Viime vuoden kauneimmaksi kirjaksi on valittu Bo Carpelanin ja Pentti Sammallahden Staden – Kaupunki. Suomen kirjataiteen komitea on nimennyt Vuoden kauneimpien kirjojen -kokoelmaan lisäksi 16 muuta teosta, joista suurin osa on tietokirjoja.

Suomen Kirjataiteen komitea on kirjoja palkitessaan kiinnittänyt huomiota niiden typografiaan, materiaaleihin, tekniseen toteutukseen, taittoon sekä sisällön ja suunnittelun tasapainoon.

Komitealle saapui yhteensä 238 viime vuonna ilmestynyttä kirjaa. Lähes puolet näistä oli tietokirjoja, loput kaunokirjallisuutta, lastenkirjoja ja oppikirjoja. Kirjoja lähetti 54 kustantajaa ja kirjojen julkaisijaa. Yleiskustantajien lisäksi komitea sai arvioitavaksi kirjoja noin 20 pien- ja erikoiskustantajalta sekä niiden lisäksi mm. museoiden, säätiöiden, yritysten ja yhdistysten julkaisemia teoksia. Tämä osoittaa, että Suomessa on laajalti halua ja jopa intohimoa sellaisten kirjojen toteutukseen, joissa sisältö, suunnittelu ja tekninen toteutus ovat korkealaatuisia ja tasapainoisia.

Yllättävän monessa komitealle lähetetyssä kirjassa näkyi silti puutteita ja jopa huolimattomuutta. Jopa laadukkaissa kirjoissa oli virheitä kirjasuunnittelussa. Graafikoiden ja muiden kirjan tekijöiden vuoropuhelu ei tunnu aina toimivan. Aistinvarainen havainto voitaisiin nostaa kunniaan, tunnusteltaisiin papereita, kartonkia ja maisteltaisiin fontteja. Mutta monissa teoksissa on kuitenkin kirjan ajatus ulkoasun ja sisällön ykseydestä toteutunut.

Kaunein: pieni suuri kirja!

Vuoden kauneimmaksi kirjaksi valittiin raadin yksimielisellä päätöksellä Pentti Sammallahden ja Bo Carpelanin Staden – Kaupunki. Sammallahden valokuvat Helsingistä Carpelanin tekstin kanssa muodostavat ehjän kokonaisuuden. Hienostuneesta typografiasta ja kuvista syntyy harmoninen kokonaisuus. Pieni suuri kirja! Kirjan päällyksen ja sidoksen muotoilija on Pentti Sammallahti. Hän on myös suunnitellut teoksen graafisen asun yhdessä Martti Lundströmin kanssa.

Vuoden kauneimmat kirjat -kokoelmaan valikoitui kauneimman lisäksi 16 kirjaa. Kokoelmassa on kaksi lastenkirjaa, Riitta Jalosen Revontulilumi ja Tomi Kontion Lehmä, jonka kyljessä oli luukku. Kummassakin teoksessa kirjailijan, kuvittajan ja taittajan yhteistyö on saumatonta. Kaunokirjallisuutta edustaa Arto Mellerin Runot, jonka ulkoasu jo kertoo tekijän runoilijanlaadusta.

Poikkeuksellisesti ja yllätyksenäkin palkituista tietokirjoista kaksi oli väitöskirjaa, Susanna Helken Nanookin jälki ja Helena Leppäsen Muotoilija ja toinen, jotka ovat ulkoasultaan tinkimättömän moderneja ja typografialtaan helppolukuisia. Kaksi museoiden julkaisemaa teosta, Kiasman Ars06 ja Emman Timo Kelaranta: The Quiets edustavat kirjasuunnittelun herkkupaloja. Marjukka Vainion omakustanne Maan valoa on runollinen valokuvateos, joka raadin mielestä edustaa taidekirjojen aatelia. Näiden lisäksi palkittiin kahdeksan muuta tietokirjaa. Seitsemän kirjaa sai kunniakirjat vuoden parhaasta kirjankannesta.

