Heinä-elokuun vaihteessa 85 prosentilla antenniverkkoon kuuluvista tv-talouksista oli digitaalinen vastaanotin. Kaapeliverkossa vastaava osuus oli 61 prosenttia. Elokuussa laitekauppa on käynyt erittäin vilkkaana. Seuraavat digi-tv-tilastot saadaan 20. syyskuuta.

TV-lähetysten digitalisoituminen on globaali ilmiö. Nykyisen lähetysverkon, eli antennien että kaapelin kautta tapahtuvan digitaalisen lähetyksen toteuttaminen on sikäli perusteltua, että ylipäätään digitaalisen tv-viestinnän toiminta nopeutuu. Pitää myös muistaa, että nettitelevisiota palveleva laajakaistaverkosto ei ole tarpeeksi kattava vielä. Kaapelia kuitenkin vedetään kovaa vauhtia, joten teknisesti palvelu on mahdollista jo monilla alueilla. Myös välityspalvelimia nousee yhä tiuhempaan, joten kaapelikapasiteetti ei nouse pullonkaulaksi.

Internet-pohjaisesta televisiosta on tulossa digitaalisten televisiolähetysten uusi jakelutie. Tekniikka tarjoaa parempia palveluita erityisesti katsojille, jotka eivät ole kaapeliverkon piirissä.

Liikenne- ja viestintäministeriön teettämässä selvityksessä vuosi sitten kartoitettiin Internet protokollaan perustuvan televisiotekniikan (IPTV) nykytilaa ja kehitystä. Tutkimuksessa tarkasteltiin IPTV:n hyötyjä kuluttajille ja liiketoiminnalle verrattuna muihin digitaalisen television jakelutekniikoihin.

Tutkimuksessa arvioidaan, että vuonna 2011 noin kymmenen prosenttia suomalaisista kotitalouksista voisi käyttää IPTV:tä. Arvio on liian pessimistinen: IPTV lyö itsensä läpi nopeammin.

Miksi IPTV kiinnostaa? Siihen on useita syitä:

IPTV voi tarjota monipuolisempia televisiosisältöjä ja interaktiivisempia palveluita kuin muut tekniikat. Sen uskotaan kiinnostavan erityisesti niitä talouksia, joilla ei ole mahdollisuus saada kaapelitelevisioyhteyttä. Esimerkiksi tilausvideot ja teräväpiirtotelevisio sopivat Internet-verkossa välitettäviksi, koska ne tarvitsevat paljon välityskapasiteettia.

IPTV on luonnostaan kaksisuuntainen, joten se tarjoaa hyvät mahdollisuudet vuorovaikutteisille palveluille.

Minua ainakin nettitelevisio kiinnostaa kovasti. Jo nyt katselen silloin tällöin ulkomaisia jalkapallomatseja, joita Suomen televisio ei näytä, kiinalaisten saittien kautta. Kuvan laatu on ihan kohtuullinen. Tämä lienee laillista. Sitä paitsi netissä on myös maksullisia kanavia, joilta tulee vieläkin parempaa kuvan laatua. Myös tilausvideot ja elokuvat netistä ovat loistava ratkaisu saada aineistoa silloin kun haluaa. Ja kyllä Yleisradionkin tallenteet ovat hyviä. Huippuesimerkkinänä on YouTubessa katsojaluvut rikkonut NMKY-musiikkivideo, jonka joku oli löytänyt Ylen Elävä-arkistosta.

Digi-tv on muuten aikamoinen ansa Yleisradiolle. Digi-tv:n tulosta tuntuvat hyötyvän eniten kaupalliset tv-kanavat, jotka ovat siirtyneet digiaikaan jo vuosia sitten. Kansaa siirtyy maksutelevisioon.