Uutisseurantapalvelu Webnewsmonitor.com on tehnyt julkisuuden seurannan ajalla 2.3.-9.3. 2007 yhdeksästä puolueesta ja niiden johtajista. Seurannan kohteena ovat olleet yli 510 suomalaista verkkomediaa (luettelo osoitteessa https://www.webnewsmonitor.com/sources.cgi).

Selvityksen kohteena olivat Suomen Sosialidemokraattinen Puolue, Suomen Keskusta, Kansallinen Kokoomus, Vihreä liitto, Vasemmistoliitto, Suomen Kristillisdemokraatit, Perussuomalaiset, Ruotsalainen kansanpuolue ja Suomen Kommunistinen Puolue. Webnewsmonitor.com selvitti erikseen myös näiden puolueiden puheenjohtajien henkilökohtaisen mediajulkisuuden osuuden. Selvitys on tehty siten, että Webnewsmonitor.com on poiminut mediasta puoluetta ja sen johtajaa käsittelevät uutiset. Tämän perusteella on laskettu kunkin saama osuus niiden yhteisestä uutisten määrästä.

SDP:n osuus yhdeksän puolueen julkisuudesta on 36 prosenttia. Lähes tasaväkisesti kamppailevat keskusta ja kokoomus ovat kaukana jäljessä. Kummankin osuus on 16 prosenttia. Vihreät nousevat 14 prosentin osuudella mediajulkisuudessa kuitenkin lähes niiden kantaan, vaikka vihreiden ääniosuus on ollut edellisvaaleissa isoja porvaripuolueita huomattavasti pienempi. Vasemmistoliitto ja Ruotsalaiset saavat selvästi vähemmän julkisuutta kuin vihreät. Vasemmistoliiton osuus on kuusi prosenttia ja Ruotsalaisten viisi prosenttia. Perussuomalaiset yltävät neljään prosenttiin. Kiinnostavaa on myös havaita, että eduskunnasta puuttuva Suomen Kommunistinen Puolue saa lähes yhtä paljon julkisuutta kuin kristilliset.

Matti Vanhanen tähtijulkkis

Pääministeri ja keskustan puheenjohtaja Matti Vanhanen on median suosikki 31 prosentin osuudellaan. Toisena oleva SDP:n puheenjohtaja, valtiovarainministeri Eero Heinäluoma ei ole siten pystynyt käyttämään hyväkseen SDP:n saamaa nostetta mediassa samassa suhteessa. Heinäluoman osuus julkisuuskakusta on 24 prosenttia.

Kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen jää olennaisesti jälkeen Vanhasesta ja Heinäluomasta 15 prosentin osuudellaan. Vasemmistoliiton puheenjohtaja Martti Korhonen pääsee suhteellisesti paremmin julkisuuteen kuin puolueensa kymmenen prosentin osuudellaan. Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini ja RKP:n puheenjohtaja Stefan Wallin ovat tasoissa kuuden prosentin osuudella. Yllättävän tuloksen selvitys antaa vihreiden puheenjohtaja Tarja Cronbergin vähäisestä julkisuudesta verrattuna puolueensa julkisuusmäärään. Hänen osuutensa jää kristillisten puheenjohtaja Päivi Räsäsen tasolle eli neljään prosenttiin. SKP:n Yrjö Hakanen jää vaille julkisuutta verrattuna muihin puheenjohtajiin.