Suomen kirjataiteen komitea on valinnut Vuoden kauneimmat kirjat jo yli 60 vuotta. Komitea toimii Suomen Kirjasäätiön yhteydessä. Sen työskentelyyn osallistuu toistakymmentä kirja- ja graafisen alan järjestöä ja laitosta.

SUOMEN KIRJATAITEEN KOMITEA
VUODEN KAUNEIMMAT KIRJAT 2006

VUODEN KAUNEIN KIRJA 2006
Bo Carpelan ja Pentti Sammallahti, Staden Kaupunki

 • Kustantaja: Opus
 • Reproduktio: Pentti Sammallahti
 • Graafinen suunnittelija: Pentti Sammallahti ja Martti Lundström
 • Kuvittaja, valokuvaaja, päällyksen ja sidoksen muotoilija: Pentti Sammallahti
 • Kirjapaino: Erweko Painotuote Oy
 • Sitomo: Karisto Oy Kirjapaino

Pentti Sammallahden valokuvat Helsingistä viideltä vuosikymmeneltä muodostavat Carpelanin tekstin kanssa ehjän kokonaisuuden. Hienostuneesta typografiasta ja kuvista syntyy harmoonisia aukeamia. Painatus on huippulaatua. Teos on myös esineenä onnistunut. Paperivalinta, kansimateriaali ja koko ovat harkittuja. Teosta selatessa kuuluu rauhallinen kahina, ei vingu liitu eikä vinyyli. Pieni suuri kirja!

VUODEN KAUNEIMMAT KIRJAT 2006
KAUNOKIRJALLISUUS

Arto Melleri, Runot

 • Kustantaja ja reproduktio: Kustannusosakeyhtiö Otava
 • Graafinen suunnittelija, kuvittaja, päällyksen ja sidoksen muotoilija: Timo Numminen
 • Kirjapaino ja sitomo: Otavan Kirjapaino Oy
  Punaista, mustaa, valkoista. Kirjan ulkoasu on mellerimäinen, se jo kertoo, ettei kyseessä ole hempeää keskeis- tai luontolyriikkaa. Ulkoasun dramatiikkaa lisäävät vielä mustat värisyrjät, mikä sopii Mellerin henkeen. Nykyrunoilijalta koottujen runojen julkaiseminen on jo sinänsä kulttuuriteko.

  LASTEN JA NUORTEN KIRJAT

  Riitta Jalonen, Revontulilumi

 • Kustantaja: Kustannusosakeyhtiö Tammi
 • Reproduktio: Heku Oy
 • Graafinen suunnittelija, päällyksen ja sidoksen muotoilja: Anne-Mari Ahonen
 • Kuvittaja: Kristiina Louhi
 • Kirjapaino ja sitomo: Karisto Oy Kirjapaino
  Tekstin, kuvan ja taiton herkkää ja saumatonta yhteisyyttä. Lastenkirjataiteessa on aina joskus muodostunut hienoja kuvittaja – kirjoittaja työpareja. Riitta Jalonen, Kristiina Louhi ja Anne-Mari Ahonen muodostavat poikkeuksellisen trion, jonka herkkä sointi valloittaa ja vakuuttaa niin lapset ja aikuisetkin vuodesta toiseen.

  Tomi Kontio, Lehmä, jonka kyljessä oli luukku

 • Kustantaja: Kustannusosakeyhtiö Teos
 • Reproduktio, kirjapaino ja sitomo: Karisto Oy Kirjapaino
 • Graafinen suunnittelija, kuvittaja, päällyksen ja sidoksen muotoilija: Camilla Pentti
  Absurdi tarina ja omaperäinen kuvitus elävät yhdessä. Kummassakin on monitasoisia elementtejä, jotka kiehtovat sekä aikuisia että lapsia. Pentin kuvitus on aikuisen silmin selkeä, mutta sisältää paljon lapsia viehättäviä yksityiskohtia. Tukeva kansi, kangasselkä ja neulottu sidonta kestää lapsen lukemisen. Kirja on myös miellyttävä käteen.

