“Tämän viikon uutiset ovat kertoneet holtittomasta johtotavasta, jossa väliin uhataan kanavien lakkauttamisilla ja väliin jälleen kerran irtisanomisilla. Irtisanomiskierre ja yt-neuvottelumylly on jauhanut jo useita vuosia. Tuloksena on ollut oikeudenkäyntejä ja henkilökuntaa rassaava neuvottelumenettely vähenevistä työpaikoista”, hän paukuttaa.

Niemisen mielestä tämä ei voi olla Ylen ohjelmatoiminnan kannalta mielekästä. Viimeisimpien uutisten mukaan nyt uhka koskee erityisesti ruotsinkielistä uutistoimintaa.

-Tehtyjen henkilöstöpäätösten lista alkaa olla loputon. Maakuntaradioiden, asiaohjelmien ja muiden irtisanomisten sekä freelance-työvoiman rajun leikkauksen ja muiden järjestelyjen lisäksi on taas nostettu pöydälle uudet toimenpiteet. Ne johtavat väistämättä ohjelmatoiminnan heikentämiseen. Tämä ei voi olla Ylen päämäärä, Nieminen toteaa.

-On erinomaisen vastuutonta nyt jälkikäteen selittää suurena yllätyksenä, että digitaaliseen televisioon siirtymisestä aiheutunut lupamaksujen hiipuminen oli yllätys ja uusien säästöjen syy. Juuri tästä varoiteltiin, eikä Ylen digisoppa kevään ja kesän aikana kestä tässä mielessä kriittistä tarkastelua. Oliko lopulta kenellekään selvää, millä politiikalla Yle digisiirtymän viimeisissä vaiheissa toimi, kysyi Nieminen.

Niemisen mielestä Ylessä tehdään päätöksiä hätäpäissään ja paniikissa, mikä johtaa yhä syvenevään syöksykierteeseen. Sen lopputuloksena on aina ohjelmanteon supistaminen tai vaikeuttaminen.

-Yle sahaa nyt omaa oksaansa. Tämä kierre on nyt katkaistava. Ylen johtamistapaa ja -kulttuuria on muutetava. Vuosia jatkunut kurjistaminen on saatava loppumaan, sanoi Nieminen.

-Jatkuvan kierteen sijaan on pystyttävä tarjoamaan toisenlainen näköala. Matti Vanhasen kakkoshallitus on päättänyt selvittää tämän hallituskauden aika Ylen rahoitukseen liittyvät vaihtoehdot ja tehdä niistä esityksiä. Miksi kurjistaa Ylen sisäistä tilannetta kun näin keskeinen asia on poliittisesti nyt auki?

-Ylen tilanne on jäädytettävä selvitysten ajaksi, koska paniikkiratkaisuilla vain pahennetaan tilannetta entisestään, Nieminen vaati.