Keskustan puoluesihteeri Jarmo Korhonen kieltäisi tv-mainonnan vaaleissa, kirjoittaa verkkolehti Apila. Vaalirahoituksen tervehdyttäminen jää hänen mielestään puolitiehen, ellei asiassa puututa ongelman ytimeen eli kampanjoinnin kalleuteen. Mediaviikko kommentoi: Hassu ehdotus

-Ainoa järkevä keino katkaista “varustelukierre” on luopua tv-mainonnasta, hän sanoo.

Mediamainonta nielee puolueiden ja ehdokkaiden vaalibudjeteista kolmen neljännestä. Korhosen mukaan tv-mainonnan salliminen vaaleissa on johtanut kampanjabudjettien moninkertaistumiseen vuosikymmenen aikana.

Tv-mainonnan kieltäminen ei heikentäisi kansalaisten mahdollisuuksia saada tietoa poliittisista vaihtoehdoista. Korhosen mukaan muutaman kymmenen sekunnin tv-mainoksessa ei voi keskittyä olennaisiin asioihin, vaan se on pelkkää imagomainontaa

Mediaviikko: Mainontakielto ei ratkaise voitelun moraalista ongelmaa

Puoluesihteeri Jarmo Korhosen idea tv-vaalimainonnan kieltämisestä on ovela veto. Hän kääntää huomion tavallaan median syyksi, koska tiedotusvälineille viime kädessä tukirahat valuvat. Media rahastaa raa’asti vaalimainoksilla, ja varsinkin televisio, Korhonen antaa ymmärtää.

Tottakai vaalimainokset maksavat. Media veloittaa niistä samalla tavalla kuin muistakin mainoksista. Luonnollisesti tv-mainokset maksavat maltaita, koska niiden teho on suurin.

On perin outoa, että Korhonen väistää varsinaisen pulman, joka on voitelun tuoma ongelma. Mainonta puolestaan on välttämätöntä kansalaisten informointia. Miten äänestäjät muutoin tietäisivät, millaisia ehdokkaita on tosissaan tulossa mukaan?

Ainoa keino puhdistaa ilma, on laatia laki, joka kieltää yritysten ja järjestöjen antaman vaalituen. On tehtävä kuten Yhdysvalloissa, jossa yrityksiltä ja ay-järjestöiltä on evätty ehdokkaiden tukeminen kokonaan. Vain yksityishenkilöt saavat tukea korkeintaan 2.300 dollarilla yhtä ehdokasta. Siitäkin on tehtävä ilmoitus julkisesti nähtäville. Tähän pitää meilläkin pyrkiä, ei sensuroivaan ratkaisuun, mitä Korhonen esittää.