  TIETOKIRJAT

  Ars06. Toden tuntu

 • Kustantaja: Nykytaiteen museo Kiasma
 • Graafinen suunnittelija: Ilona Ilottu ja Petri Salmela, dog design
 • Reproduktio ja kirjapaino: F.G. Lönnberg
 • Sitomo: Esko Salonen
  Teos on näyttelyn luettelo, mutta ennen kaikkea se on oma maailmansa, taidekirja. Kirjalla on hienovarainen yhteys näyttelyyn ja sen teemoihin. Artikkelien sisältö, kuvat ja taitto muodostavat herkkupaloja, kokonaisuuksia, jotka houkuttelevat lukemaan ja tutkimaan kuvia. Kuvat ovat korkealaatuisia ja niiden käyttö tukee tekstiä tasapainoisesti.

  Susanna Helke, Nanookin jälki

 • Kustantaja: Taideteollinen korkeakoulu
 • Reproduktio: Heku Oy/ Juhani Hellström
 • Graafinen suunnittelija: Marja-Liisa Laitala
 • Kirjapaino ja sitomo: Gummerus Kirjapaino Oy
  Selailuun ja lukemaan houkutteleva kokonaisuus. Maltillinen, sisältöä korostava kuvitus yhdessä runsaiden sitaattien ns. nostojen kanssa kuljettavat taitavasti lukijaa Nanookin jäljissä. Klassisen kauniit mariginaalit, kahteen palstaan sijoitettu helppolukuinen typografia. Loistava oivallus on “pläräri” eli niin sanottu peukaloelokuva kirjan oikeassa alakulmassa. Voit aina haluessasi katsoa yhden Nanookin keskeisistä kohtauksista.

  I. K. Inha, Unelma maisemasta

 • Kustantaja: Musta Taide
 • Reproduktio: Jarkko Sopanen ja Timo Lagerström
 • Graafinen suunnittelija, päällyksen ja sidoksen muotoilija: Timo Numminen
 • Kirjapaino ja sitomo: Karisto Oy Kirjapaino
  Mestarillisen valokuvaajan pakahduttavan kauniita kuvia kauniissa pakkauksessa. Todennäköisesti Into Kondrad Inha olisi arvostanut tätä teosta. Tämän päivän painotekniikka on saanut Inhan kuvista kaiken irti. Kannen puhutteleva muotokuva Into Nyströmista on kuvattu Daniel Nyblinin ateljeessa.

  Timo Kelaranta, The Quiets

 • Kustantaja: Musta Taide, EMMA Espoon modernin taiteen museo
 • Reproduktio: Timo Lagerström
 • Graafinen suunnittelija, päällyksen ja sidoksen muotoilija: Jorma Hinkka
 • Kirjapaino ja sitomo: Karisto Oy Kirjapaino
  Jorma Hinkka on luonut kirjataiteen parhaiden perinteiden mukaisesti hienon pienoisgallerian, jossa Kelarannan taiteeseen voi häiriintymättä syventyä. Erityismaininnan ansaitsee huolella laadittu typografia, joka sisältää myös selkeän kolofonisivun, jollaisten toivoisi yleistyvän kirjataiteessamme.

  Matti Klinge, Iisalmen ruhtinaskunta. Modernin projekti sukuverkostojen periferiassa

 • Kustantaja: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura
 • Reproduktio: Eija Hukka ja Anne Kaikkonen /SKS
 • Graafinen suunnittelija, päällyksen ja sidoksen muotoilija: Ilja Karsikas
 • Kirjapaino ja sitomo: Otavan Kirjapaino Oy
  Kirja on esimerkillinen tietoteos. Paperinvalinta on mainio. Kuvitus on hyvin toteutettu. Mielenkiintoisia pikkukuvia ja suurempia puolensivun kokoisia on huolella sijoitettu ja painettu. Kuvituksen ja hyvän typografian ansiosta kirjaa on helppo lukea ja selata vaikka sivuja on peräti kuusisataa.

