Hufvudstadsbladetin ulkomaantoimittaja Sanna Karlsson, Etelä<>Suomen Sanomien rikos ja oikeustoimittaja Nina Räty ja Ilta-Sanomien urheilutoimittaja Pekka Holopainen ovat viime vuoden parhaiden sanomalehtijuttujen kirjoittajat.

Parhaaksi päivittäisjutuksi valittiin Sanna Karlssonin tekemä iranilaisesta itsemurhapommittajia värväävästä naisesta kertova haastattelu ”Jihad är en genväg till himlen”.

Ajattomien juttujen sarjan voitti Nina Rädyn selvitys Hiekkarannalta kiven sisään, joka toi esille valtakunnallista julkisuutta saaneen lahtelaisen oikeustapauksen toisen puolen.

Pekka Holopainen nousi urheilujuttujen ykköseksi Harri Kirvesniemelle osoitetulla kolumnilla Harri tarvitsee sytykkeitä ja suomalaisen uinnin tilaa ruotineella analyysilla Prinsessauni on ohi Melbournessa.

Päivittäisjuttujen sarjassa kunniamaininnalla palkittiin Keskisuomalaisen Matti Härkälä uutisesta Porokolari Hankasalmella ja Sunnuntaisuomalaisen Seppo Roth kolumnista Systeemin vartija se poliisin on työ.

Ajattomista jutuista kunniamaininnan saivat Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen Ilkka Malmberg kertomuksesta Unohtumaton seikkailu ja Matti Kuusela Aamulehden Valossa julkaistusta kuvauksesta Armin kaunis päivä.

Urheilusarjassa kunniamaininnat myönnettiin Keskipohjanmaan Jukka Aniakselle jutusta Potku Polackin persuksiin ja Kalevan Kai Nevalalle jutuista Keittokomeron hiihtäjäkuningas ja Kelkkailulla on luuranko kourussa.

Kilpailuun osallistui runsaat tuhat juttua. Niistä kaksi kolmasosaa oli lukijoiden ja yksi kolmasosa toimitusten valitsemia.

Kilpailun tuomaristona toimi Sanomalehtien Liiton toimitusjaosto. Esiraadin työtä johti Hufvudstadsbladetin Volt-liitteen päätoimittaja Barbro Teir.

Paras juttu 2007 – palkitut jutut ja tuomariston perustelut

Päivittäisjutut

Voittaja:

Karlsson, Sanna: ”Jihad är en genväg till himlen”. Hufvudstadsbladet 23.10.2006.

”Äärimmäisen kiinnostava ja hyvin tehty juttu ajankohtaisesta aiheesta. Löydetty mielenkiintoinen haastateltava, joka osoittaa, että naisella voi olla islamilaisessa yhteisössä myös vahva rooli. Kova juttu, antaa järkyttävän kuvan siitä, miten erilaisia kulttuurit ovat. Tällaisen jutun julkaisisi ylpeänä mikä tahansa lehti.”

Kunniamaininnat:

Härkälä, Matti: Porokolari Hankasalmella. Keskisuomalainen 24.12.2006.

”Erittäin hyvin kirjoitettu pikku-uutinen. Onnettomuusuutinen voi harvoin olla hauska, mutta tähän huumori sopii, etenkin jouluaaton lehdessä. Jutussa yhdistyvät luontotoimittajan tiedot ja uutistoimittajan hoksaaminen.”

Roth, Seppo: Systeemin vartija se poliisin on työ. Sunnuntaisuomalainen 17.9.2006.

”Ajankohtaiseen, muissa viestimissä kaluttuun aiheeseen on löydetty oma näkökulma. Eläytyvä ja taitavasti kirjoitettu kolumni, jossa oma tyyli säilyy loppuun saakka.. Klassinen kuperkeikka, joka tässä tapauksessa toimii.”

Ajattomat jutut

Voittaja:

Räty, Nina: Hiekkarannalta kiven sisään. Etelä-Suomen Sanomat 26.11.2006.

”Toimittaja on penkonut taustat poliisiuutisen takaa ja avaa esille myös sen toisen puolen. Muut lehdet antoivat tapauksesta täysin toisenlaisen kuvan. Hyvää taustoittavaa perustyötä, jossa pysähdytään katsomaan vielä kerran, mitä oikein tapahtui. Tyylillisesti ehjä kokonaisuus.”

