Suomen maksutelevisiomarkkina kasvaa jo kolmatta vuotta 60 prosentin vauhtia. Viidesosa kotitalouksista on nyt
maksutelevisiopalvelujen käyttäjinä, enkä näe mitään estettä siihen, että yleiseurooppalainen 40-50 prosentin markkinaosuus saavuttaisiin muutaman vuoden kuluessa, Suomen kaapelitelevisioliiton toimitusjohtaja Jyrki Ojala kertoo. Lue Mediaviikon kommentti Canalista ja Viasatista.

“Epäilyt siitä, että maksutelevisio ei Suomen kaltaisessa maassa ottaisi tuulta purjeisiinsa, voi kumota. Suomalaiskatsojat ovat aivan yhtä kiinnostuneita kohdennetusta tarjonnasta kuin muutkin”, kertoo Jyrki Ojala.

Viasat pyrkii ykköseksi

Vastatakseen kasvavaan kysyntään, tuo Viasat kaksi uutta kanavapakettia, Viasat Film ja Viasat Sport kanavapaketit. Uudistusten myötä Viasat jatkaa strategiansa toteuttamista, jonka tavoitteena on yhtiön nostaminen Suomen johtavaksi
maksutelevisioyhtiöksi.

Suomen kaapelitelevisioverkkojen tarjontaan tulee syksyllä kolme Viasat-kanavapakettia. Viasat Kulta pakettiin tulee nykyisten kuudentoista kanavan lisäksi erikoiskanava Viasat Golf, lastenkanava Toon Disney ja kansainvälisesti kiitetty luonto- ja dokumenttikanava National Geographic.

Viasatin koko kanavatarjonnan sisältävän Viasat Kulta -paketin rinnalle yhtiö lanseeraa myös Viasat Sportin ja Viasat Filmin, jotka ovat kohdennettu erityisesti elokuvan ja urheilun ystäville.

“Kaapelitelevisio on suuressa roolissa maamme maksutelevisiomarkkinoiden kehityksessä. Paitsi että suurin osa maamme kotitalouksista kuuluu kaapeliverkkoon, on kaapelikotitalouksilla perinteisesti ollut antennikotitalouksia matalampi kynnys kokeilla maksutelevisiopalveluja”,
perustelee Viasatin Finlandin toimitusjohtaja Jarkko Nordlund
kanavauudistusta.

Viasatilta urheilua ja elokuvia myös kohdennetusti

Urheilukanavapakatti Viasat Sport käsittää Suomen laajimman
urheilutarjonnan, kuten UEFA Mestareiden liigan, josta Viasat esittää ainoana kanavana kauden kaikki tärkeimmät ottelut. Muita Viasat Sport -kanavapaketin välittämiä urheilusarjoja ovat muiden muassa Englannin FA Cup, monet jalkapallon EM-karsintaottelut, Englannin liigacup, Englannin ensimmäinen divisioona, Saksan Cup, Hollannin, Tanskan ja Ranskan pääsarjat.

Viasat Sport esittää myös Manchester Unitedin, Chelsean, Barcan
ja AC Milanin omien TV-kanavien parhaita paloja. Vahvan jalkapallotarjonnan lisäksi Viasat Sport näyttää koripallon euroliigaa ja EM-kilpailut, amerikkalaisen jalkapallosarjan NFL:n, Americas Cup -purjehdusta, moottoriurheilua, golfia, runsaasti nyrkkeilyä ja kamppailulajeja sekä useita muita urheilulajeja.

Puhtaasti elokuviin keskittyvä Viasat Film käsittää Viasatin kuusi
elokuvakanavaa: Kansainvälisiä ja kotimaisia uutuusfilmejä esittävä TV1000 ja sen rinnakkaiskanava TV1000 PlusOne, puhtaasti Pohjoismaista elokuvaa esittävä TV1000 Nordic, koko perheelle tarkoitettu TV1000 Family, toimintaelokuviin keskittyvä TV1000 Action, elokuva-arkistojen helmiä näyttävä TV1000 Classic.

Mediaviikon kommentti: Viasatin kanavat näkyvät heikosti lautasesta

Olen kohtalaisen innokas maksutelevision katsoja. Aiemmin seurasin Canalin monipuolista tarjontaa, mutta en pitänyt Canalin tympeästä asiakaspalvelusta, minkä vuoksi päätin kokeilla myös Viasatin kanavia.

Koska asun omakotitalossa kaapelien ulottumattomissa, tarvitsen lautasen. Asennutin Viasatin vanhaan lautaseen. Valitettavasti Viasatin satelliitin välittämä kuva on heikkolaatuista. Varsinkin kun Viasatin kautta haluaa katsoa kotimaisia kanavia, kuvan laatu on huomattavasti heikompi kuin Canalin satelliittivälitteisen digiboksin kautta, puhumattakaan maanpäällisen antennin kautta tulevasta lähetyksestä, josta tulee loistokuvaa.

Lisäksi tekstitys ja kuvaformaattien sopeuttaminen 42 tuuman televisiossani on toivotonta Viasatilla. Tekstitv ei pelaa juuri ollenkaan. Kuvaa en saa siedettäväksi. Olen pettynyt Viasatiin.

Niinpä olen nyt luopumassa Viasatin käyttämisestä ja mietin siirtymistä kokonaan maanpäälliseen antennivälitykseen liittäen siihen Canalin muutaman urheilu- ja filmipaketin. Niiden kautta en kuitenkaan näe uutiskanava CNN:ää enkä History-kanavaa, jotka kiinnostavat minua. Harmi.

Sitä paitsi Canalin etuna on hyvä ohjelmien taso: jääkiekon SM-liiga, Englannin valioliiga sekä Ruotsin jalkapallon ja jääkiekon parhaat ottelut. Ne ovat monelle muullekin tärkeitä. Kun Viasatilta puuttuu lisäksi suomalaisten suosima Formula, ennustan, että Jarkko Norlundin toive markkinajohtajuudesta voi jäädä pelkäksi haaveeksi.

Paavo Vasala