Kirjan ja ruusun päivän teema – Oma kieli, oma mieli
on sama kuin Mikael Agricolan 450-vuotis juhlavuodella. Kirjan ja ruusun päivänä halutaan nostaa esille suomen kirjakielen perustajan merkitystä suomalaiselle kulttuurille. Päätapahtuma järjestetään Helsingissä 8.5.

Tällä teemalla painotetaan mahdollisuutta lukea omalla äidinkielellä, kirjallisuutta, lukemisen tärkeyttä, sekä oman kulttuuri-identiteetin vahvistamista oman äidinkielen kautta. Lisäksi teemalla halutaan korostaa kaikkien oikeutta omaan äidinkieleen.

Kirjan ja ruusun päivän päätapahtumaa vietetään 11 kertaa Helsingissä, Kampissa, Lasipalatsin aukiolla klo 10.00-19.00. Tapahtuman lavaohjelman juontavat ja kirjailijoita haastattelevat kirjoittaja/kolumnisti Kirsi Piha ja toimittaja Juha Roiha. Katso haastattelijoiden kevään kirjavinkit osoitteesta www.kirjaruusu.fi, tiedotteet.

Lavaohjelma aloitetaan Mikael Agricolan jalanjäljissä. YLE:n Sanakirja-ohjelmassa kirjailija Katja Kallio, kääntäjä Jaana Kapari ja kirjailija, kouluneuvos Kirsti Mäkinen kertovat heille tärkeistä sanoista. Aamupäivä jatkuu lasten- ja nuortenkirjojen merkeissä. Klo 12 alkavat tapahtumapäivän juhlallisuudet Ison Kirjan luovuttamisella Helsingin kaupungin kirjastotoimen johtajalle Maija Berdntsonille.

Lavalla luovutetaan myös Pikku-Finlandia, Kiitos kirjasta -mitali, Kirjapöllö-tunnustuspalkinto ja Alvar Renqvist -palkinto. Palkinnoista on lisätietoja ohjelmassa ja lehdistölle erikseen lähetettävissä tiedotteissa. Ohjelma jatkuu aina klo 18 asti, lavalla on haastateltavana suurin osa kevään uutuuskirjojen kirjailijoista. Katso ohjelmasta omat suosikkisi ja lisätietoja tapahtumasta osoitteesta www.kirjaruusu.fi, linkki ohjelmat. Ohjelma julkaistaan myös Uutislehti 100:ssa tiistaina 8.5.

Osallistujat

Lasipalatsin aukiolla on 62 kirjakojua, joista voi tehdä kirjalöytöjä laidasta laitaan. Osallistujalista on löydettävissä lavan vieressä olevasta infotaulusta, UL 100:sta ja internetistä osoitteesta www.kirjaruusu.fi, linkki ohjelmat. Kirjan ja ruusun päivän tapahtumaan osallistuu kirjankustantajia, kirjakauppoja ja yhdistyksiä jne.

Kirjan ja ruusun päivän perinne

Nykyisin vietettävän Kirjan ja ruusun päivän alkuperä on vuodessa 1926, jolloin huhtikuun 23. valittiin barcelonalaisen kirjakauppiaan idean mukaan kirjojen ja ruusujen päiväksi. Kataloniassa vietetään Kirjan ja ruusun päivää karnevaalitunnelmissa kukkien ja kirjojen täyttäessä kadut. Tapahtumapäivänä miehet lahjoittavat naisille ruusun ja naiset miehelle kirjan.

Päivän kirjallinen historia on ollut myös tapahtuman yhtenä innoittajana: 23.4.1616 kaksi maailmankirjallisuuden klassikkokirjailijaa, Miguel Cervantes de Saavedra sekä William Shakespeare, kuolivat. Huhtikuun 23. on myös Halldór Kiljan Laxnessin ja Vladimir Nabokovin syntymäpäivä. Vuonna 1995 Unesco julisti katalonialaisen Kirjan ja ruusun päivän Maailman kirjan ja tekijänoikeuden päiväksi. “Kirjat ansaitsevat erityisen päivänsä, jolloin niitä juhlitaan vapauden, yhteenkuuluvuuden ja rauhan symboleina”, sen julistus kuului.

Kirjan ja ruusun päivän perinne voidaan johtaa jopa keskiaikaan ja taruun Katalonian suojeluspyhimyksestä Pyhästä Yrjöstä. Ritari Pyhä Yrjö surmasi legendan mukaan lohikäärmeen, joka oli aikeissa ahmaista kitaansa kauniin prinsessan. Surmatun lohikäärmeen verestä versoi tulipunaisia ruusuja täynnä oleva ruusupensas, josta sankari poimi kauneimman kukan prinsessalle. Pyhä Yrjö julistettiin keskiajalla Katalonian suojeluspyhimykseksi ja huhtikuun 23:nnesta tuli pyhimyksen juhlapäivä. Pyhän Yrjön päivää on juhlittu laajasti Kataloniassa ja muualla Euroopassa keskiajalta lähtien. Legenda lohikäärmeestä ja ruususta on ollut yksi innoittaja, mutta tapa yhdistää kukat ja kirjat voidaan jäljittää myös keskiaikaiseen Jocs Florals -kirjallisuuskilpailuun, jota vietettiin Pyhän Yrjön päivänä. Kirjallisuuskilpailussa kunnostautunut sai palkinnoksi tietysti ruusuja.

Kirjan ja ruusun päivää ja Maailman kirjan päivää ei kaikkialla juhlita juuri huhtikuussa, vaan monet maat ovat sovittaneet päivän itselleen sopivaan ajankohtaan. Esimerkiksi Iso-Britanniassa ja Irlannissa tapahtumaa vietettiin tänä vuonna 1. maaliskuuta. Vaikka päivää vietetään eri maissa eri aikoina, kannatetaan kaikkialla päivän alkuperäistä ideaa ja Unescon periaatteita.