-Tällaiset toimet loukkaavat sananvapautta ja haittaavat tiedonkulkua Kiinasta. Kiinan viranomaisten on ymmärrettävä, että länsimaissa tiedonvälitys toimii vapaasti sananvapautta kunnioittaen, muistuttaa Journalistiliiton puheenjohtaja Arto Nieminen.

Niemisen mukaan on äärimmäisen huolestuttavaa, että toimittajien työhön kriisialueilla liittyy olennaisesti vaaratekijöitä, joita ei voi pitää mitenkään hyväksyttävinä. Uhkailujen lisäksi toimittajia ja kuvaajia maailmalla on myös tapettu.

-Huolimatta Tiibetin kärjistyneestä tilanteesta Kiinan viranomaisten on turvattava vapaa tiedonvälitys ja varmistettava journalistien turvallisuus eikä aiheuttaa itse kriisitilanteita, vaatii puheenjohtaja Nieminen.

-Olympiakisojen myöntämistä Pekingille perusteltiin mm. sillä, että kisat rohkaisisivat Kiinan viranomisia paremmin kunnioittamaan ihmisoikeuksia ja sananvapautta. Kansainvälisen yhteisön on valvottava, että näin myös tapahtuu, sanoo Nieminen.