  Dan Kantor, Mindele London-Zweig ja Simo Muir (toim.), LeChaim! Kuvia Suomen juutalaisten historiasta

 • Kustantaja: Helsingin juutalainen seurakunta
 • Graafinen suunnittelija, päällyksen ja sidoksen muotoilija: Timo Tervoja
 • Kuvittaja: Simo Muir
 • Valokuvaaja: Raoul Grünstein ja Ofer Amir
 • Reproduktio, sitomo ja kirjapaino: Karisto Oy Kirjapaino
  Suomen juutalaisten historiasta kertova kirja on huolellisesti tehty. Se kestänee aikaa myös esineenä. Kuvat on hienosti painettu originaalien sävyjä noudattaen. Aukeamien layout on rauhallinen olematta tylsä. Sidosasu on onnistunut.

  Helena Leppänen, Muotoilija ja toinen

 • Kustantaja: Taideteollinen korkeakoulu
 • Reproduktio: Heku Oy / Juhani Hellström
 • Graafinen suunnittelija: Kirsti Maula
 • Kirjapaino ja sitomo: Gummerus Kirjapaino Oy
  Helppolukuinen ja ulkoasultaan tinkimättömän moderni väitöskirja. Teos osoittaa, että yleiset tieteellisten julkaisujen rasitteet, monimutkaiset otsikkohierarkiat, sitaatit, viitteet ja luettelot voidaan hyvällä suunnittelulla ratkaista lukijaa palvelevalla tavalla. Teoksen laadultaan vaihteleva kuva-aineisto on yhtenäisellä käsittelyllä ja asiasisältöä korostavilla rajauksilla muokattu osaksi vakuttavaa kokonaisuutta. Paperivalinta on hyvä.

  Marja Lindfors, All’italiana

 • Kustantaja ja reproduktio: Kustannusosakeyhtiö Otava
 • Graafinen suunnittelija, päällyksen ja sidoksen muotoilija: Maikki Rantala
 • Valokuvaaja: Marja Lindfors
 • Kirjapaino ja sitomo: Otavan Kirjapaino Oy
  Pieni, sympaattinen ruokakirja. Kirjan muoto, materiaalit ja kansi toimivat hyvin keskenään. Hehkeä väriskaala mukailee taidokkaasti valokuvia. Kermansävyisen laadukkaan painopaperin valinta tukee oivallisesti värinkäyttöä. Kirjan taitto henkii keveyttä ja helppoutta.

  Eeva Salonen, Ruokatorstai

 • Kustantaja: HS-kirjat
 • Graafinen suunnittelija, päällyksen ja sidoksen muotoilija: Sami Rissanen
 • Valokuvaaja: Teppo Johansson
 • Kirjapaino: WS Bookwell Oy
  Massiivinen reseptiaineisto on koottu selkeäksi hakuteokseksi. Taitossa käytetty kapea palstoitus on tuttu sanomalehdistä ja soveltuu hyvin laajan tekstimassan taittoon. Kirjan sidosasu avautuu hyvin ja kirja pysyy helposti auki pöydällä. Runsaasta aineistosta huolimatta kirjassa on väljyyden ja keveyden tuntu. Kuvien laatu on tasokas.

  Juhani Seppovaara, Itä-Berliinin taivaan alla

 • Kustantaja: Kustannusosakeyhtiö Avain
 • Graafinen suunnittelija, päällyksen ja sidoksen muotoilija: Minna Luoma
 • Valokuvaaja: Juhani Seppovaara
 • Kirjapaino ja sitomo: WS Bookwell Oy
  Lyhytproosan ja kuvien jännittävä vuoropuhelu tarjoaa aikamatkan Itä-Berliiniin. Runsaan ja yllättävän kuva-aineiston hallinta on ollut teknisesti vaativa suoritus. Siinä on onnistuttu erinomaisesti. Kuvien outo tyyli luo toimivan miljöön teksteille. Teoksen paperivalinta tukee tunnelmaa.

