Aikakausmedia on palkinnut aikakauslehtialan parhaat tekijät jo kolmannen kerran. Jäsenlehdille suunnattu kilpailu koski vuotta 2007. Kilpailun viiteen eri sarjaan saatuja ehdotuksia oli ennätysmääräisesti yli sata.

”On erittäin ilahduttavaa, että kilpailuun osallistujat edustivat hyvin erilaisia aikakauslehtiä. Mukana oli tekijöitä yleisölehdistä, ammatti- ja järjestölehdistä sekä asiakaslehdistä. Kiinnostus kilpailua kohtaan on selvästi kasvanut ja se näkyy myös kilpailutöiden perusteluissa”, toteaa Aikakausmedian markkinointi- ja tutkimusjohtaja Saara Itävuo.

Palkitut perusteluineen:

Vuoden 2007 kirjoittava toimittaja: Hannu Toivonen, Seura

Aikakauslehtitoimittaja, joka pitää lukijan mielenkiinnon otteessaan. Aiheiden ja näkökulmien valinta on kiinnostava ja yllättävä. Ajankohtaisista aiheista on tehty jännittäviä ja moniulotteisia tarinoita Lukija kokee, että toimittaja on kirjoittanut jutun juuri hänelle.

Vuoden 2007 pääkirjoituksen tekijä: Harri Hautajärvi, Arkkitehti-lehti

Harri Hautajärvi, kuva Nina Dodd
Harri Hautajärvi, kuva Nina Dodd

Pääkirjoituksen tekijä on nostanut esille tulevaisuuden kannalta tärkeän aiheen ja ottanut siihen rohkeasti ja selkeästi kantaa. Hän kirjoittaa napakasti ja hyvää suomen kieltä. Vapaa-ajan kotien lämmittämisestä ja siihen liittyvästä energiantuhlauksesta on tullut talven mittaan käsite – eikä vähiten hänen pääkirjoituksensa ansiosta.

Vuoden 2007 aikakauslehtikuvaaja: Hannu Lindroos, Suomen Kuvalehti

Hannu Lindroos, kuva Nina Dodd.
Hannu Lindroos, kuva Nina Dodd.

Mestarillinen, peloton, suoranuottinen reportaasikuvaaja, joka on aina uskaltanut mennä raadollisen lähelle kohdettaan. Sarja Irakista kiteyttää kuvaajan taidon koskettavalla, jopa järkyttävällä tavalla. Kuvat ovat paljaita ja pakottavat katsomaan.

Vuoden 2007 taittotiimi: Tuomas Jääskeläinen ja Tiina Tuomala, Olivia

Upeaa työtä, jossa päällimmäisenä havaintona on vahva ja näyttävä kuvan käyttö. Moderni aikakauslehtilehti, joka uhkuu täydellistä tyylikkyyttä ja kestää hyvin kansainvälisen kilpailun. Kohderyhmälle herkullinen paketti.

Vuoden 2007 toimitustiimi: Kynämies Oy:n bränditiimi

Tämä tiimi on osoittanut monipuolisen ammattitaitonsa. Mitä ilmeisimmin joukkueessa vallitsee hyvä tekemisen meininki. Tiimi on saanut vahvoja tuloksia ja palautteita työstään. Se on eittämättä innostanut tekemään yhä parempia ja kiinnostavampia lehtiä. Tiimihenki kuulemma näkyy ja kuuluu. Toivottavasti se myös tarttuu.

Kynämiehen tiimi, kuva Nina Dodd.
Kynämiehen tiimi, kuva Nina Dodd.

Sarjojen voittajille luovutettiin 2 000 – 3 000 euron rahapalkinnot Aikakauslehtigaalassa 24.4.2008.

Kilpailuun kuuluu myös Vuoden mediamyyjän valinta. Voittaja valitaan mediapäättäjille suunnatussa äänestyksessä. Selkeästi eniten mainintoja sai Helena Räikkönen, Yhtyneet Kuvalehdet Oy.

Perusteluissa mainittiin muun muassa, että hänen kanssaan on helppo ja joustava asioida. Helena Räikkönen osaa kuuntelemisen jalo taidon. Hän on ihana oma itsensä, positiivinen ja aktiivinen myyjä, joka tekee työnsä asiakkaan hyväksi. Henkilö, joka tuntee mediansa, perehtyy, palvelee, on pro aktiivinen. Upean intohimoisesti sitoutunut ja innovatiivinen. Ymmärtää asiakkaan bisneksen ja tuo siihen lisäarvoa. Asiakaspalveluenergiaa parhaassa muodossaan!

