YLE Radio Peili on valtakunnallinen radiokanava, joka lähettää pelkästään puhe- ja ajankohtaisohjelmia. Radio Extrem on nuorisolle suunnattu ruotsinkielinen kanava. YLE Extra on Populaarikulttuurin, live-tapahtumien, suorien lähetysten ja urheilutapahtumien erikoiskanava.

Asia oli MTV3:n mukaan torstaina esillä Ylen hallituksessa ja asiaa käsitellään tarkemmin vielä Ylen hallintoneuvoston kokouksessa ensi tiistaina.

Kanavat työllistävät yhteensä noin 60 henkilöä.

Kommentti: YLE leikkaa väärästä kohdasta

Maailma on muuttunut rajusti viime vuosina. Yleisradio ei enää toimi monopolina, minkä vuoksi Yleisradion tulee tehdä ohjelmapoliittisia ratkaisuja uudessa valossa.

Yleisradion tulee tarjota sellaista ohjelmaa, mitä muut kanavat eivät tee. Sen vuoksi tuntuu kummalliselta, miksi YLE poistaa juuri monia erityisryhmiä palvelevat kanavat. YLEn on kansalaisten maksama palvelulaitos, mikä näyttää unohtuneen.

Radio Peili on hyvä kanava niille, joille yhteiskunnalliset kysymykset ovat tärkeitä. Vakavaa asiaa ei kuule juuri toisaalta näin tehokkaasti. Extrem on suosittu ruotsinkielisen nuorison parissa. Tämä ryhmä ei juuri mistään muualta saa omaa ohjelmaa. Extra on puolestaan loistava kanava suorien urheilulähetysten lähettämiseen. Tätä eivät YLEn muut kanavat kykene tarjoamaan. Esimerkiksi taitoluistelun MM-kisat livenä tuntien ohjelmana on todella tärkeää monille lajista kiinnostuneille. Miksi tämäkin ilo pitää viedä? YLE ei varmasti säästä juuri mitään tällaisesta nippelitoiminnasta.

Sen sijaan Yleisradio on satsannut mm. suosittujen amerikkalaisten sarjojen ostamiseen, mistä se maksaa messinkiä. Miksi YLE kilpailee kaupallisten kanavien kanssa häviten kuitenkin kisan? Ei Yleisradion tehtävänä ole olla maan katsotuin kanava, vaan sen tulee olla kansalaisten tärkein informaatiokanava laadullisesti ja kohdennetusti.

Mainosrahoitteiset kanavat sekä maksutv pystyvät ihan hyvin pitämään huolen siitä, että tulee elokuvia, viihdettä, urheilua ja dokumenttejakin jokaisen tarpeeseen.

Yleisradion tulee peruuttaa kaavaillut suunnitelmat erityiskanavien karsimisesta. Jos säästää pitää, leikkaukset tulee kohdentaa kansainvälisten viihdeohjelmien supistamiseen sekä väen vähentämiseen siihen liittyvästä.

Paavo Vasala