Suomalaisten sanoma- ja aikakauslehtien lukijamäärät ovat edelleen laskeneet edellisvuodesta. Uusimman Kansallisen Mediatutkimuksen (KMT) tulosten mukaan viime vuonna lasku on kauttaaltaan muutaman prosentin luokkaa.

Suurimmista sanomalehdistä Helsingin Sanomien lukijamäärä on pudonnut noin viisi prosenttia. Lehti saavuttaa edelleen kuitenkin 1,097 miljoonaa lukijaa. Aavistuksen verran parannusta ovat saaneet aikaan Iltalehti, Maaseudun Tulevaisuus ja IS Veikkaaja.

Myös lähes kaikki aikakauslehdet ovat menettäneet lukijoitaan. Parantajiakin löytyy. Isoimmista aikakauslehdistä Pirkka on pystynyt hiukan kasvattamaan lukijakuntaansa. K-ryhmän asiakaslehti on edelleen ylivoimaisesti luetuin aikakauslehti Suomessa. SOK:n asiakaslehti Yhteishyvä on myös hieman nostanut asemiaan. Kolmas parantaja on Aku Ankka.

KMT:n mukaan 12 vuotta täyttäneet lukevat keskimäärin yhtätoista lehteä – kahdeksaa aikakauslehteä ja kolmea sanomalehteä.

Luetuimmat aikakauslehdet ovat Pirkka (2 498 000 lukijaa), Yhteishyvä (1 657 000), OP-lehti (1 282 000), Terveydeksi! (1 092 000), Aku Ankka (1 083 000), 7 päivää (903 000), Me/YkkösBonus-lehti (886 000), ET-lehti (872 000), Apu (824 000) ja Seura (777 000). Aikakauslehtien kymmenen kärki on pysynyt lähes samana. Ainoastaan OP-lehti ja Terveydeksi! ovat ohittaneet Aku Ankan, vaikka senkin lukijamäärä kasvoi hieman.

Luetuimpia sanomalehtiä ovat Helsingin Sanomat (1 046 000 lukijaa), Ilta-Sanomat (905 000), Iltalehti (694 000), Aamulehti (319 000), Maaseudun Tulevaisuus (317 000), Turun Sanomat (256 000), Kauppalehti (219 000), Kaleva (204 000), IS Veikkaaja (185 000) ja Keskisuomalainen (183 000). Luetuimpien sanomalehtien järjestyksen osalta vain kaksi viimeistä ovat vaihtaneet paikkaa edelliseen raportointiin nähden.

Tutkimukseen on tullut mukaan kaikkiaan kuusi uutta sanomalehtien liitettä. Näitä ovat Aamulehden Asiat ja Ihmiset, Iltalehden Ilona, Ilta-Sanomat TV-lehti, Seepra ja Virta. Näistä liitteistä TV-lehti ja Ilona ovat erikseen maksullisia ja muut ilmestyvät lehden välissä.

Lapsiperheet lukevat paljon

Aikakaus- ja sanomalehdet tavoittavat hyvin sekä 25–44-vuotiaat lapsiperheelliset että dinkut (double income – no kids). Lapsiperheelliset lukevat keskimäärin jopa yhden lehden enemmän kuin suomalaiset yleensä.

Arvoiltaan perinteisemmät lapsiperheelliset lukevat dinkkuja enemmän sanomalehtiä, asiakaslehtiä sekä kotiin ja asumiseen liittyviä lehtiä. Tähän ryhmään kuuluvien lukijoiden suosiossa ovat erityisesti sellaiset lehdet kuin Meidän Perhe, Vauva, KaksPlus, W.I.T.C.H., Talo & Koti, Koti & keittiö, Meidän Talo, Kotivinkki ja Aku Ankka.

Arjen sidoksista vapaammat dinkut lukevat lapsiperheitä enemmän sanomalehtien liitteitä, harrastamiseen ja matkustamiseen liittyviä lehtiä. Heidän lehtivalikoimaansa kuuluvat Kansallisen Mediatutkimuksen mukaan mm. Image, Mondo, Rumba, Muoto, Fitness, Hifi, Deko, City, Tietokone sekä Soundi.

Tärkeimmät lehdet mukana

Kansallinen Mediatutkimus mittaa tutkimuksessa mukana olevien painettujen lehtien lukijamäärien kehitystä ja lukijakunnan rakennetta.

-Tutkimus selvittää 12 vuotta täyttäneiden suomalaisten lehtien lukemista 174 lehden osalta. Nämä lehdet ovat paitsi lukijoille tärkeitä, myös mainostajien kannalta merkittäviä ilmoitusvälineitä. Mainonnan Neuvottelukunnan teettämän selvityksen mukaan painettujen lehtien osuus vuonna 2006 oli 859 miljoonaa € eli 69,6 prosenttia kaikesta mediamainonnasta. KMT-lehtien rooli kaikessa printtimainonnassa on aivan keskeinen, sanoo tutkimusjohtaja Marjo Malik Taloustutkimuksesta.

-Näistä tutkituista lehdistä suomalaiset lukevat keskimäärin yhtätoista lehteä – kahdeksaa aikakauslehtinimikettä ja kolmea sanomalehteä. KMT-lehtien lisäksi Suomessa ilmestyy tuhansia muita lehtinimikkeitä sekä ulkomaisia lehtiä, joiden lukemisen mittaaminen jää tämän tutkimuksen ulkopuolelle, täsmentää Malik.