Jos Hesarin toimittaja Aitamurto tietää varmasti, että hänen lähteensä puhuvat totta, miksi hän ei julkaise niitä avoimesti ja reilusti. Salailu tässä kohtaa antaa aiheen epäillä, että juttu on tuulesta temmattu. On suorastaan raukkamaista tuomita julkisesti joku henkilö maineeltaan kyseenalaiseksi, ellei uskalla todistaa väitteitään. Viittaukset puhelimella tehtyyn omaan “selvitykseen” ei missään tapauksessa ole asiallisesti riittävää.

Hesari on ryhtynyt harjoittamaan keltaista journalismia, mikä näkyy läpi koko lehden linjan selvänä muutoksena. Jopa päätoimittaja Janne Virkkunen päätti jäädä kotiin nojatuoliin seuraamaan torstain 7.2. Ylen A-talkin ohjelmaa, jossa poliisitutkinnan käynnistänyt kansanedustaja Lyly Rajala (kok.) on altavastaajana. Eipä tällä kertaa uskalla Virkkunen puolustaa lehteään muilla foorumeilla eli heikoilla ilmeisesti Hesari on Aitamurron jutussa. Hesari on nyt haksahtanut halpahintaisten juorujen perässä säntääjäksi. On turha väittää enää, että Hesari olisi laatulehti ensisijaisesti.

Toisaalta häiriköintiuutisen esiinnostaminen näin laajasti osoittaa myös eduskunnan lainsäädäntötyön arvostuksen alennustilaa. Navan alle menevät juorut ovat kiinnostavampia kuin uudet lait, joilla on iso vaikutus jokaisen ihmisen elämään.

Seksuaalinen häirintä on tietysti tuomittavaa sinällään, koska se on lisäksi tasa-arvolain vastaista. Jos häirintää tapahtuu, siitä tulisi sen kohteeksi joutuneiden tehdä omat rikosilmoituksensa normaalin oikeuslaitoksen käytännön mukaisesti. Miksi eduskunnan työntekijät eivät ole tehneet poliisille asiallisia tutkintapyyntöjä?

Kysymyksessä olennaista onkin nyt journalismin tason arviointi kuin jutun substanssi sinällään. Tässä mielessä vastavalittu Julkisen sanan neuvoston uusi puheenjohtaja Pekka Hyvärinen joutuu heti todelliseen tulikokeeseen, kun hän asettuu punnitsemaan erittäin suurta huomiota osakseen saanutta juorujuttua. Jos hän vetoaa pelkästään toimittajien nauttimaan lähdesuojaan tässä tapauksessa, hän toimii kyllä heppoisin eväin. Toimittaja ei voi vetäytyä vastuusta tällä kertaa. Ainoa keino selvitä skandaalista on vaatia häirittyjen nimet esiin ja todelliset todisteet pöydälle.

Lue HS:n Tanja Aitamurron juttu