Toisin kuin Urpilainen, Sahlin on useaan otteeseen ehtinyt ryvettää itsensä mitä kummallisimmissa skandaaleissa. Takavuosina hän jäi kiinni valtion luottokortin väärinkäytöstä. Kiireessä kuulema oli tullut maksetuksi henkilökohtaisia menoja valtion korttia vinguttamalla. Polittinen ura ei tähän tunnetusti katkennut, mutta eteneminen hidastui moniksi vuosiksi.

Seuraava paljastus oli, että Sahlin ajeli katsastamattomalla autolla. Ja taas selityksenä olivat poliitikon kovat työkiireet. Kiire oli niin kova, että Volvossa oli talvirenkaatkin alla vielä keskellä kesää. Vaikka Ruotsissa liikenneturvallisuus onkin elämää suurempi asia, niin katsastattomuudenkin suvaitsevaiset ruotsalaisdemarit antoivat kuitenkin anteeksi ja peli jatkui.

Poliittiselta kokemukseltaankin Urpilainen ja Sahlin ovat kuin yö ja päivä. Sahlin oli valituksi tullessaan jo kokenut kehäkettu, kun taas Urpilainen on vielä täysin untuvikko.

Yksi asia heitä tosin puoluekentällä yhdistää. Kummallakaan ei uskottu etukäteen olevan kovin suuria mahdollisuuksia nousta puheenjohtajaksi. Sahlinin osakkeita painoi menneisyys ja Urpilaisen kohdalla taas sen puute.

Sahlin onnenpotkuksi koitui lopulta se, että suurena ennakkosuosikkina pidetty Margot Wahlström loppujen lopuksi kieltäytyi kunniasta. Itsevaltiaan Göran Perssonin jälkien siivoaminen ei EU-politiikassa loistavasti menestynyttä Wahlströmia jaksanut sittenkään kiinnostaa. Aika monta muutakin ruotsalaisdemaria ehdittin puheejnohtajaksi kysyä ennen kuin Sahlinin hetki koitti.

Viestintä- ja imagomielessä Suomen demarien uusi puheenjohtaja pääsee siis aloittamaan todella puhtaalta päydältä. Tässä kohdin ei kannata ottaa oppia ruotsalaisesta puheenjohtajasisaresta.

Markku Hurmeranta

Markku Hurmeranta
Markku Hurmeranta

Kirjoittaja on pitkän linjan journalisti, joka on toiminut mm. toimituksellissa johtotehtävissä niin Kauppalehdessä kuin Taloussanomissakin. Tällä viikolta häneltä ilmestyi yhdessä A-P Pietilän kanssa kirjoittama opaskirja Hallitse mediapeli (muuten media hallitsee sinua)