JSN ajautui syksyllä kriisiin, kun sen puheenjohtaja, ministeri Kalevi Kivistö (ex-SKDL:n puheenjohtaja) erosi provokatorisesti kesken toimikautensa. Sen jälkeen puheenjohtajaa ei ole kyetty valitsemaan.

Lindholm esittää Helsingin Sanomien artikkelissa 30.12.2007, että JSN pitäisi korvata ”mediavaltuutetulla”, joka olisi eturyhmistä riippumaton ja tahdoltaan vapaa sivistynyt henkilö. Hän ei kuitenkaan perustele, mikä taho valtuutetun nimeäisi ja millä oikeuksilla tämä ”valistunut mediapoliisi” toimisi.

Lindholm peräänkuuluttaa median sääntelyä lisää, jotta ”mätäpaiseisiin” puututtaisiin. Hän on ammatiltaan Suomen Kuvalehden toimittaja, joka luonnollisesti omassa työssään kannattaa sananvapautta, eikä varmasti halua, että kukaan tulee sorkkimaan hänen juttujaan. Lindholmin sääntely-esitys onkin looginen mahdottomuus, koska sananvapautta ei voi yhtä aikaa kannattaa sekä esittää säänneltäväksi. Vapaus on vapautta! Ulkopuolinen mediavaltuutettu olisi ilman muuta sananvapautta rajoittava taho, koska se puuttuisi median toimintaan. Suomessa tiedotusvälineet saavat toimia vapaasti perustuslain mukaan.

Mikael Pentikäinen on oikeassa, kun hän sanoo HS:n verkkosivuilla 6.1.2008, että Lindholm on lähtenyt yksityiselle ristiretkelle median itsesääntelyä vastaan. Pentikäinen korostaa, että media elää luottamuksesta. Itsesääntely on avainroolissa luottamuksen rakentamisessa. Mitä vahvempi ja toimivampi itsesääntely meillä on, sitä vahvempi on myös sananvapaus, hän toteaa.

Median luottamus mitataan markkinataloudessa joka päivä. Lukijat ja katsojat äänestävät jaloillaan, onko median sisältö hyvää vai ei. Kun tiedotusvälineet toimivat epäluotettavasti ja huonosti, julkaisuja ei osteta eikä niissä mainosteta. Suomessa on viisi miljoonaa mediavaltuutettua, jotka joko nostavat tai tiputtavat mediaa. Me emme todellakaan kaipaa tähän maahan enää yhtään lisää julkisia komissaareja holhoamaan niin tiedotusvälineitä kuin kansaakaan.

JSN on toiminut kohtalaisen hyvin. Se tulkitsee Journalistin ohjeita arvioidessaan kansalaisten kanteluja tiedotusvälineiden toiminnasta. Itsesääntelyn kannalta järjestelmä on hyvä.

Julkisen sanan neuvoston tulee saada nopeasti uusi puheenjohtaja, joka on median ja yhteiskunnan väkevä asiantuntija ja joka voi toimia median itsesääntelyperiaatteen mukaisesti sivistyneesti sananvapautta vaalien ilman poliittisia silmälaseja.