Kirjailija, toimittaja Matti Röngän dekkarit niittävät mainetta kansainvälisillä markkinoilla. Röngän esikoisdekkari Tappajan näköinen mies (Gummerus) on noussut Saksassa kriitikkojen ylläpitämälle KrimiWelt Bestenliste -suosituslistalle. Rönkä on dekkarillaan ensimmäinen suomalainen, joka on listalle valittu ja kirja nousi suoraan sijalle kolme. Matti Röngän viimeisin teos Ystävät kaukana (Gummerus) on puolestaan ehdolla yhteispohjoismaisen Lasiavain-dekkaripalkinnon (Glasnyckeln) saajaksi.

Tappajan näköinen mies ilmestyi saksaksi huhtikuussa ja kirjan julkaisi rikoskirjallisuuteen keskittynyt kustantamo Grafit Verlag. Dekkari julkaistiin nimellä Der Grenzgänger ja sen käänsi Gabriele Schrey-Vasara.

KrimiWeltBestenliste-raadin mielestä Matti Röngän kirjasta on nähtävissä, että: ”Suomalainen rikoskirjallisuus ei ole niin raskasmielistä kuin muissa Pohjoismaissa vaan enemmän hilpeämpää karjalaista sorttia. Kirjalla on myös ajankohtaista poliittista voimaa, sillä rikoskirjallisuudessa ei ole aiemmin käsitelty EU/Suomi-Venäjä-Baltian maat -akselilla tapahtuvia laittomuuksia.” Röngän dekkareiden päähenkilö on yhteiskunnan harmaalla alueella toimiva inkerinsuomalainen paluumuuttaja ja moniyrittäjä Viktor Kärppä.

Dekkariseuran palkinto Ystävät kaukana -kirjalle

Matti Röngän dekkari Ystävät kaukana voitti Suomen dekkariseuran vuoden 2006 Johtolanka-palkinnon. Dekkariseura valitsikin teoksen Suomen edustajaksi tämänvuotisessa yhteispohjoismaisessa Lasiavain-dekkarikilpailussa. Ystävät kaukana on ruotsinkieliseltä nimeltään Långt från vänner. Lasiavain-palkinto jaetaan tänä vuonna Helsingissä perjantaina 25.5.

Matti Röngän seuraava teos Isä, poika ja paha henki (Gummerus) ilmestyy ensi elokuussa. Uutuusteoksessa Viktor Kärppä pureutuu pimeän työvoiman välitykseen.

H5. Toimittaja Matti Rönkä

Matti Rönkä on syntynyt 1959 Outokummussa ja asuu nykyään Helsingissä. Hän työskentelee Ylen tv-uutisten uutispäällikkönä. Rönkä on julkaissut kolme romaania: Tappajan näköinen mies (2002), Hyvä veli, paha veli (2003 ja Ystävät kaukana (2005). Hänen tekstiään on kiitetty vetävästä kielestä, hersyvästä huumorista ja teemojen ajankohtaisuudesta. Inkerinsuomalainen päähenkilö Viktor Kärppä on rajankävijä, joka elää Suomen ja Venäjän, lain ja laittomuuden sekä perhevelvoitteiden ja ystävänpalvelusten välimaastossa. Röngän kirjojen ajankohtaiset teemat kumpuavat kirjailijan pitkästä uutistyöstä ja huumori on kirjailijalle ominainen luonteenpiirre.