  Pekka Tuomisto, Kävelyretkiä antiikin Roomassa

 • Kustantaja: Kustannusosakeyhtiö Tammi
 • Graafinen suunnittelija, päällyksen ja sidoksen muotoilija: Rasmus Snabb
 • Kuvittaja: Jukka Pylväs
 • Valokuvaaja: Rasmus Snabb ja Tuija Kuusela
 • Reproduktio, kirjapaino ja sitomo: Gummerus Kirjapaino Oy
  Kaupunkiopas antiikin Roomaan henkii historiaa nykyaikaisella tavalla. Kirjassa on hyvät mittasuhteet. Keveä sidosasu sopii hyvin käteen. Niukka mustavalkoinen tyyli istuu kirjan sisältöön. Selkeät infokartat ja mustavalkoiset kaiverruskuvitukset luovat onnistuneen kontrastin.

  Sirpa Westerholm, Keräilijän aarteet

 • Kustantaja: Werner Söderström Osakeyhtiö
 • Graafinen suunnittelija ja päällyksen muotoilija: Kristina Segergrantz
 • Valokuvaaja: Pertti Kärki
 • Kuvan käsittely: Marja Leena Sorvali
 • Kirjapaino: WS Bookwell Oy
  Kirja on raikas ja valloittava museoretki kahvikuppien ja mukien maailmaan. Se on pieni tervetullut helmi keräilijöille tarkoitettujen oppaiden kirjavaan joukkoon. Pertti Kärjen esinekuvaus on tehty huolella ja suurella ammattitaidolla. Typografia edustaa samaa huolellisuutta ja toimii hyvin kuvien yhteydessä. Kirjan koko on miellyttävä, aiheensa mittainen.

  KUVATEOKSET

  Marjukka Vainio, Maan valoa

 • Kustantaja: Marjukka Vainio ja Hämeenlinnan Offset-Kolmio Paino Oy
 • Reproduktio: Petri Kuokka / Aarnipaja Ky
 • Graafinen suunnittelija: Sakari Tiikkaja / Radiant Graphics Oy
 • Kirjapaino: Hämeenlinnan Offset-Kolmio Paino Oy
 • Sitomo: Finnreklama Oy
  Teos on taidekirjojen aatelia. Se on kuulas ja kaunis. Transparentit sivut sopivat kuvien henkeen ja rytmittävät kokonaisuutta. Kirjan koko tuntuu juuri sopivalta; tarpeeksi suuri tehdäkseen kuville oikeutta, kuitenkin helppo pidellä ja katsella.

  ONNISTUNEIMMAT KIRJAN KANNET

  Peter von Bagh, Tähtien kirja

 • Kustantaja: Kustannusosakeyhtiö Otava
 • Graafinen suunnittelija: Timo Numminen ja Leena Toivola
 • Päällyksen ja sidoksen muotoilija: Timo Numminen

Torsten Ekman, Finska gardet 1812-1905

 • Kustantaja: Schildts Förlags ab
 • Graafinen suunnittelija, päällyksen ja sidoksen muotoilija: Anders Carpelan

Joel Haahtela, Perhoskerääjä

 • Kustantaja: Kustannusosakeyhtiö Otava
 • Graafinen suunnittelija, kuvittaja, päällyksen ja sidoksen muotoilija: Päivi Puustinen

Roger Holmström, Det förgrenade ljuset

 • Kustantaja: Schildts Förlags ab
 • Graafinen suunnittelija, päällyksen ja sidoksen muotoilija: Anders Carpelan

Martti Joenpolvi, Valitut novellit

 • Kustantaja: Gummerus Kustannus Oy
 • Graafinen suunnittelija, päällyksen ja sidoksen muotoilija: Jenni Noponen

Adam Langer, California avenue

 • Kustantaja: Kustannusosakeyhtiö Otava
 • Graafinen suunnittelija, kuvittaja, päällyksen ja sidoksen muotoilija: Emmi Kyytsönen

Paavo Westerberg, Ranta

 • Kustantaja: Gummerus Kustannus Oy
 • Graafinen suunnittelija, päällyksen ja sidoksen muotoilija: Jenni Noponen
  • Valokuvaaja: Pentti Sammallahti