CNN seuraa uutistoimistojen tietovirtaa herkeämättä. Se nappaa heti uutisen, kun jossain päin tapahtuu jotain. Myös tiistaina 23. syyskuuta se nopeasti veti ruutuun “Breaking News” Suomesta. CNN kertoi jo monipuolisesti Jokelan tapahtumistakin kun tieto iskusta oli tullut. CNN ilmoitti ennen kuin YLE, että Kauhajoella on kuolonurheja.

Mitä teki YLE? Yleisradion uutiset toki kertoi taphtumasta ja paikalla ollut toimittaja jo 13 jälkeen antoi hieman töksähtävän raportin, mutta ei osannut sanoa juurikaan mitään mistään. Sen jälkeen radio ryhtyi lähettämään Ajantasa-ohjelmaa, jossa joku asiantuntija murehti syvällisiä yhteiskunnallisia taustoja. TV1 lähetti samaan aikaan Pelastusarmeijan jumalanpalvelusta. Teksti-tv ilmoitti ostikossaan, että Kauhajoella on ammuskeltu koulussa. Kansa kuitenkin janosi reaaliaikaista uutistietoa, mutta valtiollinen YLE vain lässytteli ihan muita asioita.

CNN toimi siten, että se kaivoi Suomesta raporttia kiivaasti. Suoran haastattelun tyyppisen raportin jo kello 13 aikoihin antoi STT:n päätoimittaja Mika Pettersson, itse asiassa varsin ammattimaisesti englannin kielellä. CNN haastatteli myös Kauhajoen kaupunginjohtaja Antti Rantakokkoa, mikä oli valitettavasti haastateltavan puolelta tankeromaista töksäyttelyä. Haastattelusta ei tullut juurikaan tolkkua, koska Rantakokko ei osaa englantia kunnolla eikä hän kyennyt sujuvaan esitykseen, koska ilmeisesti hän ei käsittänyt kysymyksiä. Ihan hävetti meidän suomalaisten puolesta. CNN kuitenkin tiivisti hyvin, mitä Rantakokko yritti ilmeisesti tarkoittaa.

CNN ehti myös taustoittaa Kauhajoen tapahtumaa kutsumalla toimitukseen muutaman asiantuntijan lyhyesti kommentoimaan mistä on kyse ja miksi tällainen tapahtui. CNN kertoi heti sen, mitä Suomen televisio ei ole koskaan sanonut ääneen: kyse on suomalalaisten väkivaltaisesta kulttuuriperimästä, mikä on poikkeuksellista länsimaissa sekä samaan aikaan rehottavasta kontrolloimattomasta, turvattomasta yhteiskunnasta, jossa kuka tahansa kaheli saa kävellä vaikka koulurakennukseen kenenkään estämättä ampumaan lapsia kuoliaaksi.

BBC News oli kuulemma myös ottanut asian pääuutisekseen ja Kauhajoelta kerrottiin paljon. Myös Jokelan tapaukset tuotiin esiin. Tapahtuma oli ollut koko tiistai-iltapäivän päivän puheenaihe BBC:llä.

Netti oli luonnollisesti nopea ja ajantainen tiedotuskanava tässäkin tapauksessa. Nettilehdet ovat kuitenkin riippuvaisia, mitä toimittajat saavat tietää ja miten he juttunsa kirjoittavat. Pääasiallinen tieto tästä tapahtumasta tuli STT:n kautta, joten kaikilla oli alkuunsa samaa tietoa tarjolla. Yleisradio, joka olisi pystynyt omaan ja nopeampaan sekä monipuolisempaan uutisointiin omien paikallisten toimittajiensa avulla, oli säälittävä. Noilla resursseilla pitää pystyä parempaan.