Apu-lehti on vuodesta 2004 lähtien palkinnut vuoden parhaan kotimaisen tv-dokumentin Avun dokumenttipalkinnolla. Tämä jo neljäs Avun dokumenttipalkinto jaettiin helmikuun 10. päivä Kultainen TV -gaalassa.

Raati perustelee valintaansa seuraavasti: ”Katri ja Kaitsu on sitä todellista tosi-tv:tä – konkreettinen osoitus siitä, että suurimpia ja liikuttavimpia ovat tavallisten ihmisten tarinat. Tyyliltään konstailematon elokuva tavoittaa arjen runouden ja uhkuu elämänuskoa. ”

Tv-kanavat valitsivat tarjonnastaan yhteensä 22 dokumenttia. Näistä elokuvista raati valitsi kolme ansiokkainta. Kunniamaininnan saivat Talvinen matka, ohjaaja Visa Koiso-Kanttila sekä Isä meidän, ohjaaja Anne Laurila.

Valintaraadin jäseniä olivat Suomen teatterit ry:n toimitusjohtaja Matti Holopainen, näyttelijä Vilma Melasniemi, dokumenttiohjaaja Taru Mäkelä, dokumenttiohjaaja Saku Pollari ja Apu-lehden toimitussihteeri Jukka Väänänen. Raadin puheenjohtajana toimi kirjailija ja toimittaja Juha Itkonen.

Avun vastaava päätoimittaja Matti Saari sanoo, että Apu haluaa palkinnollaan korostaa laadukkaan ja asioihin paneutuvan tekemisen merkitystä. ”Viihteellistyvässä ja pirstoutuvassa mediassa kaivataan kipeästi tekijöitä, jotka pystyvät analysoimaan ja jäsentämään ympärillämme tapahtuvia asioita. Vain siten katsojille ja lukijoille voidaan välittää olennaista tietoa maailmasta.”, toteaa Matti Saari.

”Palkinto antaa merkittävän arvon suomalaiselle dokumenttielokuvalle. Hyvät tarinat ja tekijät niiden takana pääsevät ansaitusti valokeilaan”, jatkaa Saari.