Historiallinen sanomalehtikirjasto on palvellut tutkijoita, sukututkijoita, opiskelijoita, kouluja ja kaikkia historiasta kiinnostuneita verkossa jo vuodesta 2001. Uudistunut Sanomalehtikirjasto tulee sisältämään kaikki Suomessa ilmestyneet sanomalehdet vuosilta 1771–1890 eli noin miljoona sivua. Uudistunut palvelu on kansalaisten vapaasti käytettävissä.

Sanomalehtien uusi ulottuvuus

Sanomalehdet ovat tärkeä osa historian- ja kulttuurintutkimuksen lähteitä ja kertovat laajasti yhteiskunnallisesta kehityksestä. Digitointi säästää arvokasta alkuperäistä aineistoa kulumiselta ja tuhoutumiselta. Monipuoliset hakumahdollisuudet avaavat nyt uusia näköaloja tutkimuksen haasteisiin ja menneisyyden hahmottamiseen.

Sanomalehtikirjastosta tietoa voi etsiä lehtiä selailemalla, vapaan sanahaun avulla tai käyttämällä 1800-luvulla tehtyä, verkkoon siirrettyä artikkelihakemistoa. Ensimmäiset ja vanhimmat sanomalehdet ovat pääosin ruotsinkielisiä, mutta kirjasto sisältää myös runsaasti suomenkielisiä sekä mm. joitakin saksankielisiä lehtiä.

Sanomalehtikirjasto on toteutettu Kansalliskirjaston, opetusministeriön, Varastokirjaston ja alueellisen EU-rahoituksen avulla.

Katso digiarkistoa