STT:n selvityksessä on tullut ilmi, että YLEstä on käyty STT:n palvelussa 47 000 kertaa ja yksittäisiä uutisia on luettu 6500 kappaletta.

YLE Uutisten uutispäätoimittaja Jouni Kemppainen sanoo Yleisradion verkkosivuilla, että tähänastisen selvityksen mukaan STT:n verkkopalvelussa on luvatta vieraillut 10 – 20 ihmistä eri puolilta yhtiötä. Yleisradiossa on 3200 työntekijää. Kemppainen painottaa, että väärinkäytöksillä ei ole ollut vaikutusta uutistoiminnan sisältöön.

-Olemme harmissamme tilanteesta. Se on harmillista sekä meille että STT:lle. Selvitämme parhaillaan mistä on kysymys. Omaa uutistyötämme teemme kuitenkin pelkästään omin voimin, emme salaa muita vilkuilemalla, Kemppainen sanoo.

Yhteneväiset uutiset herättivät STT:n epäilykset

STT:n päätoimittajan Mika Petterssonin mukaan selvitys palvelun väärinkäytöstä tehtiin syys-lokakuun vaihteessa, sillä STT:llä heräsi epäilyksiä sen ja YLEn uutistenmsamankaltaisuudesta.

Kemppainen muistuttaa samalla, että suurin osa uutistapahtumista on väistämättä tiedotusvälineille yhteisiä.

Tietotoimiston asiakkailla yhteisiä käyttäjätunnuksia

Mika Petterssonin mukaan väärinkäytökset ovat kohdistuneet vanhaan web-uutispalveluun, jota on oltu vaihtamassa uuteen järjestelmään. Uusi järjestelmä perustuu henkilökohtaisiin käyttäjätunnuksiin, jolloin jokaisella asiakkaalla, kuten oppilaitoksella, on omat tunnuksensa.

Tähän asti kaikki STT:n asiakkaat ovat käyttäneet samoja tunnuksia. Vanhaa ja uutta palvelua on käytetty rinnakkain, mutta nyt paljastuneiden väärinkäytösten vuoksi vanha web-palvelu on suljettu.

-Olimme suunnitelleet, että vanha palvelu suljetaan pikkuhiljaa. Meillä on paljon isoja asiakkaita, joten siirtäminen kestää, sillä asiakkaat on koulutettava uuteen järjestelmään, Pettersson kertoo.

Suomen Tietotoimisto STT ei ole juuri valvonut verkkouutispalvelunsa tunnusten käyttöä. Tunnus on pysynyt samana jopa useiden vuosien ajan.

Esimerkiksi Helsingin kristillisessä opistossa Laajasalossa STT:n uutispalvelu on ollut käytössä kymmenen vuotta, jonka aikana STT on vaihtanut käyttäjätunnukset vain muutaman kerran, kertoo radiotyön linjan johtaja Esa Lötjönen.

Lötjönen on myös kuullut tapauksista, että STT:n tunnukset ovat kulkeneet eri oppilaitosten opiskelijoiden mukana kaupallisiin radioihin.

-STT:n tunnukset ovat roikkuneet vuosia samoina, joten on mahdollista, että niitä on hyödynnetty kaupallisessa mielessä, Lötjönen sanoo.

STT:n päätoimittaja Mika Pettersson ei halua kommentoida, kuinka usein uutistoimisto on vaihtanut asiakkaidensa käyttäjätunnuksia tai miten se kontrolloi niiden käyttöä. Hän ei myöskään kerro, aikooko STT jatkossa kiristää käyttäjätunnuksien valvontaa.

Lue YLEn uutinen aiheesta