Puutullit, korkeat kantohinnat, ylisuuret työntekijöiden palkat eivät ole ongelma silloin kun paperia ostetaan hyvään hintaan. Näin oli vielä viime vuosikymmenellä. Nyt kuitenkin metsäteollisuuden tulokset ovat kääntyneet tappioiksi, eikä kannattamonta toimintaa voi harjoittaa kukaan.

Metsäteollisuuden alasajo Suomessa on normaalia talouselämän ja teollisuuden rakennemuutosta. Koko taloudellinen toiminta on lopulta pelkkää rakennemuutosta, koska vain muutos tuo mahdollisuuden nopealle talouskasvulle. Jos edelleen liikkuisimme purjelaivoilla eikä meillä olisi elektroniikkaa, nykyisenlaista hyvinvointiakaan ei olisi olemassa.

Nettimedia musertaa vielä paljon muutakin kuin jättimäiset paperitehtaat. Se tuhoaa sanomalehtien kustantajat, aikakauslehtien tekijät ja ehkäpä osan alan oheistoiminnoista kuten mediatoimistot, jotka elävät siitä, että trokaavat yritysten mainoksia lehtiin.

Stora Enson toimitusjohtaja Jouko Karvinen kuvaa tilannetta ”täydelliseksi myrskyksi”, jonka keskelle paperiteollisuus on joutunut. Tämä hurrikaani on kuitenkin vasta saavuttanut ensimmäisen asteen vakavuuden. Viides aste eli lopullinen tuho on edessä.

Uusmedia-alan yrityksille tämä tilanne on herkullinen. Jos malttia riittää, niin tässä murroksessa syntyy vielä monta menestystarinaa ja uuden ajan jättiläistä. Ne saattavat olla työllistäjinä paljon merkittävämpiä kuin nykyiset paperitehtaat konsanaan. Toisen kuolema on toisen elämä, niin raadollista kuin se onkin todeta.