Huomautuksen saaneen ulkomainoskampanjan alusvaatemainoksia oli esillä muun muassa bussipysäkeillä ja isokokoisena (18 m x 9,5 m) julisteena rakennuksen seinällä keskellä Helsinkiä. Mainokset tavoittivat myös lapset ja nuoret heidän tavanomaisessa elinympäristössään.

-Julkisen tilan seksualisointi on hyvän markkinointitavan vastaista.
Ulkomainosta arvioidessaan neuvosto otti huomioon sen, että mainoskuvan väkinäisissä asennoissa esiintyvä nainen on mainosviestin passiivinen objekti, toteaa mainonnan eettisen neuvoston puheenjohtaja Outi Antila.

Mainonnan eettinen neuvosto totesi lausunnossaan MEN 6/2008, etteivät kyseessä olleet mainoskuvat sellaisenaan ole hyvän markkinointitavan vastaisia. Mainonnan eettinen neuvosto katsoi kuitenkin äänestyksen jälkeen, että ulkomainoksina kuvat ovat mainonnan kansainvälisten perussääntöjen ja mainonnan eettisen
neuvoston hyvää markkinointitapaa koskevien periaatteiden vastaisia.

-Mainoksen hyvän tavan mukaisuutta arvioitaessa kiinnitetään huomiota muun muassa mainoksen esitystapaan ja mediaan, jossa mainos esitetään. Joissakin aikaisemmissa lausunnoissa (MEN 1/2003 ja MEN 6/2004) on ratkaisevaa ollut se seikka, että mainos on esitetty julkisessa tilassa, muistuttaa Antila.

Mediaviikon juttu aiheesta aiemmin

Kauhuelokuvan mainoskuva videovuokraamossa sai huomautuksen

Videovuokraamon ikkunassa mainostettiin kauhuelokuvaa mainoksella, jossa on miehen irtileikattu pää vaakakupissa.

Mainonnan eettinen neuvosto totesi, että mainos kuvastaa tyylillisesti mainostettavaa tuotetta. Vaikka mainoksen kohderyhmä ei miellä kuvatun kaltaista tilannetta todelliseksi, mainos voidaan kuitenkin tulkita ihmisarvoa loukkaavaksi.

Ravivihjeitä ei saa mainostaa vähäpukeisella naisella, toteaa neuvosto

Ravivihjeitä ja urheiluvedonlyöntiin liittyvää vihjepalvelua mainostettiin tv-mainoksella, jossa bikiniasuinen nainen istuu saunassa. Mainostajan mukaan mainosten iskulauseena oli “kiinteät hinnat”, koska mainostaja myy vihjeitä edullisilla kiinteillä puhelinmaksuilla sekä netissä että 0700-palvelunumeroissa.

Mainonnan eettinen neuvosto totesi, että vähäpukeista naista oli käytetty mainoksessa asiattomasti katseenvangitsijana eikä sillä ollut mainostettavan palvelun kanssa mitään tekemistä.

-Mainos on hyvän markkinointitavan vastainen, jos naista tai miestä käytetään katseenvangitsijana tai seksiobjektina ja sukupuolta käytetään alentavalla, väheksyvällä tai halventavalla tavalla tai jos naista tai miestä käytetään seksiobjektina tai asiattomasti katseenvangitsijana eikä sillä ole mainostettavan tuotteen tai palvelun kanssa mitään tekemistä, kertoo Outi
Antila.