Sanomalehti Pohjalaisen päätoimittaja Markku Mantila koettaa ehkäistä lähi- ja perushoitajien liittoa SuPeria tiedottamasta oma-aloitteisesti tiedotusvälineille. Mantila on lähettänyt medialle tiedotteen, jossa hän pyrki estämään STT:tä lähettämästä Superin tiedotetta.

SuPer puolestaan lähetti tätä ennen medialle oikaisun Pohjalaisen jutusta, jossa oli virheitä. Mantilan mukaan STT ei olisi saanut lähettää tiedotetta “ainakaan oikaisuna”. Hänen mielestään oikaisuun ei ole tarvetta.

Mantila ilmoittaa tiedotteessaan, että tämän “oikaisun” motiivit ovat nyt selvästi muut kuin virheen korjaus. Edellytän, ettei Superin tiedotetta välitetä STT:n kautta ainakaan oikaisuna, hän toteaa.

Jos jutussamme jokin epätarkkuus on, niin väliotsikossa, jossa todetaan “Super odottaa 8-9 prosentin korotusta”. Se ei kuitenkaan riitä oikaisun perusteeksi, koska otsikot ja väliotsikot ovat tilanpuutteen takia joskus väkisinkin ylimalkaisempia kuin mitä tekstiin voi kirjata, Mantila toteaa.

Mantila pitää Superin käyttäytymistä epäasiallisena ja harhaanjohtavana.

Superin mielestä Pohjalainen uutisoi virheellisesti

SuPer kertoo oikaisussaan, että se ei ole vielä asettanut palkkatavoitteitaan, mutta tavoittelee yleistä linjaa suurempia korotuksia.

“Sanomalehti Pohjalainen on uutisoinut virheellisesti 4.7. Suomen lähi- ja perushoitajaliiton SuPerin tavoittelevan 8-9 prosentin palkankorotuksia syksyn neuvotteluissa. Myös STT on tämän uutisoinut”, SuPer tiedottaa.

“Emme ole vielä asettaneet tavoitteitamme palkankorotuksille, mutta ns. yleinen linja ei riitä hoitoalalle”, SuPerin puheenjohtaja Juhani Palomäki sanoo.

Mediaviikon kommentti: Super saa tiedottaa vapaasti

Pohjalaisen päätoimittaja Markku Mantila on ylireagoinut Superin tiedotteeseen. Suomi on vapaa maa, jossa jokainen saa tiedottaa ja välittää tiedotteen medialle vaikka STT:n kautta halutessaan. Siihen ei ole kenelläkään nokan koputtamista, ei varsinkaan ison maakuntalehden päätoimittajalla.

Mantila on tehnyt päätoimittajana journalistisen virheen, kun hän koettaa ehkäistä tiedottamista, olkoonkin kyseessä “oikaisun oikaisu”. Itse asiassa Pohjalaisen jutussa on selvästi ollut virhe, koska Super ei ole julkistanut mitään lukua palkankorotusvaateistaan.

Toivottavasti SuPer jatkaa aktiivista tiedottamista, ja korjaa jatkossakin virheet, joita huolimattomat toimittajat päästelevät mediaan.

Lue SuPerin oikaisu

Lue Markku Mantilan tiedote