Keskustelu käsitteli USA:n presidentinvaalikampanjaa. Entinen syyttäjä Ritva Santavuori kertoi uskovansa, että poliittiset vastustajat levittävät tahallaan epäedullista kuvaa kenialaisesta naisesta.

Hän sanoi mm. seuraavaa: ”Onkohan sekin muuten sitä vaalikampanjaa, kun maailmalla kiertää lehtikuva tästä isoäidistä, joka on todella epä… siis miten sen nyt kauniisti sanoisi… siis se on ruma… se on siis, ihan totta… no niin se on ruma… …Kyl mä hyvin ymmärrän sen, että isoäidissä on jäljellä ne tyypilliset negroidiset piirteet… eikä siinä mitään…mutta se on kun vaatetus… ja kampaus… ja hampaaton… ja nenä on niin kuin just niinku näillä gorilloilla on…”. Santavuori painoi sormellaan nenänsä lyttyyn havainnollistaakseen asiaa.

Santavuori korostaa Ilta-Sanomien mukaan, että hän ei tarkoittanut kommenttia rasistisena.

-Obamahan on minun suosikkiehdokkaani. Yritin sanoa, että kuva oli epämiellyttävä ja mietin, liittyikö se vaalikampanjaan. Kuvassa oli tyypillisimmät neekeripiirteet: leveä nenä ja muuta. Sehän on totuus, mitä sitä suotta kaunistelemaan.

Neekeri-sanaa Santavuori ei osaa karttaa.

-Minulle neekeri ei ole koskaan ollut haukkumasana. Puolet elämästä olen sitä käyttänyt, ja nyt en saisi sitä enää käyttää. Sitä on hyvin vaikea muistaa, sanoo Santavuori IS:lle.

Päätoimittaja Atte Jääskeläinen toteaa JSN:lle antamassaan vastauksessa, että muut keskustelijat hämmentyivät ja toppuuttelivat yhtä keskustelijoista. Juontaja siirsi keskustelun seuraavaan aiheeseen. Ohjelmasta vastaava Leena Pakkanen kuuli tapahtuneesta lähetyksen jälkeen. Hän paheksui keskustelijaa tämän kielenkäytöstä ja ilmoitti, että se oli asiatonta.

Jääskeläinen korostaa myös sitä, että keskustelija ei ole Ylen toimittaja, vaan tv-keskustelun vieras, jonka puheiden kontrolloiminen suorassa lähetyksessä etukäteen ei ole mahdollista.

JSN:n mukaan jokaisen ihmisarvoa on kunnioitettava. Etnistä alkuperää, kansallisuutta, sukupuolta, seksuaalista suuntautumista, vakaumusta tai näihin verrattavaa ominaisuutta ei pidä tuoda esiin asiaankuulumattomasti tai halventavasti (JO 26).

Sanan- ja mielipiteenvapaus ovat arvoja sinänsä, mutta niihin liittyy myös vastuu. Mielipiteitä ilmaistaessa voi käyttää tavallista huomattavastikin kärjekkäämpää kieltä, mutta Julkisen sanan neuvoston mielestä Aamu-tv:n keskustelijan puheenvuorot toivat etnisen alkuperän esiin halventavasti. Suora lähetys, keskustelijan työoikeudellinen asema tai jälkeenpäin esitetyt pahoittelut ja anteeksipyynnöt eivät poista kanavan vastuuta ohjelman sisällöstä.

Katso kuva Barack Obamasta ja hänen isoäidistään