Ensi viikolla ilmestyy Hannu Luntialan kirjoittama romaani Viimeiset viestit, joka tekee maailmanlaajuista kirjallisuushistoriaa.

Kustannusosakeyhtiö Tammen julkaisema kirja on tiettävästi kautta aikojen ensimmäinen teos, joka perustuu ainoastaan tekstiviesteihin. Kertomus rakentuu noin tuhannesta tekstiviestistä, jotka on sijoitettu kirjan sivuille aikajärjestykseen. Kirja voidaan nähdä uutena avauksena hyvinkin varhaiseen kirjalliseen perinteeseen, jossa tarina kerrotaan henkilöiden väliseen kirjeenvaihtoon pohjautuen.

Viimeiset viestit on mukaansatempaava ja arvoituksellinen jännityskertomus. Sen päähenkilö on tunnetun tietokonealan yrityksen johtaja, joka työstään irtisanouduttuaan lähtee matkalle Eurooppaan ja Intiaan. Vähitellen paljastuu matkan tarkoitus, joka yllättää lukijan ja saattaa tämän kasvokkain jo Kungfutsen muinoin esittämän, ihmisen moraalia koskevan väitteen kanssa: Jos tiedät mikä on oikein, etkä tee sitä, olet pelkuri.

Maailmassa on käytössä tällä hetkellä vajaat 3 miljardia matkapuhelinta, uusia laitteita myydään vuosittain yli 400 miljoonaa kappaletta. Suomessa matkapuhelinten määrä ylitti maan asukasluvun maaliskuussa 2006.

Maailman ensimmäinen tekstiviesti lähetettiin joulukuussa 1993 Suomessa, missä niiden suosio on edelleen suuri: vuosittain lähetettävien viestien kokonaismäärä maassa on 2,8 miljardia, jolloin määrä jokaista asukasta kohden laskien on noin 500.

Tekstiviestien lähettäminen on mahdollista useimmissa maissa, mutta voi olla yllättävää, että esimerkiksi Yhdysvalloissa sen mahdollistava teknologia otettiin laajaan käyttöön vasta vuonna 2003. Aasiassa matkapuhelinten käyttö on niin ikään aktiivista ja monipuolista, maanosassa onkin mm. julkaistu muutama vuosi sitten kokeiluluonteisesti kirjallinen teos, joka toimitettiin sen tilanneille viesteinä matkapuhelimeen.

Hannu Luntiala on vuonna 1952 syntynyt helsinkiläinen kirjailija. Hänet on useamman kerran palkittu runoistaan ja novelleistaan, joita on julkaistu eri antologioissa ja alan lehdissä. Hänen esikoisteoksensa, novellikokoelma Hommes, julkaistiin vuonna 2006. Nyt ilmestyvä romaani, Viimeiset viestit, on hänen toinen teoksensa. Luntiala työskentelee Väestörekisterikeskuksen ylijohtajana