Kunniamaininnat:

Malmberg, Ilkka: Unohtumaton seikkailu. Helsingin Sanomat Kuukausiliite, kesäkuu 2006.

”Loistavaa työtä, tutkivaa journalismia. Tehty valtavasti työtä. Nautittava lukukokemus, joka herättää ajattelemaan. Loppu jää hienosti avoimeksi. Kirjoittaja voi myös epäillä kertojaa – tarinan siitä kärsimättä.”

Kuusela, Matti: Armin kaunis päivä. Aamulehti Valo 13.4.2006.

”Hienosti kirjoitettu, liikuttavan kaunis juttu. Välittää muutamalla sanaparilla tunnelman, johon lukija pystyy helposti samastumaan. Koskettavan konstailematon kuvaus.”

Urheilujutut

Voittaja:

Holopainen, Pekka: Harri tarvitsee sytykkeitä. Ilta-Sanomat 30.10.2006.
Prinsessauni on ohi Melbournessa. Ilta-Sanomat 11.12.2006.

”Holopainen on ilmiö sinänsä. Urheilujournalismin ladunavaaja, jolla on syvällistä asiantuntemusta esittää kolumnissaan rohkeasti myös rajuja faktoja. Loistavasti kirjoitettu uutistausta, jossa fileerataan yksi laji perusteellisesti.”

Kunniamaininnat:

Anias, Jukka: Potku Polackin persuksiin. Keskipohjanmaa 25.7.2006.

”Poikkeuksellisen eläytyvää urheilujournalismia, joka tuo ansiokkaasti esille potkut saaneen valmentajan tunteet ja näkemykset. Iholle menevä jatkojuttu siitä, mitä on olla urheiluvalmentaja.”

Nevala, Kai: Keittokomeron hiihtäjäkuningas. Kaleva 26.2.2006. Kelkkailulla on luuranko kourussa. Kaleva 18.2.2006.

”Hyvää taustoittavaa päivittäistyötä olympialaisista. Erilaisia urheilujuttuja, jotka avaavat urheilijan arkea ja suomalaisille vieraan lajin olemusta.”

Tuomaristo

Vastaava päätoimittaja Matti Apunen, Aamulehti
Päätoimittaja Heikki Hakala, Etelä-Suomen Sanomat
Kustantaja, vastaava päätoimittaja Jouko Jokinen, Satakunnan Kansa
Päätoimittaja Lauri Kontro, Maaseudun Tulevaisuus
Päätoimittaja Markku Mantila, Pohjalainen
Päätoimittaja Ville Pohjonen, Kouvolan Sanomat
Päätoimittaja Seppo Salminen, Koillissanomat
Päätoimittaja Barbro Teir, Hufvudstadsbladet/Volt
Päätoimittaja Risto Uimonen, Kaleva
Vastaava päätoimittaja Janne Virkkunen, Helsingin Sanomat

Esiraati

Puheenjohtaja
Päätoimittaja Barbro Teir, Hufvudstadsbladet/Volt

Jäsenet
Journalistiikan opiskelija Niklas Fagerström, Svenska social och kommunalhögskolan
Toimittaja Irma Jäppinen, Kouvolan Sanomat
Urheilutoimittaja Ilkka Kulmala, Keskisuomalainen
Toimituspäällikkö Maiju Lemettinen, Ilkka
Päätoimittaja Seppo Salminen, Koillissanomat
Professori Maija Töyry, Suomen taideyliopistojen koulutus- ja kehittämisinstituutti

Yleisöjuttujen esikarsinta: Johtaja Jukka Holmberg, Sanomalehtien Liitto

Kilpailutyöt

Kilpailuun osallistui yhteensä 1019 juttua. Niistä 688 oli lukijoiden ja 331 toimitusten lähettämiä.

Kilpailuun saivat osallistua 1.1.–31.12.2006 julkaistut sanomalehtijutut. Juttuja arvioitiin kolmessa sarjassa: päivittäisjutut, ajattomat jutut ja urheilujutut.

Tuomariston jäsenet eivät voineet äänestää oman lehtensä juttuja.