Cannesin elokuvajuhlien yhteydessä toimivassa Marché du Film -elokuvamarketissa on tänä vuonna ollut mukana parikymmentä suomalaista tuotantoyhtiötä mm. etsimässä uusille projekteilleen yhteistyökumppaneita, markkinoimassa elokuvahankkeitaan tai neuvottelemassa myyntisopimuksista kansainvälisten
myyntiyhtiöiden kanssa. Muutamia sopimuksia on syntynyt.

Sekä alustavia että lopullisia sopimuksia on solmittu
muun muassa seuraavien projektien osalta:

Joulutarinan englanninkielinen versio antoi elokuvan myynnille lisäpotkua

Cannesin Marché du Film -tapahtumassa ensi-iltansa saanut Joulutarinan englanninkielinen versio vakuutti kansainväliset ostajat, ja elokuva on tähän mennessä myyty viiteentoista maahan. Useassa maassa suunnitellaan ensi jouluksi
teatterilevitystä, joka on suomalaiselle elokuvalle harvinaista
ulkomailla.

“Eurooppalaisten lisäksi kiinnostus on ollut suurta erityisesti pohjois- ja eteläamerikkalaisilla ostajilla”, kertoo elokuvan ohjaaja ja tuottaja Juha Wuolijoki.

“Englanninkielisen versiomme tähti John Turturro
(Barton Fink, Transformers, Big Lebowski) on voittanut Cannesin elokuvajuhlien parhaan miesnäyttelijän palkinnon, joten Cannes on meille suotuisa paikka esitellä Joulutarinaa.”

Viime vuoden katsotuin kotimainen elokuva Joulutarina jälkiäänitetään ainakin kahdeksalle eri kielelle. Suomalainen joulupukki saa uuden äänen muun muassa Ranskassa, Ruotsissa, Tanskassa, Norjassa, Serbiassa, Kroatiassa sekä Espanjassa ja Meksikossa, jotka tekevät elokuvasta omat paikalliset
jälkiäänityksensä.

Joulutarinan tuotantoyhtiö Snapper Films edistää Cannesissa myös käynnistymässä olevia uusia tuotantojaan. Neuvottelut ovat käynnissä muun muassa Lentoemäntäopisto-komedian, Hella Wuolijoen elämästä kertovan Hella W -elokuvan sekä koko perheen Ella ja Paterock -elokuvan yhteistuottajien ja
ennakko-ostajien kanssa.

Mustaa jäätä myyty muun muassa Aasian maihin

Berliinin kilpailusarjassa helmikuussa kansainvälisen ensi-iltansa saanut Petri Kotwican ohjaama Musta jää on myyty jo kymmenelle myyntialueelle eri puolille maailmaa. Uusimpia, Cannesissa allekirjoitettuja sopimuksia ovat myynnit Taiwaniin, Hongkongiin, Thaimaahan ja Kreikkaan.

Myös eri maiden festivaalit ovat hyvin kiinnostuneita Mustasta jäästä ja sitä esitetäänkin lähikuukausina festivaaleilla mm. Portugalissa, Belgiassa, Serbiassa, Israelissa, Puolassa, Taiwanissa, Intiassa ja Japanissa. Mustan jään ovat tuottaneet Kai Nordberg ja Kaarle Aho Making Moviesista ja sen kansainvälistä myyntiä hoitaa saksalainen Bavaria Film International.

Myös Kotwican seuraava, Rat king -niminen elokuvahanke on ollut Cannesissa esiteltävänä ja se on herättänyt odotetusti laajaa kansainvälistä kiinnostusta. Lisäksi Making Movies on löytänyt Cannesista ulkomaisia yhteis perustia Aku Louhimiehen Tiikerisydän-nimiselle lasten science fiction -elokuvalle.

Louhimiehen vasta valmistunut elokuva Käsky puolestaan esitettiin ensimmäistä kertaa Cannesissa, ainoastaan festivaaleille ja myyntiyhtiöille tarkoitetussa suljetussa market-näytöksessä. Käskyn on tuottanut Helsinki -filmi / Aleksi Bardy.

Sauna ja Iron Sky -elokuvien yhteispromootio nosti hankkeet ostajien tietoisuuteen

AJ Annilan syksyllä ensi-iltaan tuleva elokuva Sauna ja Timo Vuorensolan 2010 ensi-iltaan tähtäävä Iron Sky ovat olleet Cannesissa esillä yhdessä: elokuvien
taustalla olevat tuotantoyhtiöt ja tuottajat Tero Kaukomaa, Jesse Fryckman ja Samuli Torssonen esittelivät projekteja yhteisessä Cannesin-toimistossaan.

