Hyvärinen ymmärtää varsin syvällisesti median toimintaa, mikä edesauttaa journalismin arviointia. Media on sananvapauden puolustaja, jolla on riippumaton tehtävä valtiovallasta ja painostusryhmistä. Pohdintaa aiheuttanee kuitenkin, miten JSN aikoo menetellä Internet-median mukaanottamisessa journalismin piiriin. Hyvärisen ajattelu, että antaa nettinikkareiden tuottaa ja julkaista vapaasti, voi olla paras tapa. JSN:n ohjaava toiminta tässä kohtaa on kuitenkin tärkeää. Se voi auttaa kokemattomia nettijulkaisijoita oikeille teille viisailla neuvoillaan.

Uusi puheenjohtaja uskoo jaksavansa toimia tehtävässään kautensa loppuun, toisin kuin pari edeltäjäänsä, jotka ottivat lähtöpassit kesken kaiken kun tuli hieman arvostelua julkisuudessa. Hyvärinen kykenee kovaksikeitettynä journalistina analysoimaan professionaalisesti kollegoidensa ratkaisuja. Ei ole todennäköistä, että hän ryhtyy rettelöimään median kanssa. Hän ei ilmoitakaan istuvansa minkään median mandaatilla, vaikka hän on työskennellyt rivitoimittajana ja MTV3:n päätoimittajana sekä Suomen Kuvalehden päätoimittajanakin, ja viime vuosina pakinoinut vapaana toimittajana Yleisradion Ykkösaamussa mielenkiintoisista aiheista.

Hyvärinen puolustaa JSN:n nykyistä roolia, johon kuuluu selkeästi itsesääntely. On esitetty, että valtion pitäisi puuttua peliin tai asettaa jonkinsorttinen komissaari valvomaan, mitä tässä maassa julkaistaan. Sellaiset ajatukset ovat kuitenkin täysin harhalaukauksia kansanvallassa, jossa korostetaan avoimuutta ja sananvapautta.

JSN voi onnistua vain jos kansalaiset ja media osoittavat aktiivisuutta. Hän toivookin kanteluita mahdollisimman paljon, jotta on mitä puntaroida.

Ainakin vielä näyttää siltä, että JSN:n on tehnyt oikean puheenjohtajavalinnan.

Pekka Hyväriselle on syytä toivottaa onnea vaativaan ja tärkeään tehtäväänsä!