”Digitaalisiin painokoneisiin on investoitu vahvasti koko maassa. Monissa arkkioffsetpainoissakin alkaa jo olla erillinen digipainoyksikkö”, hän sanoo.

Samaa kertovat myös laitevalmistajien myyntitilastot. Yhteyspäällikkö Joni Kaukonen Jyväskylän Canon Business Centeristä sanoo, että uusia laiteasennuksia on tehty paljon eri puolille Suomea.

”Digitaalinen painaminen ei kilpaile perinteisen offsetin kanssa, vaan jokaiselle painomenetelmälle on oma työsarkansa. Oleellista on valita oikeat tuotteet oikeille laitteille. Digitaalisuus sopii pienille sarjoille sekä erityisesti painotöihin, joissa käytetään muuttuvaa tietoa”, Kaukonen sanoo.

Eri tavoin personoitu mainosmateriaali lisääntyy koko ajan. Muuttuva tieto ei kuitenkaan rajoitu pelkästään nimiin ja osoitetietoihin, vaan nykyään voidaan helposti ja nopeasti muuttaa myös tekstiä ja kuvia tarpeen mukaan.

”Digilaitteiden ja hintatason yleinen kehitys ovat nostaneet sitä painosmäärän rajaa, missä kannattaa vielä painaa digitaalisesti”, Kaukonen sanoo.

Uusimpiin digitaalisiin painokoneisiin käyvät samat paperit kuin offsetpainokoneisiin. Kiireiset erät, vaikkapa esitteet messuille, voidaan siis painaa digitaalisesti ja suuret massat perinteisessä arkkipainossa samanlaiselle paperille.

Digitaalisuuden etuna on se, että paperin lisäksi voidaan painaa muillekin materiaaleille. Laaksosen mukaan esimerkiksi joillekin muovilaaduille ja keinokuiduille painaminen on kovaa vauhtia tulossa Suomeen. Tämä tuo tullessaan aivan uusia mahdollisuuksia mainontaan ja markkinointiin.

Uutuuskirja digitaalisesti pienpainoksena

Digitaalitekniikka on levinnyt myös kirjantekijöiden keskuuteen. Laaksosen mukaan on yhä yleisempää, että uutuuskirjasta otetaan ensin nopeasti digitaalisesti 500–600 kappaleen painos ja offsetpainolla tehdään suuret massat. Pienet lisäpainokset painetaan taas digitaalisesti.

Digimainosmimmit Oy:n toimitusjohtaja Markku Lamberg sanoo, että digipainotekniikka on viime vuosina kehittynyt todella paljon.

”Myös kysyntä on kehittynyt positiiviseen suuntaan. Ensimmäisen vuosipuoliskon aikana olemme yhdellä painokoneella tehneet yli 200 000 kierrosta. Määrä on todella suuri. Konekantaamme onkin tarkoitus lisätä”, Lamberg kertoo.