Wille Wilenius: Pelimonopoli saa huutia myös Suomessa

Saimme äskettäin lukea, että EU:n tuomioistuin ei kaikilta osin hyväksynyt esim. Italian peli- ja vedonlyöntimarkkinoita ohjaavia sääntöjä, kirjoittaa Wille Wilenius, joka hoitaa mm. Ladbrokesin tiedotusta Suomessa.

Tuomioistuimen mielestä maassa saattaa olla tarvetta soveltaa lupalisenssejä urheilu- ja hevosvedonlyönnissä, mutta siitä huolimatta sääntöjen on pysyttävä kohtuullisuuden rajoissa. Tuomioistuimen kanta on, että asiamiehiä ei voida rangaista, mikäli heillä ei ole ollut mahdollisuutta hakea pelilupia kohtuullisin ehdoin. Kanne, jonka tuomioistuin hylkäsi, koskee kolmea brittivedonlyöntiyhtiö Stanleyn asiamiestä.

Wille Wilenius
Wille Wilenius

Ladbrokes uskoo, että päätöksellä saattaa olla merkitystä myös suomalaisen pelimonopolin kannalta. Päätös on askel kohti avoimempia markkinoita. Se asettaa paineita myös Suomelle todella nähdä, millaisia sääntöjä pelimonopoli tänä päivänä asettaa.

Huolimatta samanlaisesta lainsäädännöstä, Suomen laissa tulkinta koskien markkinointia ja mainontaa on Pohjoismaiden tiukin. Vallalla on mielipide, että valtion on avattava silmänsä avoimemmille pelimarkkinoille. Tähän mennessä Suomi ollut täysin haluton neuvottelemaan avointen pelimarkkinoiden mahdollisista hyödyistä ja haitoista.

Tämän hetkinen lainsäädäntö, sekä meneillään oleva keskustelu nettipokerista näin vaalien alla johtavat toivottavasti siihen lopputulokseen, että uusi hallitus avoimin mielin näkee pelimonopolin tulevaisuuden sekä sen, miten markkinat voivat aueta uusille toimijoille.

Ladbrokesin toimintamalli mahdollistaa paremmin valvottujen mutta lisensioitujen markkinoiden rakentamisen. Tämä antaisi peliyhtiöille mahdollisuuden maksaa veroja myös Suomen valtiolle, sillä tällä hetkellä se ei valitettavasti ole mahdollista.