Kotimainen kansanliikuntaa ja huippu-urheilua käsittelevä TV-formaatti Elixir on onnistunut siinä, mikä monelle suomalaiselle viihdeformaatille on ollut ylittämätön kynnys. Elixir pääsee TV-formaattina kokeilemaan kynsiään kivikovalla Ruotsin TV-markkinalla maan suurimman kaupallisen TV-kanavan prime-timessa. Ruotsin maajoukkueiden Elixir-ohjelman ensimmäinen lähetyskausi käynnistyy Ruotsin TV4-kanavalla ensi maanantaina 26.3.

Elixir on kotimaisen tuotantoyhtiön Elixir CMS Oy:n kehittämä TV:n liikuntaohjelmaformaatti. Elixir-formaatin kantavana ideana on yhdistää kansallinen kilpa- ja huippu-urheilu tavalliseen kuntoliikuntaan. Suomen Elixir-ohjelmissa pääroolissa ovat Suomen maajoukkueet ja SM-liigajoukkueet, jotka ottavat siipiensä suojaan julkkiskuntoilijoita. Huippu-urheilijat auttavat kuntoilijoita valmentautumaan ja kohottamaan kuntoaan.

Elixir-ohjelmaa esittää Suomessa MTV3-kanava ns. esi-prime-timessa maanantaisin klo 18:30. Suomen Elixir-sarjan tähtikuntoilijoina ovat valmentautuneet mm. näyttelijä Risto Kaskilahti Suomen hiihtomaajoukkueessa, TV-kokki Harri Syrjänen Suomen freestylemaajoukkueessa sekä Tampereen Ilveksen SM-liigajoukkueeessa ja malli Karita Tuomola Suomen alppimaajoukkueeessa.

Ruotsin kauppa tärkeä välitavoite

Ruotsin maajoukkueiden Elixir-ohjelma käynnistyy maanantaina 26.3. maan suurimmalla kaupallisella kanavalla TV4:llä. Kanava on sijoittanut Elixir-ohjelman arki-illan prime-timeen klo 19:30-20.

“Elixir-formaatin yltäminen niinkin kehittyneellä TV-markkinalla kuin Ruotsissa esitykseen maan suurimman TV-kanavan ilta-aikaan on tärkeä välionnistuminen. Samalla se on tietenkin myös kivikova testi formaatin kansainvälistymispotentiaalille. Jokainen kanava laittaa parhaat paukkunsa iltaan”, ohjelmaformaatin kehittänyt Elixir CMS Oy:n vastaava tuottaja Timo Ylitalo ennakoi.

Ruotsin Elixir-ohjelman tuottaa tuotantoyhtiö MTVMastiff, joka mm. tuottaa Ruotsissa myös mm. “Let’s Dance” (suom: Tanssii Tähtien Kanssa) –ohjelmaa.

SLU ja maajoukkueet mukana tuotekehittelyssä

Elixir-formaatin kehittämisessä Ylitalon tukena ovat alusta asti olleet Suomen Liikunta ja Urheilu, SLU:n lajiliitot, Suomen Kuntoliikuntaliitto, Suomen maajoukkueet ja monet huippu-urheilijat. Ohjelman apulaistuottaja on Samuli Vasala, joka kestävyysjuoksijana voitti useita 5000 m ja 10000 m Suomen mestaruuksia ja ylsi EM-finaaliin. Ohjelman hiihtolajien valmennusohjeista vastaa Reijo Jylhä, Suomen hiihtomaajoukkueen entinen päävalmentaja. Tuotantotiimiin kuuluu myös Harri Halme, monien suomalaisten huippu-urheilijoiden manageri.

Suomen Liikunnan ja Urheilun viestintäjohtajan Eila Ruuskanen-Himman mukaan Elixirin parhaita puolia on nimenomaan ”poikkitaiteellisuus”, millä formaatti yhdistää kilpaurheilun ja kuntoliikunnan.

“Elixir on näyttänyt mallia siitä, miten tehdä viihteellistä TV-ohjelmaa yhteiskunnalle tärkeistä asioista. Formaatti yhdistää rohkeasti ja innovatiivisesti huippu-urheilun, kuntoliikunnan ja kansanterveyden, ja tekee sen populäärimedian ehdoin ja keinoin”, Ruuskanen-Himma sanoo.

Länsimaissa tilaus liikuntaformaatille

Suomen Liikunta ja Urheilu avasi omien kontaktiensa kautta Elixirin formaattiviennille ovia Ruotsissa. Järjestö omaa hyvät suhteet moniin eurooppalaisiin urheilun ja liikunnan kattojärjestöihin ja aikoo auttaa Elixir-formaatin läpimurtoa myös muualla. Liikunnan edistäminen ja liikalihavuuden ehkäisy ovat lähiajan keskeisiä teemoja eurooppalaisessa kansanterveystyössä.

“Elixirille on TV-formaattina selkeä sosiaalinen tilaus länsimaissa. Liikunnallisuuden väheneminen on koko Euroopan yhteisesti tunnistama terveyden haaste. Olemme mielellämme edistämässä tämän kaltaista kansanterveys- ja kulttuurivientiä Suomesta maailmalle”, viestintäjohtaja Eila Ruuskanen-Himma toteaa.