Parhaana päivittäisuutisena palkittiin Aamulehden etusivun juttu Vastauksia vedestä, joka vastasi kansalaisia askarruttaneisiin kysymyksiin Nokian vesikriisissä. Näyttävä uutinen oli tehty poikkeuksellisesti kysymys–vastaus-muotoon.

Aamulehden voittoisaan työryhmään kuuluivat uutispäällikkö Sari Torvinen, toimittajat Juha Lehtinen, Anja Mulari-Ikonen ja Anni Seppälä, ulkoasupäällikkö Ari Kinnari, taittopäällikkö Minna Honkala ja kuvapäällikkö Lauri Kaisanlahti.

Ajattomien juttujen sarjan voitti Aamulehden Sunnuntai-liitteiden toimittaja Marjaana Karhunkorpi jutullaan Viimeinen suukko. Sunnuntai Asiat -liitteessä julkaistu juttu kertoi koskettavasti äitinsä yllättäen menettäneen perheen selviytymistarinan.

Parhaan politiikan jutun palkinto myönnettiin Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen toimittajalle Unto Hämäläiselle jutusta Venäjä, Venäjä ja Venäjä. Hämäläinen kuvasi oivallisesti Suomen Venäjä-suhteen historiaa yhdistämällä Jyri Häkämiehen kohupuheen Paasikiven ja Kekkosen päiväkirjanäkemyksiin.

Kussakin sarjassa palkittiin kolme parasta juttua. Päivittäisuutisista kunniamaininnalle ylsivät Ilta-Sanomien Tuomas Mannisen Kuoleman talossa ja Länsi-Suomen Jami Jokisen Sähkökatko toi kouluun joulutunnelman.

Ajattomien juttujen sarjassa kunniamaininnat saivat Helsingin Sanomien Sami Sillanpää Kuukausiliitteessä julkaistusta jutusta Koiran vuosi ja Väli-Suomen sanomalehtien Sunnuntaisuomalaisen Juha Mikkonen jutusta Piti tulla lääkäri.

Politiikan sarjassa kolmen parhaan joukkoon sijoittuivat Kymen Sanomien Issu Huovinen jutullaan Nyt on meidän vuoro sekä Helsingin Sanomien Tanja Aitamurto ja Kari Huhta Matkalla Natoon -selvityksellään.

Kilpailuun osallistui kaikkiaan 470 juttua. Sanomalehtien päätoimittajista koostunutta tuomaristoa johti Helsingin Sanomien vastaava päätoimittaja Janne Virkkunen. Esiraadin työtä johti Etelä-Suomen Sanomien päätoimittaja Heikki Hakala. Tuomarit eivät saaneet äänestää oman lehtensä juttuja.

PARAS JUTTU 2008: TULOKSET JA TUOMARISTON PERUSTELUT

1) Päivittäisuutiset

Voittaja:

*Aamulehden työryhmä: Vastauksia vedestä. Aamulehti 6.12.2007. *

”Toteuttaa upeasti sanomalehden perustehtävää auttaessaan lukijoita vaikeassa tilanteessa. Raikas tapa tehdä etusivun uutinen. Antaa hyötytietoa helposti luettavassa muodossa ja vastaa selkeästi alueen ihmisiä askarruttaneisiin kysymyksiin. Rohkea ulospano ja poikkeava muoto osoittavat, että lehdessä on ymmärretty kriisin laajuus.”

Kunniamaininnat:

Tuomas Manninen: Kuoleman talossa. Ilta-Sanomat 10.11.2007.

”Kirjoittaja vie lukijan tragedian tapahtumapaikalle äärimmäisen taitavasti välttäen sentimentaalisuutta. Tarkat havainnot ja taloudellinen kirjoittaminen tuottavat tiiviin kuvauksen, joka tunnelman välittämisen lisäksi antaa uusia tietoja järkyttävän tapauksen kulusta.”

Jami Jokinen: Sähkökatko toi kouluun joulutunnelman. Länsi-Suomi 11.1.2007.

”Klassista perusuutisjournalismia parhaimmillaan. Tavanomainen tapahtuma on hoksattu kuvata koulun oppilaiden kautta. Paisuttelematta kirjoitettu sympaattinen reportaasi, joka menee hauskalla tavalla lähelle lukijoita.”

2) Ajattomat jutut

Voittaja:

Marjaana Karhunkorpi: Viimeinen suukko. Aamulehti Sunnuntai Asiat 1.7.2007.

