Yhteiskuntaviestinnän yhdistys YVY on palkinnut vuoden yhteiskuntaviestintätekona Helsingin seurakuntayhtymän Armo-kampanjan. Toisen palkinnon sai Yhteisvastuukeräys 2006 ”Ihmisellä ei ole viimeistä käyttöpäivää”.

Lisäksi annettiin kunniamaininta Verohallinnon Esitäytetty veroilmoitus –kampanjalle ja A-klinikkasäätiön kampanjalle “Kuka tahansa voi sortua – jokainen ansaitsee ihmisarvoisen kohtelun”.

Ensimmäinen palkinto: Helsingin seurakuntayhtymän Armo-kampanja

Helsingin seurakuntayhtymän Armo-kampanjalla pyrittiin herättelemään tavallisia helsinkiläisiä, joista monet ovat vieraantuneet kirkon sanomasta. Lukuisilla seurakuntien Armo-tapahtumilla ja niitä tukevalla kampanjoinnilla ravisteltiin kaupunkilaisia pohtimaan, mitä armo ja armollisuus itse kullekin voi tarjota.

Huomiota herättänyt kampanja näkyi laajasti kaduilla ja mediassa ja herätti erittäin runsaasti keskustelua. Lehti- ja ulkomainontaa tuettiin elokuvamainonnalla ja tapahtumia varten toteutettiin laaja interaktiivinen verkkosivusto. Aktiivinen sisäinen markkinointi ja lehdistötiedottaminen olivat keskeinen osa Armo-kampanjointia.

Armon teema nousi tiedotusvälineissä yhdeksi keskeisimmistä puheenaiheista. Uudenlainen ja yllättävä lähestymistapa kristillisyyden peruskäsitteeseen loi mielikuvaa uudistuvista ja nykyaikaisista seurakunnista. Viikon aikana järjestettyihin yli 200 tapahtumaan tuli runsaasti henkilöitä, jotka eivät muuten olleet käyneet seurakuntien tilaisuuksissa, ja Armo-verkkosivuilla vieraili tapahtumaviikon aikana 27 000 kävijää.

Helsingin seurakuntayhtymän kampanjan toteutti mainostoimisto Dynamo.

Toinen palkinto: Yhteisvastuukeräys 2006 “Ihmisellä ei ole viimeistä käyttöpäivää”

Vuoden 2006 Yhteisvastuukeräys kiinnitti huomiota ihmisarvoiseen vanhuuteen teemalla ”Ihmisellä ei ole viimeistä käyttöpäivää”. Kampanja näkyi ulko- ja lehtimainoksissa ympäri Suomea. Kampanjaan kuului myös tekstiviestimainontaa sekä tietoiskuja ja dokumenttielokuvia Ylen TV1-kanavalla.

Kampanjan hätkähdyttävä ja ajatuksia herättävä lähestymistapa herätti ajatuksia ja keskustelua vanhusten asemasta ja houkutteli osallistumaan keräykseen. Vaikuttava idea, persoonallinen toteutus ja hyvä sanoma saivat aikaan erinomaiset huomioarvot ja erittäin hyvän keräystuloksen. Kampanja koettiin hätkähdyttäväksi ja myönteisesti erilaiseksi.

Kirkkopalveluiden Yhteisvastuukeräyskampanjan suunnittelusta vastasi Taideteollisen korkeakoulun opiskelijoista koottu ryhmä.

Kunniamaininta: Verohallinnon Esitäytetty veroilmoitus –kampanja

Vuoden 2006 alussa verohallinnon oli kerrottava koko kansalle veroilmoitusmenettelyn muuttumisesta. Perinteiset tammikuussa jätettävät veroilmoitukset jäivät pois, ja veroehdotusmenettely ulottui koskemaan kaikkia veronmaksajia. Verohallinto toteutti uudistuksesta kampanjan, jonka kohderyhmänä oli niin verohallinnon oma väki kuin kaikki kansalaisetkin. Kampanjan perusjalkana oli mittava sisäinen viestintä, johon kuuluivat mm. johdon road show ja henkilöstön koulutustilaisuudet. Kansalaisille suunnattu ulkoinen viestintä sisälsi mm. kirjeet joka kotiin sekä tv- ja radiomainontaa.

Kampanja on kunniamaininnan arvoinen esimerkki erinomaisesta ja perusteellisesta viranomaisviestinnästä, joka oli kauttaaltaan hyvin suunniteltu ja toteutettu viestintäkokonaisuus. Kampanjan toteutus oli raikas ja ennakkoluuloton ja sen raportointi ja tulosten seuranta huolellista ja monipuolista. Erityismaininnan ansaitsee esimerkillisesti toteutettu sisäinen markkinointi ja viestintä.

Verohallituksen apuna kampanjaa oli suunnittelemassa BNL Euro RSCG, tiiminä ad Iina Ratinen, copy Seppo Myllymäki
ja projektijohtaja Nina Myllyharju. TV- ja radiomainonnan toteutuksesta vastasi Pohjantähti-Elokuva, ohjaajana Pami Teirikari sekä Talvi Productions.

Kunniamaininta: A-klinikkasäätiön kampanja “Kuka tahansa voi sortua – jokainen ansaitsee ihmisarvoisen kohtelun”

A-klinikkasäätiön kampanja kiinnitti talvella 2006 huomion kaikkein syrjäytyneimpiin suomalaisiin, alkoholin ja huumeiden ongelmakäyttäjiin tilanteessa, jossa huumeidenkäyttäjien terveysneuvontapisteet joutuvat puolustamaan olemassaoloaan ja saavutettavuuttaan. Kampanjan tehtävänä oli myös kertoa, että tietoa ja apua saa A-klinikkasäätiön verkkopalvelusta Päihdelinkistä.

Kampanjan kasvoiksi saatu Jari Sarasvuo on totuttu liittämään menestykseen ja oman elämän hallintaan, ja hänen kauttaan sanoma ”Kuka tahansa voi sortua – jokainen ansaitsee ihmisarvoisen kohtelun” pysäytti ja havahdutti. Kampanja herätti runsaasti huomiota ja keskustelua, ja Päihdelinkki-verkkosivusto sai 20 000 uutta kävijää.

Vaikeasta aiheesta toteutettiin mainonnan ja viestinnän ammattilaisten, mainostilan tarjoajien ja päihdetyön ammattilaisten yhteisenä talkootyönä minimikustannuksin huomiota herättävä, vaikuttava ja koskettava viestintäteko. Kampanjan ideoinnissa oli Vinkki-neuvontapisteen työntekijöillä ja asiakkailta sadulla palautteella tärkeä rooli. Mainonnan suunnittelusta vastasi mainostoimisto PHS.

Yhteiskuntaviestinnän yhdistys YVY järjesti Vuoden yhteiskuntaviestintäteko -kilpailun nyt kahdeksannen kerran. Kilpailun tarkoituksena on palkita tavoitteellista yhteiskunnallista viestintää. Tämänvuotiseen kilpailuun voivat osallistua kaikki edellisen kilpailun jälkeen eli syyskuun 2005 jälkeen ja vuoden 2006 aikana toteutetut yhteiskuntaviestintäteot ja –kampanjat.

Kilpailun tuomaristoon kuuluivat viestinnän dosentti Elisa Juholin (pj), projektijohtaja, VTT Nando Malmelin, viestintäjohtaja Anna Lauttamus-Kauppila, graafikko, ad Ilkka Kärkkäinen ja YVYn puheenjohtaja Annamaija Puonti sekä sihteerinä YVYn toiminnanjohtaja Tiina Salo.