Markkinointiviestinnän viikko on ihan hyvä idea, periaatteessa. Jäi kuitenkin kysymys: kuka tämän järjestää ja kenelle? Ymmärtääkseni toteuttaja on MTL, Markkinointiviestinnän Toimistojen liitto, jossa mainostoimistot ovat suurin jäsenryhmä.

Mainostoimistot loistivat kuitenkin poissaolollaan, vai olikohan Bobilla jotain. Eikö mainonta olekaan osa markkinointia? Miksi mainostoimistot boikotoivat vuoden tärkeintä tapahtumaa?

Mukana oli kourallinen kirjapainoja. Suomessa niitä on kuitenkin satamäärin, ja tärkein asiakaskunta lienee juuri markkinointi- ja tiedotusväki.

Järjestäjien ilmoituksen mukaan ennakkoilmoittautumisia oli tullut 2.600. En tiedä, pystyikö silmämääräisesti arvioiden vahvistamaan, että tuo kävijäluku toteutui, mutta hieman jäi epäilyttämään.

Onko Markkinointiviestinnän viikon kohderyhmä nyt kenties hukassa? Onko taoahtuma suunnattu tiedottajille, toimittajille, mainosväelle, yritysten markkinontiväelle, yritysjohdolle vai opiskelijoille? Kaikille näille sitä ei ollut tehty, koska ohjelmaa ja sisältöä ei ainakaan ollut tarjolla jokaiselle riittävästi.

Entä päivien tiedotus? Tiedotteita MTL on lähettänyt muutamia etukäteen. Olisi kuitenkin odottanut, että viestintäihmisten toteuttama näyttely hoitaa tiedotuksen professionaalisemmin, jotta tapahtumalle olisi tullut kunnon imagoa. Nyt tilaisuudessa oli sentään lehdistöhuone, mutta ei siellä ollut kuin yhden näytteilleasettajan tiedote ja yksi messutiedote.

Lehdistötilaisuutta ei tietenkään pidetty, tai ei siitä ainakaan lehdistölle kerrottu. Muutaman puhujan ympärille koottu lehdistötilaisuus olisi varmaankin vetänyt joitakin toimittajia haastattelutilaisuuteen. Klisee suutarin kengistä on jo niin kulunut, että sitä ei viitsisi käyttää, mutta pakko kai siihen on viitata tällä kertaa.

Tilaisuus oli kuitenkin hyvä siinä mielessä, että siellä tapasi muutamia tuttuja, joiden kanssa tuli vaihdettua pari sanaa. Niin ja loistavaa Espressoa tarjoiltiin automaatista. Saipa sieltä jonkin uuden ideankin eli tai ainakin sen tiedon, että ei juurikaan todella mullistavaa ole markkinoilla tapahtumassa. Yleistuntuma on, että Suomessa menee nyt hyvin, tilauskirjat ovat pullollaan ja väkeä palkataan, vaikka kierto onkin hämmästyttävän nopeata. Muuten, mistä yhteisöviestinnän tutkimus oikein kertoo? Onko todella kysymys vain vaihtelun halusta, vai onko siitä, että tehtävät ovat niin vaativia, jonka seurauksena monelle osoitetaan ovea.

Markkinoinnin viestinnän viikkoa kannattaa jatkaa, mutta kehittää monipuolisemmaksi. Lisäksi jotain jämäkämpää pitäisi saada mukaan vähän samaan tapaan kuin on jokakeväisessä Mainostajien tilaisuudessa. Markkinointiviestintä on niin tärkeä ja iso asia, että sen ympärillä pitää tehdä enemmän työtä. Mitäänsanomattomien pienesitysten tilalle raskaampaa ohjelmaa ja laajempi repertuaari markkinointiviestinnän pelaajia mukaan. Järjestäjien tulisi keksiä, miten tapahtumasta saadaan interaktiivisempi. Nyt kukaan ei puhunut esityksien yhteydessä juuri mitään. Tosin näytteilleasettajista eräät kyllä pitivät antia kohtalaisena, koska olivat saaneet joitain uusia kontakteja.

PS. Wanha Satama elää todella vanhaa aikaa, kun se ei ollut laittanut ilmaista wlania käyttäjien saataville. Jokainen tarvitsee sitä tänään. Ainakin Virossa ja Oulussa maksuton wlan on tarjolla jo pienemmissäkin kökkäjäisissä.