”Koskettava aihe ja toteutus. Erittäin hyvin kirjoitettu tarina, joka pitää lukijan hienosti mukana ja saa ajattelemaan, miten perhe voi selvitä äidin menetyksestä. Yllättävän valoisa loppu. Yleisön suosikkijuttu tässä kilpailussa.”

Kunniamaininnat:

Sami Sillanpää: Koiran vuosi. Helsingin Sanomat Kuukausiliite, maaliskuu 2007.

”Pitkäjänteinen, näkemyksellinen, huolellisesti rakennettu, aivan poikkeuksellinen juttu. Kuvaa paljastavasti turvallisuuskoneiston ja toisinajattelijan kissa ja hiiri -leikin ja nostaa henkilötarinan kautta esille Kiinan ongelmallisen puolen. Tätä varten toimittajat lähetetään ulkomaille.”

Juha Mikkonen: Piti tulla lääkäri. Sunnuntaisuomalainen 10.6.2007.

”Kertoo vaikuttavalla tavalla järjettömän väkivallan seuraukset ja muistuttaa, kuinka pienestä kaikki voi olla kiinni. Menty pikku-uutisen taakse ja löydetty sieltä elämäntarina. Taiten tehty kokonaisuus.”

3) Politiikan jutut

Voittaja:

Unto Hämäläinen: Venäjä, Venäjä ja Venäjä. Helsingin Sanomat Kuukausiliite, joulukuu 2007.

”Tyylikästä ja analyyttistä journalismia, joka vaatii paljon tietoa ja syvällistä näkemystä. Menty kauas päivänpolitiikan sanojen taakse ja yhdistetty historiaa ja nykypäivää oivaltavalla tavalla. Erittäin elegantti suoritus.”

Kunniamaininnat:

Issu Huovinen: Nyt on meidän vuoro. Kymen Sanomat 7.10.2007.

”Rehellisesti kantaa ottava juttu, joka selvittää kiinnostavalla tavalla hoitajien työtaistelun syyt. Puhujan ääni kuuluu erittäin vahvasti, ja tässä tapauksessa poikkeuksellinen ratkaisu toimii.”

Tanja Aitamurto ja Kari Huhta: Matkalla Natoon. Helsingin Sanomat 18.11.2007.

”Loistavaa, tulkitsevaa perusjournalismia: analyyttistä pohdintaa siitä, mitä Nato-jäsenyys tarkoittaisi ja mitä ei. Hauska aloitus ja helppoon muotoon tiivistetty tietopaketti houkuttelevat lukemaan. Tyhjentävin perusselvitys mitä Nato-kysymyksestä on tehty.”

Vuoden paras sanomalehtijuttu -kilpailu 2008 tuomaristo

Puheenjohtaja

Vastaava päätoimittaja Janne Virkkunen, Helsingin Sanomat

Jäsenet

Vastaava päätoimittaja Matti Apunen, Aamulehti
Päätoimittaja Heikki Hakala, Etelä-Suomen Sanomat
Kustantaja, vastaava päätoimittaja Jouko Jokinen, Satakunnan Kansa
Päätoimittaja Lauri Kontro, Maaseudun Tulevaisuus
Päätoimittaja Markku Mantila, Pohjalainen
Päätoimittaja Ville Pohjonen, Kouvolan Sanomat
Päätoimittaja Seppo Salminen, Koillissanomat
Päätoimittaja Barbro Teir, Hufvudstadsbladet/Volt
Päätoimittaja Risto Uimonen, Kaleva

Esiraati

Puheenjohtaja

Päätoimittaja Heikki Hakala, Etelä-Suomen Sanomat

Jäsenet

Kotimaan päällikkö Susanna Ginman, Yle Nyheter och sport
Toiminnanjohtaja Anne Helttunen, Äidinkielenopettajain Liitto
Johtaja Jukka Holmberg, Sanomalehtien Liitto
Ulkomaantoimittaja Sanna Karlsson, Hufvudstadsbladet
Toimitussihteeri Veera Malin, Suomen Lehdistö
Levikkijohtaja Jussi Malkamäki, Ilkka
Päätoimittaja Seppo Timonen, Uutis-Jousi

Kilpailutyöt

Kilpailuun osallistui 470 juttua, joista 340 oli toimitusten ja toimittajien valitsemia ja 130 yleisön lähettämiä.

Kilpailuun saivat osallistua 1.1.–31.12.2007 julkaistut sanomalehtijutut. Parhaat jutut valittiin kolmessa sarjassa: päivittäisuutiset, ajattomat jutut ja politiikan jutut.

Tuomariston jäsenet eivät saaneet äänestää oman lehtensä juttuja.