Suomalaiset paperin painamiseen keskittyneet mediayhtiöt ovat aika surkeita sijoituskohteita, kun tarkastelee viimeisen 12 kuukauden kurssikehitystä. Vain maakunnallinen Keskisuomalainen ja Ilkka-yhtymän toinen osake ovat pystyneet pitämään osakekurssinsa vuoden kuluessa hivenen plussalla. Masentavinta on ollut Sanoman osakkeen hintakehitys: kurssi on romahtanut vuodessa lähes 33 prosenttia.

Sanoman osakkeen kurssi oli korkeimmillaan viime heinäkuussa, 24,41 euroa. Sen jälkeen kurssi on tullut alas, vaikka yhtiön talous ei sinällään ole heikentynyt. Firma on hyvässä kunnossa. Nyt osakkeen hinta on kuitenkin enää 14,97 euroa. Sijoittajat eivät näytä uskovan Sanoman perinteiseen lehtibisnekseen, vaikka yhtiö on hakenut kasvua niin Euroopasta kuin laajentumalla Venäjälle. Sanoman Internet-mediahankkeet ovat vielä arvoituksellisia. Moni miettii, osaako Sanoma todella kääntää netti-investoinnit voitoiksi. Kovin vakuuttavaa tähänastinen eteneminen ei ole ollut.

Alma Median osake on heikentynyt vuodessa 19,13 prosenttia ja vuoden alusta peräti 28,62 prosenttia. Kurssi oli tänään 8,39 euroa, mutta lokakuussa se oli vielä 12,15 euroa. Almankin talous on erinomaisessa kunnossa ja rahaa on pankissa tolkuttomasti. Siitä huolimatta sijoittajan usko hiipuu, eikä vähiten sen vuoksi, että suursijoittaja Kai Mäkelän valloitustahti luo epävarmuutta. Mäkelä on haalinut itselleen jo lähes kolmanneksen osakkeista, mikä ennakoi, että Alma myydään pian kenties jollekin ulkomaiselle taholle ja Mäkelä vetää taskuunsa isot kurssivoitot.

Vuosia jatkuneen pelin kohteena ollut Talentum on vuoden kuluessa pudottanut kurssiaan 10,14 prosenttia, mutta kuitenkin vuoden alusta lähtien pystynyt parantamaan. Osakkeen kurssi oli tänään 3,10 euroa ja vuosi sitten kesäkuussa 3,69 euroa korkeimmillaan. Mitenkään kiinnostava osake Talentum ei ole, koska yhtiön omistajakunnassa on merkittävssä asemassa isoja kilpailijoita mm. Alma. Talentum on perinteisen median firmoista keskittynyt yrityselämän ammatillisiin julkaisuihin, mikä on toisaalta riski, koska netti syö kovasti talousalan kustannustoimintaa.

Maakunnallinen Ilkka-yhtymä on kahdella pörssiosakkeellaan selvinnyt verraten vähin kurssimuutoksin. Vuodessa Ilkka-yhtymän ykkösosakkeen kurssi on laskenut vain 0,5 prosenttia. Kakkososakkeella tehdään enemmän kauppaa ja sen kurssi on vuodessa noussut 4,77 prosenttia ja vuoden alusta noussut 1,29 prosenttia. Korkeimmillaan kakkososake oli huhtikussa 12,35 euroa, mutta nyt on tultu alas 10,80 euroon.

Sen sijaan maakunnallisia ja paikallisia sanomelehtiä tuloksekkaasti kustantava Keskisuomalainen on menestynyt parhaimmin. Vuoden aikana kurssi on noussut 8,45 prosenttia ja vuoden alustakin kurssi on kirinyt 6,96 prosenttia. Nyt osakkeen hinta on 19,00 euroa ja korkeimmilaan se oli huhtikuussa 19,90 euroa. Yhtiön osake on kuitenkin verraten flegmaattinen. Kauppaa tehdään vähän. Tänäänkin vain kolme kauppaa.

Vinkki: Paperiin perustuva mediabisnes on laskevan auringon ala, joten näiden yhtiöiden osakkeiden arvo ei nouse liiketoiminnallisista syistä. Osinkoa voi tulla vielä pitkään, mutta varsinaista yrityksen kasvuun nojaavaa kurssivoittoa tuskin voidaan odotella. Yhä ueammat mediatalot joutuvat järjestelyn kohteeksi, joten yhtiö, joka saattaa kiinnostaa pelureita, voi tuottaa yllätysvoiton. Almalla on tätä ominaisuutta.

Sanoman Euroopan nettihankkeet voivat kiinnostaa todella suuria mediayhtiöitä, mutta pulmana on vieläkin liian suuressa roolisssa oleva sanomalehti Helsingin Sanomat, joka muodostuu koko yhtiölle kiviriipaksi lähivuosina, kuten on käynyt muuallakin maailmassa isoille lehdille.