Puolueet suunnittelevat ensi syksyn kuntavaalien alle entistä enemmän yhteisiä vaalipaneeleita, kirjoittaa Helsingin Sanomat.
Puolueet aikovat toteuttaa itse vaalikeskustelut ilman tiedotusvälineen toimituksellista asiantuntemusta ja ilman riippumattomia toimittajia. Lue Mediaviikon kommentti:”Kuin Putinin idea”.

Puolueiden tarkoituksena on, että ne ottaisivat vastuulleen tilaisuuksien järjestämisen, toimisivat isäntinä ja valitsisivat tilaisuuksien juontajat “ammattitaitoisten” toimittajien ja juontajien joukosta.

Asiaa pohditaan eduskuntapuolueiden puoluesihteerien tapaamisessa maaliskuussa.

Puoluesihteerit ovat laatimassa viestimille kannanottoa kyselyistä.

Mediaviikon kommentti: Puolueiden idea kuin “Putinin keksimä”

Puoluesihteereiden idea omien, itsetoteutettujen vaalitenttien järjestämisestä haisee alkeellisen propagandan tekemiselle ja tympeälle vaalimainonnalle. Puolueiden itse valitsema ja maksama toimittaja kysyy ennakkoon sovittuja propagandistisia kysymyksiä, joihin poliitikot vastaavat korulausein. Se on manipuloivaa tiedottamista. Fiksu kansa ei tällaisesta “putinilaisesta” viestinnästä tykkää. Onkohan seuraava askel, että tiedotusvälineiden omat vaalitentit kielletään, kuten Venäjän malliin?

Puolueiden keksimä idea on huono. Maksettu poliittinen keskustelu rämettää kansan kiinnostusta ja uskoa poliittiseen toimintaan, mitä jo nytkin pidetään hyvin likaisena ja juonittelevana.

Uskottavuuden ja kiinnostavuuden takia vaalitenttien toteuttaminen ja juontaminen kuuluu oikeille ammattimaisille toimittajille ja tiedotusvälineille, jotka ovat riippumattomia minkäänlaisesta painostuksesta.

Idean taustalla lienee viime eduskuntavaalien kysely, jossa kokoomuksen puoluesihteeri Taru Tujunen pahaksi onnekseen meni vastaamaan huolimattomasti sairaanhoitajien palkankorotuksista. Siitä nousi ennennäkemätön kohu ja Tehy-kiistat. Parempi vaihtoehto on kuitenkin, että puolueet palkkaavat työntekijöikseen päteviä henkilöitä, jotka osaavat laittaa kyselyissä ruksin oikeaan kohtaan.

Toki puolueet luonnollisesti saavat tehdä omia julkisia ja maksettuja vaalitenttejään, mutta samalla ne potkaisevat omaan nilkkaansa.

HS:n juttu