Microsoft julkisti tänään näyttävästi, että se on tehnyt sopimuksen ainakin kolmen suomalaisen mediatalon kanssa sisällön hankkimisesta MSN.fi -sivuille.

Ensimmäisenä sisällön myynnistä Microsoftille ilmoitti Talentum, joka tuottaa tuottaa sisällöt uuden MSN.fi-palvelun Raha- ja IT-kanaviin.

Uuden MSN.fi -palvelun etusivulla on valikoituja uutisotsikoita Talentumin tarjonnasta. Ne ohjaavat käyttäjän MSN Raha ja MSN IT -kanaviin, joilta on suorat linkit Talentumin verkkopalveluihin. MSN Raha -kanavalla on Talouselämän, Arvopaperin, Markkinointi & Mainonnan, Tekniikka & Talouden ja Talentum.comin tuottamia uutisia. MSN IT -kanavan uutiset ovat Tietoviikon ja MikroPC:n uutisia ja artikkeleita.

Yhä suurempi osa käyttäjistä saapuu verkkopalveluihin suurten kansainvälistenkin aloitussivujen ja hakukoneiden kautta. MSN.fi:n etusivu on Suomen liikennöidyin yksittäinen verkkosivusto, ja sillä on noin 1,4 miljoonaa kävijää viikossa (TNS Gallup).

MSN-palvelulla on maailmanlaajuisesti yli 465 miljoonaa käyttäjää kuukaudessa. Palvelusta on saatavilla paikalliset versiot 42 markkinalla 21 kielellä. MSN on johtava mukaansatempaavien sisältökokemusten tarjoaja kuluttajille sekä online-mainontamahdollisuuksien tarjoaja yrityksille kaikkialla maailmassa. Windows Live on uudenlainen, henkilökohtainen internetpalvelu ja -ohjelmisto, joka kokoaa yhteen paikkaan kaikki ihmisille tärkeimmät suhteet, tiedot ja mielenkiinnon kohteet pc:stä, muista laitteista ja webistä turvallisesti. MSN ja Windows Live ovat toisiaan täydentäviä palveluja.

Alman Monster tarjoaa työpaikat

Alma Median Monster.fi tarjoaa MSN.fi-sivustolla työpaikkailmoituksia sekä muita valikoituja työnhakuun sekä työelämään liittyviä palveluita.

Vastaavanlaista sisältöyhteistyötä on esimerkiksi Ruotsissa, Ranskassa ja Belgiassa. Yhteistyön tavoitteena on täydentää MSN.fi-palvelun tarjontaa käyttäjilleen, sillä rekrytointipalvelut kiinnostavat monia kuluttajia.

Myös Helsingin Sanomat ryhtyy levittämään uutisiaan MSN-sivustolla

Helsingin Sanomat tuottaa Microsoftin kanssa tehdyn yhteistyösopimuksen myötä Suomen Microsoftin verkossa tarjoaman uutis- ja viihdesisällön.

–Tahdomme tarjota MSN.fi-kävijöille mahdollisimman monipuolista ja laadukasta sisältöä. Myös muualla maailmassa suosittujen MSN-sivustojen journalistisesta sisällöstä vastaavat johtavat mediatalot, sanoo Suomen Microsoftin toimitusjohtaja Martti Mehtälä.

Helsingin Sanomien HS.fi-palvelussa on nykyisin 650 000 kävijää viikossa.

–Olemme määrätietoisesti kehittäneet sähköistä palveluamme osana HS-kokonaisuutta. Yhteistyösopimus Microsoftin kanssa tarjoaa meille erinomaisen tilaisuuden kehittää verkkopalveluamme edelleen, uskoo Helsingin Sanomien päätoimittaja Reetta Meriläinen.

–Helsingin Sanomille MSN.fi-yhteistyö antaa myös mahdollisuuden tavoittaa uudenlaisia kohderyhmiä, mm. Messenger-sukupolvea, jotka eivät välttämättä lue perinteistä sanomalehteä, Meriläinen lisää.

Sopimuksen rahallista arvoa osapuolet eivät kommentoi.

Mediaviikon kommentti: MSN kyykyttää suomalaismediaa kuin lampaita

Microsoft on jättimäisilla resursseillaan noussut nopeasti maailman ja myös Suomen nettisivujen ykköspaikaksi. Se vetää eniten kävijöitä, joista valtaosa on nuorta Messenger-sukupolvea. Koska Microsoftilla ei ole omaa toimitusta, se on päättänyt ostaa juttuja toisilta.

Suomalaismediat eivät kerro, minkä verran Microsoft maksaa niille sisällöstään. Voi kuitenkin arvailla, että summat ovat vaatimattomia, koska MSN pystyy kilpailuttamaan toimitukset tehokkaasti.

Samalla Microsoft vetää sivuillleen myös mainokset, jotka tietenkin ovat pois suomalaisten mediatalojen sivustoilta. Herää väistämättämättä kysymys, miksi esimerkiksi isokokoinen Helsingin Sanomat alistuu MSN-yhteistyöhön, jossa Hesarille on luvassa vain häviäjän rooli. HS ei tule varmaankaan saamaan sivuille lisäkävijöitä MSN:n kautta, koska lukijat ovat MSN:n sivuilla, eivät Hesarin.

HS pystyisi kehittämään omaakin verkkomediaa, jos se tekisi sen ponnekkaasti. Onkin suorastaan kummallista, että HS on päättänyt vapaaehtoisesti luovuttaa lukijansa amerikkalaiselle Microsoftille. HS olisi voinut luoda hyvän kotimaisen portaalin ja kerätä sinne suomalaiset nuoret. Mutta eipä se näin ole jostain syystä tehnyt. Tuloksen näemme aika pian, kun kotimainen media alkaa näivettyä ulkomaisen GYM-ryhmä eli Google-Yahoo-Microsoft-ryhmän rynnistäessä jokaiseen vapaana olevaan maailman kolkaan imemään mainosrahat merten taakse.

Olisi aika herätä taisteluun suomalaisen verkkomedian puolesta. Resursseja kyllä on, jos vain tahtoa löytyisi.