Kisaa käytiin parhaan lehtikuvaajan, lehtikuvan, uutiskuvan, henkilökuvan, urheilukuvan, ulkomaisen reportaasin ja kotimaisen reportaasin titteleistä.

VUODEN LEHTIKUVA: SAMI KERO, HELSINGIN SANOMAT
VUODEN LEHTIKUVAAJA: KATJA LÖSÖNEN, FREELANCER
VUODEN LEHTIKUVAAJA, KUNNIAMAININTA: HANNES HEIKURA, HELSINGIN SANOMAT
VUODEN UUTISKUVA: SAMPO RAUTAMAA, FREELANCER
VUODEN HENKILÖKUVA: KARI KAIPAINEN, APU
VUODEN URHEILUKUVA: HANNU LINDROOS, SUOMEN KUVALEHTI
VUODEN ULKOMAINEN REPORTAASI: KATJA LÖSÖNEN, FREELANCER
VUODEN KOTIMAINEN REPORTAASI: JOONAS BRANDT, A-LEHDET
YLEISÖN SUOSIKKI VUODEN LEHTIKUVAAJAKSI: JOONAS BRANDT, A-LEHDET

Ensimmäistä kertaa myös yleisöllä oli mahdollisuus äänestää omaa suosikkiaan Vuoden lehtikuvaajaksi. Kilpailun tuomaristo valitsi yleisöäänestykseen viisi valokuvaajaa sadan valokuvaajan joukosta. Finalistit olivat Joonas Brandt (A-lehdet), Hannes Heikura (Helsingin Sanomat), Katja Lösönen (freelancer), Heidi Piiroinen (Helsingin Sanomat) ja Eetu Sillanpää (Pohjalainen). Ääniä annettiin lähes 2500. Yleisön suosikiksi äänestettiin Joonas Brandt.

Vuoden 2006 tv-uutiskuvauskilpailun tulokset:

Vuoden tv-uutiskuvauskilpailun voitti Janne Langen (YLE) kuvauksellaan ”Yli harmaan kiven”. Langen sai myös vuoden 2006 tv-uutiskuvaajan palkinnon.
Toiseksi vuoden tv-uutiskuvauskilpailussa tuli Toni Määttä (Nelonen) kuvauksellaan ”Helsinki savu”.
Kolmanneksi sijoittui Esa Siltaloppi (Nelonen) työllään ”Lapuan patruunatehtaan räjähdys”.

Vuoden lehtikuvat -kilpailussa ennätysmäärä osallistujia

Tänä vuonna kisaan osallistui 101 valokuvaajaa, mikä on kaikkien aikojen ennätys. Myös kuvia oli enemmän kuin koskaan – yli 2400. Kisan tuomarina toimineen Lapin yliopiston professori Riitta Brusilan mielestä innokas osallistuminen viestii kiinnostuksesta valokuvajournalismiin ja sen kehittämiseen.

”Joukossa on monenlaisia persoonallisia tyylejä, onpa siellä havaittavissa myös uusien kuvaajasukupolvien ennakkoluulotonta otetta, vanhempien sukupolvien kokemuksen rikkauden rinnalla”, Brusila sanoo.

Voittajakuvista ja haastajista koostettu näyttely on Sanomatalon Mediatorilla Helsingissä. Mediatorilla näyttely on avoinna 6.5. asti. ”Halusimme lisätä kisan näkyvyyttä ja tuoda lehtikuvaajien työn ihmisten nähtäville ja helposti lähestyttäväksi”, kilpailua järjestävän Suomen Lehtikuvaajat ry:n puheenjohtaja Hanna-Kaisa Hämäläinen kertoo. Suomen Lehtikuvaajat ry on järjestänyt kisaa vuodesta 1962 lähtien. Kilpailun tarkoituksena on koota yhteen vuoden uutistapahtumia ja ylläpitää lehtikuvauksen tunnettavuutta. Vuoden lehtikuvakilpailun kuvissa maailma näyttäytyy suomalaisten kuvajournalistien silmin.