Iron Skyn osalta Cannesissa lyötiin lukkoon saksalainen yhteistuotantosopimus sekä puolalainen levityssopimus. Lisäksi projekti sai runsaasti alustavia tarjouksia eri puolilta Eurooppaa ja Pohjois-Amerikkaa.

Saunan kohdalla tuottajien ensi-sijainen tavoite oli kasvattaa kansainvälisen elokuva-alan tietoisuutta tuotannosta, mikä tavoite täyttyi erinomaisesti: Cannesissa elokuva on esitelty jo yli 50 kiinnostuneelle kansainväliselle ostajalle.

Internetissä kulttimainetta saaneesta Rare Exportsista tekeillä pitkä elokuva

Jalmari Helanderin pitkä esikoiselokuva Rare Exports on esitelty Cannesissa ensimmäisen kerran kansainvälisille myyntiyhtiöille, kuten Fortissimo Filmsille ja Velvet Octopusille. Elokuva on suomalais-norjalainen yhteistuotanto, joka kuvataan Pohjois-Norjan komeissa maisemissa.

Rare Exports perustuu Helanderin samannimisiin lyhytelokuviin, jotka ovat saaneet kulttimaineen internetissä ja jotka Luc Besson julkaisi omalla kokoelma-dvd:llään. Rare Exports on tumman huumorin sävyttämä fantasiaelokuva, kauhuelementein höystettynä. Elokuva on tarina aidosta ja alkuperäisestä
suomalaisesta joulupukista, ei tästä tuntemastamme punanuttuisesta iloisesta ukkelista, vaan sarvipäisestä hirviöstä, joka oli tuhmien lasten pahin painajainen. Elokuva on ensi-illassa loppuvuodesta 2010. Elokuvan tuottaa Petri Jokiranta Cinet Oy:sta. Hänen aikaisempia tuotantojaan ovat mm. Jadesoturi ja Miehen työ.

Carcass-elokuva kiinnostaa yhteistuottajia Brittein saarilla

Cine Worksin tuottaja Petri Rossi on etsinyt Cannesissa Carcass-nimiselle, teaser-esitteessä “luontokauhuksi” luonnehditulle projektilleen englantilaista tai irlantilaista yhteistuottajaa ja kansainvälistä myyntiagenttia. Kaksi
englantilaista ja yksi irlantilainen potentiaalinen yhteistyökumppani ovat kiinnostuneita projektista. Myös kolme kansainvälistä myyntiagenttia on kiinnostunut ottamaan hankkeen katalogiinsa.

Lisäksi Cine Works on löytänyt Cannesista mielenkiintoisen slovenialaisen yhteituotantohankkeen, jossa on suomalainen naispäärooli.

Niko – lentäjän poika on myyty jo yli 100 maahan

Kuten jo viime viikolla tiedotettiin, koko illan animaatioelokuvan Niko – lentäjän poika levitysoikeudet on myyty ennätyksellisesti yli 100 maahan. Niko on kautta aikain laajimmalle levinnyt suomalaiselokuva. Elokuva on osoitus suomalaisen animaatiobuumin kantamista hedelmistä ja Suomessa animaatio-alan kehittämiseksi tehdystä työstä.

Niko on myyty lukuisiin Euroopan, Kaukoidän ja Latinalaisen Amerikan maihin sekä Venäjälle ja Kiinaan. Sopimus USA:n, Kanadan ja kaikkien englanninkielisten alueiden levitysoikeuksista on myös allekirjoitettu. Hankkeen tuottavat yhdessä Anima Vitae (Petteri Pasanen) ja Cineaker (Hannu Tuomainen). Tuotannossa on
myös mukana merkittäviä eurooppalaisia animaatiotuotantoyhtiöitä kuten A. Film (Ruma ankanpoikanen ja minä) Tanskasta, Magma Films Irlannista sekä saksalainen
Ulysses. Tekijäkaartiin kuuluu mm. Cannes-voittaja, ohjaaja Kari Juusonen.

Ensi-illassa Niko – lentäjän poika nähdään Suomessa 10.10.2008. Elokuvaa myy Telepool.