Halonen siis arvostelee ”meediaa” siitä, että se on tuonut julki Halosen ja ex-ulkoministeri Erkki Tuomiojan kriittisen asenteeen USA:ta ja Viron omatoimisuutta kohtaan. Halonen ei tykkää, että ”meedia” pyrkii edistämään Suomen liittymistä Natoon. ”Meedia” kuulemma tarkoituksellisesti hakee eroavaisuuksia poliitikkojen lausunnoista. Hän toisin sanoen vaatii, että ”meedian” pitää kertoa sellaista, joka miellyttää Halosta ja Tuomiojaa.

Halosen ärtymys on suunnattu tietenkin maan suurinta tiedotusvälinettä, Helsingin Sanomia kohtaan. HS on Nato-myönteinen. Lehti uutisoi Virosta näyttävästi ja ottaa ryhdikkäästi kantaa Viron itsenäistymisen puolesta ja arvostelee reippaasti Venäjän hallituksen sekaantumista Viron sisäisiin asioihin. HS:llä on selkeä linja, joka ei ole lainkaan Halosen Venäjää nuoleskelevan ja pokkuroivan tyylin mukaista.

Samaan hengenvetoon Halonen toteaa, että Suomessa sananvapaus on maailman paras. Halonen osoittaa heikkoa logiikkaa, kun hän kuitenkin puuttuu lehdistön vapauteen julkaista mitä se haluaa. Sananvapautta kunnioittavassa maassa presidentti ei voi eikä saa kajota millään tavoin lehdistön vapauteen. Jos presidentti koettaa määräillä, mitä johtava sanomalehti saa kirjoittaa, kyseessä ei ole vapaa maa. Hugo Chavez tai Vladimir Putin voivat sekaantua lehtien sisältöön, mutta ei Tarja Halonen, joka edustaa kunniakasta läntistä demokratiaa.

Pääministeri Matti Vanhanen toteaa järkevästi, että hallitus ei puutu asiaan, eikä aio tutkia, onko lehdistö toiminut oikein vai väärin. Hän sanoi, että lehdistö tutkii itse jos on tarpeen. Hänen mielestään lehdistön antama kuva Viron tapahtumista on ollut asiallinen. Näin lausuu viisas poliitikko.

HS toimii niin kuin vapaan maan mediatalon pitääkin. Se ei kumartele politiikkoja, vaan seuraa heidän toimiaan suurennuslasin kanssa ja julkistaa mielestään kiinnostavat uutiset. Viro on Suomen kannalta äärimmäisen kiinnostava aihe monessa suhteessa, joten näyttävä uutisoiminen lahden takaisista asioista on luonnollista.

Suomella on toivoa, kun meillä on näin riippumaton ja taloudellisesti omavarainen sanomalehti, joka ei ole kenenkään talutusnuorassa. Päätökset lehden kannasta tekevät pätevät ja ammattitaitoiset journalistit, joilla riittää asiantuntemusta arvostella niin horjahtelevaa tasavallan presidenttiä kuin öykkäröivää Venäjääkin.