Venäjän sotaretki Georgiaan on ollut suomalaiselle medialle tarkka paikka. Nyt on mitattu ensimmäistä kertaa nyky-Venäjän aikana, olemmeko edelleen suomettuneita eli rähmällään itään. Onneksi riippumaton Helsingin Sanomat ja mm. pienempi Kaleva-lehti ovat uskaltaneet selkä suorana tuomita Venäjän toimet. HS on ollut puhtaalla linjalla toisin kuin virallinen valtiojohto.

Sanoma-yhtiön mediat ovat osoittaneet konkreettisesti, mikä merkitys on vapaalla ja riippumattomalla tiedonvälityksellä. Kun media on taloudellisesti tarpeeksi vahva ja itsenäinen valtiovallan ohjauksesta, se voi toimia halutessaan puhtaasti sananvapauden hengen mukaisesti. Hesari on selkeimmin uutisoinut Georgian tapahtumista lähettäen toimittajan paikan päälle sekä kommentoinut välillä rajustikin Venäjän väkivaltaista hyökkäystä pientä naapurimaataan kohtaan.

Venäjä ei ole enää entinen Neuvostoliitto. Se on nyt oligarkkien, muutaman superrikkaan hallitsema valtio, joka palkka-armeijan avulla pysyy kurissa. Käytännössä Venäjä on maailman kapitalistisin valtio. Se muistuttaa eteläamerikkalaista oikeistodiktatuuria, jossa ei ole vapaata lehdistöä. Kaikki on valtion eli toisin sanoen oligarkkien komennossa. Tätä taustaa vasten onkin ihmeellistä, miksi eräät entiset neuvostomieliset edelleen pokkuroivat itänaapuriin. Haamujako he näkevät?

Onneksi Hesari ja mm. oululainen Kaleva-lehti suoraan osoittavat, että Venäjä on väärillä teillä eikä siihen voi luottaa. Yleisradio kääntää sanavalintojaan sen mukaan miten presidentti Tarja Halonen kantansa ilmaisee. Kun Halonen oli vaitonainen, muuttui Ylen linjakin valjuksi, ja syntipukkia alkoi löytyy enemmän Georgiasta.

Kummallisin mediaan liittyvä kannanotto oli tohtori Juhani Suomella Keskisuomalaisessa. Hän totesi “Kunto Kalpa” -nimimerkin alta, että Hesari on ajamassa Suomea sotaan Venäjän kanssa. Hän löysi yhtymäkohdan toisen maailmansodan tapahtumiin. Miten arvostettu tohtori kehtaa nöyrtyä noin ala-arvoiseen ajatteluun? Sananvapaus ei aiheuta sotia, vaan sen puute. Kyllä suomettuneita ja rähmällään makaavia näyttää valitettavasti edelleen olevan.