Sanomalehdet eri puolilla Suomea nostavat sananvapauden merkityksen esille kansainvälisenä lehdistönvapauden päivänä lauantaina 3. toukokuuta.

Lehdet järjestävät paikallisesti omia sananvapauden päivän tapahtumia ja aktivoivat lukijoita ilmaisemaan mielipiteitään sekä paperilehdessä että verkossa. Monilla alueilla lehdet ovat myös kysyneet lukijoiltaan, mistä aiheista lehti on vaiennut ja mistä sen pitäisi kirjoittaa.

Johtaja Jukka Holmberg Sanomalehtien Liitosta muistuttaa, että julkaisemisen vapauden taustalla sananvapauden ytimenä on kansalaisten oikeus vastaanottaa tietoa ja ilmaista mielipiteitä vapaasti.

”Sananvapauteen liittyy aina myös vastuu ja paljon eettistä harkintaa. Tämä journalistinen päätösvalta mediasisällöstä on jokaisella julkaisijalla. Siitä ei voi päättää kollektiivisesti, eikä sitä pidä missään tilanteessa luovuttaa viranomaisille, poliittisille päättäjille tai muille ulkopuolisille.”

Sanomalehtien maailmanjärjestö WAN on tänä vuonna erityisen huolissaan Kiinan sananvapausongelmista, jotka ovat kärjistyneet Pekingin olympialaisten alla. WANin mukaan Kiinan vankiloissa istuu yli 30 toimittajaa, enemmän kuin missään muussa maassa. Järjestö vetoaa, että toimittajat vapautettaisiin ennen elokuussa alkavia kisoja.

YK:n yleiskokous julisti kansainvälisen lehdistönvapauden päivän vuonna 1993 opetus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unescon aloitteesta. Päivämäärä 3. toukokuuta tulee Windhoekin julistuksen hyväksymisestä 3.5.1991. Namibiassa hyväksytty julistus puolusti itsenäistä ja moniarvoista lehdistöä.