J.V.Snellman -palkinto Merja Salolle

Aikakauslehtien Liiton vuoden 2008 J.V.Snellman -palkinnon saaja on Taideteollisen korkeakoulun kuvallisen viestinnän ja valokuvataiteen professori Merja Salo. Palkinto annetaan vuosittain henkilölle, joka on toiminut erityisen ansiokkaasti aikakauslehdistön aseman ja arvostuksen puolesta. Palkinnon luovutti Aikakausmedian Aikakauslehtigaalassa Eduskunnan puhemies Sauli Niinistö.

Palkinnon perusteluissa todetaan, että professori Salolla on ollut merkittävä asema aikakauslehtialan korkeakoulutuksen kehittämisessä ja alan ensimmäisen professuurin saamisessa Suomeen. Lisäksi hänen aktiivinen panoksensa näkyy uuden innovaatioyliopiston koko media-alaa koskevassa Media Factory -hankkeessa.

Palkinnon saaja on noussut yhdeksi kuvajournalismin ykkösvaikuttajista maassamme tutkimuksillaan, julkaisuillaan, opetuksellaan, kolumneillaan ja näyttelyillään. Monet aikakauslehdistä ovat osanneet hyödyntää hänen ammattitaitoaan kuvankäytön analyyseissä. Merja Salolla on ollut Aikakauslehtien Liiton kanssa monenlaista yhteistyötä jo vuosia.

Ennen akateemista uraansa Salo on työskennellyt muun muassa aikakauslehden toimittajana, päätoimittajana ja freelance-valokuvaajana. Parhaillaan hänen laajan julkaisutoimintansa jatkoksi on tekeillä valokuvakirja sekä kuvallisen viestinnän perusoppikirja.

J.V.Snellman -palkinto on jaettu jo vuodesta 1981, ja se on suuruudeltaan 2 000 euroa. Palkinnon saajiin ovat kuuluneet muun muassa presidentti Urho Kekkonen, akateemikko Paavo Haavikko, kirjailija Juha Siltanen ja arkkiatri Risto Pelkonen. Viime vuonna palkittiin professori Göte Nyman Helsingin yliopiston Psykologian laitokselta.

Vuoden 2007 aikakauslehtimainostaja on Berner Osakeyhtiö

Aikakausmedia palkitsi Aikakauslehtigaalassaan myös mainonnan ostajia ja tekijöitä. Kunniakirjat luovutettiin lähes tuhannen vieraan läsnä ollessa.

Perusteluissa todetaan, että suomalainen monialayritys Berner on toteuttanut aikakauslehdissä johdonmukaista brändistrategiaa jo vuosia. Yrityksen mediasuunnittelussa on osoitettu esimerkillistä kohderyhmien ymmärtämistä. Mainonta on linjakasta ja näyttävää ja kampanjointi aikakauslehdissä on tuottanut erinomaisia myyntituloksia

Vuoden aikakauslehtimainostajan valitsee Aikakausmedian Mediamyyntiryhmä. Palkinnon perusteet päätetään vuosittain.

Erikoismaininnan sai tänä vuonna Iittala Group. Yritys on toteuttanut poikkeuksellisen luovaa, kansainvälisen tason aikakauslehtimainontaa, jossa on käytetty onnistuneesti myös erikoisratkaisuja. Visuaalisuus saa voimansa yrityksen skandinaavisesta designperinnöstä, jota se vaalii tyylillä ja taidolla.

Vuoden 2007 Aikakauslehtimainos on Veikkaus Oy:n ”Vedonlyönti – Musta liikkuu taas”.

Mainostoimisto on PHS ja mediatoimisto Carat Finland.

Kilpailun tuomariston mukaan on vaikea kuvitella, että tämä toteutus toimisi missään muussa mediassa kuin aikakauslehdessä. Mainokseen jää koukkuun moneksi minuutiksi ja siitä riittää puhumista kavereillekin. Idea toimii kohderyhmässä. Se antaa sille oivaltamisen ilon. Kansainvälisen tason aikakauslehtimainontaa isolla Aalla. Tuomariston mielestä näin hienoa mainontaa ei ole nähty pitkään aikaan.

Vuoden Aikakauslehtimainoksen valitsi asiantuntijatuomaristo noin 23 000 aikakauslehtimainoksesta, jotka oli välitetty Aikakausmedia Oy:n kautta vuonna 2007.

Vuoden 2007 erikoisratkaisu: L’ Oréalin Garnier-ilmoitus ja sen viestin tehostamiseksi stanssattu reikä Eeva-lehden kannessa .

Tuomaristo painotti sisällön ja teknisen ratkaisun yhteispeliä. Tuoteviesti ja ajankohtainen teema sekä media pelasivat saumattomasti yhteen. Tekninen ratkaisu avasi ovia mainoksen eri kerroksiin. Erikoisratkaisu toteutettiin muusta kampanjasta poikkeavalla tavalla vain yhdessä aikakauslehdessä.

Mainostoimisto on Publicis Helsinki ja mediatoimisto Pool Media International.