Tuore viestintäministeri Suvi Lindén (kok.) on tehnyt reippaan ja hyvän esityksen, että Yleisradion rahoittamisessa tulee luopua pakolla kerättävistä lupamaksuista. Rahat annettaisiin esimerkiksi valtion budjetista.

Hänen mielestään Ylen ei tule pyrkiäkään houkutella jokaista suomalaista töllöttämään amerikkalaista sarjaviihdettä, mihin nykykäytäntö on vääjäämättä johtanut.

Valitettavasti tämäkin esitys sortui välittömästi poliittiseen jakolinjaan. Demarien aiempi viestintäministeri Susanna Huovinen ehätti heti tuoreeltaan torjumaan kajoamisen Yleisradion rahoituksen nykymuotoon. Samaan kuoroon liittyi myös vihreiden Erkki Pulliainen, joka on muutoinkin mielipiteiltään tiukkapipoinen vasemman laidan kulkija.

Yleisradion rahoituksen rakennetta alkaa syksyllä pohtia laajapohjainen työryhmä. Huovisen mukaan Suvi Lindén ei olisi saanut sanoa mielipidettään julki ennen kuin työryhmä on aloittanut. Mikä ihmeen sensuuriministeri meillä on ollutkaan! Asiasta pitääkin keskustella juuri etukäteen julkisesti, jotta työryhmällä on käytössään erilaisia näkökantoja.

Työryhmän tulisi suosittaa, että Yleisradion rahoittamisessa valtio luopuu lupamaksujen pakkoveloituksesta. Nykykeinolla vain ylläpidetään järjettömän suurta populäärimediaa, joka työntää massaviihdettä ja – tietysti demaritoimittaja-armeijan suoltamaa piilopropagandaa. Tämän poliittisen apparaatin säilyttäminen mahdollisimman kauan on viime kädessä Huovisen taka-ajatuksena. Ei Suomi tarvitse kansan maksamaa poliittista äänitorvea.

Toisekseen työryhmän tulisi tehdä Yleisradiosta laatuohjelmia, suomalaista kulttuuria ja taidetta sekä urheilua esittelevä mediatalo. Silloin ohjelmien tekoa ei tarvitse ratkaista sen mukaan, kiinnostaako lopputulos suurta massaa, vaan kuinka merkittävä on ohjelman sisältö. Erityisesti dokumenttien tuotanto, jonka nykymalli tyhmyyksissään romutti, tulee palauttaa. Dokumentit kertovat kansan todellisuudesta informatiivisella tavalla. Nyt heikkotasoiset hupiohjelmat täyttävät ruudun ja kanavat, ja Yle muistuttaa yhä enemmän kaupallista televisiota.

Kolmanneksi työryhmän pitää ottaa huomioon, että nettitelevisio tappaa lupamaksukäytännön joka tapauksessa. Netti-tv tulee rajulla voimalla. Netti-tv:stä ei voida periä lupamaksuja millään konstilla. Maksu-tv taas ei sovi Ylen toimintaan, joten budjettirahoitus on ainoa tie. Sen ansiosta laatuohjelmia, kuunnelmia ja uutisia voi katsoa ja kuunnella yhä useammat uusilla välineilläkin.

Onneksi olkoon Suvi Lindén! Rohkea puheenvuorosi tuli oikeaan aikaan ja menestystä tärkeälle työllesi!