On ymmärrettävää, että sanomalehdet koettavat poimia selvityksestä parhaat puolet. Mediaväki kuitenkin tietää, että printissä mennään alaspäin ja lujaa. Vaikka sanomalehti onkin arvostetuin, se ei merkitse oikeastaan mitään. Pelkällä arvostuksella ei kukaan elä.

Tuotteella tai palvelulla täytyy olla käytännön arvoa ja hyötyä, jotta se menestyy markkinataloudessa. Sanomalehtien Liiton selvitys paljastaa, että Internet-medialla on hyötyarvoa kaikkein eniten. Peräti 76 prosenttia nimeää tämän ominaisuuden liittyvän nettiin. Vastaavasti sanomalehteen sen asettaa 73 prosenttia, televisioon 60 prosenttia, radioon 49 prosenttia, aikakauslehteen 22 prosenttia ja ilmaisjakelulehteen 21 prosenttia.

Vaikka netissä on paljon huuhaata, niin silti se nousee tarpeellisimmaksi mediaksi. Nettiä voi käyttää nopeasti ja helposti uutisten lukemiseen, muuhun tiedonhankintaan, ostoksiin ja samalla voi hoitaa pankkiasiansa sähköposteista puhumattakaan. Myös netin viihteellinen hyödyllisyys peleineen on aivan eri luokkaa kuin printissä. Yhä paranevien laajakaistayhteyksien ja kätevien käyttöliittymien ansiosta netin käytettävyys on jo huippuluokkaa. Netti on tehnyt mediasta sosiaalista ja interaktiivista, mihin sanomalehti ei kykene.

Pikkuisen käy jopa sääliksi printin kollegoita, jotka yrittävät kirjoittaa mustaa valkoiseksi vannomalla paperilehden tulevaisuuden varaan. Suomessa tilanne toki onkin vielä parempi kuin muualla kehittyneissä maissa. Lehtien talousluvut viime vuodelta olivat erinomaisia, mutta eivät ole kauan. Viisampaa olisikin tunnustaa tosiasiat, ja ryhtyä nopeasti miettimään, missä on seuraava leipäpuu.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa lehdet ovat jo nyt lähes katoava luonnonvara: lehtiä lakkautetaan, toimintaa supistetaan ja painosmääriä pudotetaan kaiken aikaa. Sivun painopintaakin on yleisesti kavennettu siten, että lehti on enää kapea paperin suikale.

Lehtien tarpeettomuuden ovat huomanneet tietysti myös yritysten edustajat ja mainostajat. Tavattuani äskettäin pitkällä USA:n matkallani useita media- ja yritysviestinnän ammattilaisia, olen tullut täysin samaan käsitykseen kuin hekin: sanomalehtiä tuskin enää on 10 vuoden kuluttua olemassakaan. Alan ammattilaiset eivät juurikaan uhraa energiaansa, mainosrahojaan ja kampanjoitaan sanomalehtiin. Vain sähköinen nettimedia kiinnostaa ja sinne virta vie meilläkin.