Tuomariston kommentit:

Lehtikuvakilvassa on tänä vuonna osanottajia ja kuvia enemmän kuin koskaan. Se kertoo osaltaan kiinnostuksesta valokuvajournalismia ja sen kehittämistä kohtaan. Joukossa on monenlaisia persoonallisia tyylejä, onpa siellä havaittavissa myös uusien kuvaajasukupolvien ennakkoluulotonta ilmaisua uusintavaa otetta, vanhempien sukupolvien kokemuksen rikkauden rinnalla. Runsas kiinnostus osoittaa myös lehtikuvauksen tunnettuuden ja arvostuksen kasvua. Ja kyllä Suomessa osataan. Parhaat kuvaajat ovat osanneet käyttää hyväkseen kuvien kykyä välittää tunnetiloja.

1) Vuoden lehtikuvaaja: Katja Lösönen, freelancer, Helsinki Tuomaristo kävi perusteellisen keskustelun muutaman joukosta parhaimmiksi erottuneiden valokuvaajien kesken. Voittaja valikoitui lopulta selkeästi seuraavin perustein: Useimmissa kuvissa oli menty hyvin lähelle sekä fyysisesti että mentaalisesti ja saatu kuviin katsojaan välittyvää tunnetta ja syvää myötäelämistä. Kuvaajalla on henkilökohtainen tapa olla osallisena tapahtumassa kuitenkaan sitä häiritsemättä. Kuvien sommittelu on taitavaa ja kuvien sisältämä informaatio rikasta.

Kunniamaininta, Vuoden lehtikuvaaja: Hannes Heikura, Helsingin Sanomat Kunniamaininta myönnettiin lähestymistavaltaan ja tyyliltään erilaiselleen kuvaajalle kuin voittaja. Ilmaisu on ulkokohtaisempi mutta visuaalisesti mielenkiintoista. Kuvien sommittelu on erinomaisesti hallittua ja niiden informaatiosisältö monipuolista.

2) Vuoden lehtikuva: Sami Kero, Helsingin Sanomat Valokuvaaja on nähnyt tilanteen rohkeasti eri näkökulmasta. Tässäkin on muistettu hyvä sääntö: vähemmän on enemmän. Kuva ja tietenkin sen aihe koskettavat suomalaista identiteettiä hyvin syvältä.

3) Ulkomaan reportaasi: Katja Lösönen, freelancer, Helsinki Voittaja valikoitui helposti kilpailukokonaisuuksien keskeltä. Voittanut sarja on koskettava ja ehjä, siinä tekijä on päässyt hyvin lähelle aihettaan. Se edustaa intohimoa kuvaamista kohtaan, valokuvaaja on laittanut itsensä täysillä peliin. Kuvat avaavat asioita, mutta herättävät myös uusia kysymyksia. Ne eivät ole kaikkinensa täydellisiä, mutta osaltaan sekin tekee niitä mielenkiintoisia.

4) Kotimaan reportaasi: Joonas Brandt, A-lehdet, Helsinki Voittajan henkilökohtainen tyyli on omaperäinen. Hän on paneutunut aiheeseensa syvällisesti. Visuaalinen ilmaisu on taitavaa ja hän ilmiselvästi pitää kuvallisten tarinoiden kertomisesta.

5) Urheilukuva: Hannu Lindroos, Suomen Kuvalehti, Helsinki Voittajaksi valikoitui tunnelmaltaan poikkeuksellinen kuva. Siitä välittyy vahva urheilijan henkilökohtainen pettymyksen tunnetila. Voiton kääntöpuolella on aina häviö. Kuvan kompositio ja kuvakerronta ovat hyvin kohdallaan.

6) Henkilökuva: Kari Kaipainen, Apu, Helsinki Kuvassa kiteytyy koko suomalaisen miehen sielunmaisema. Se kuvaa hyvin myös henkilöä itseään, yksityisestä tulee yleinen.

7) Uutiskuva: Sampo Rautamaa, freelancer, Tampere Voittaja kertoo nasevasti kokouksen luonteen. Sommittelu ei ole liian täydellinen, se näyttäytyy katsojalle ikäänkuin aidoimmillaan.