Yleisradion päätös irtisanoa vuosikymmeniä kestänyt uutishankintasopimus STT:n kanssa oli raju ratkaisu. Aika moni oli sitä mieltä, että päätös on virheellinen, koska jokainen media tarvitsee STT:n uutispalvelua. STT:stä oli tullut instituutio.

Yleisradion johtaja Seppo Härkönen kuitenkin tuli ja tipautti kangistuneen STT:n jalustaltaan ja perusti YLE:lle oman uutistoimiston. Kaiken kukkuraksi hän teki amerikkalaisen liikemiehen tempun vetäisemällä STT:n toimitusjohtaja Atte Jääskeläisen uutistoimiston johtoon. Eikä Härköseltä puuttunut muutenkaan tietoja uutistoimiston hoitamisesta, sillä hän istui itse STT:n hallituksessa hyvässä tarkkailuasemassa.

Miten YLE voi hoitaa omaa uutistoimintaansa uskottavasti? Internetin aikana, jolloin kymmenet mediat julkistavat omiaan ja STT:n toimittamaa uutisvirtaa sivuillaan, uutisaiheiden etsiminen on helppoa. YLE saa sitä paitsi jo suoraan muutoinkin sen, mitä STT:kin. YLE ei tule häviämään yhtään uutiskisaa STT:lle, koska jo muutaman minuutin kuluttua STT:n julkistama tieto on YLE:n toimittajien käytössä ja uudelleen työstettävissä. Tämä lienee täysin sallittua lain mukaan, ja ilmeisesti myös ihan toimittajan ohjeidenkin mukaista toimintaa.

YLE:n toimittajaverkosto eri puolilla maata on niin kattava, että sieltä näyttää löytyvän hyviä uutisia levitettäväksi paremmin kuin STT:llä, jolla verkosto on harvempi. Myös pääkaupungissa riittää Yleisradiolla väkeä seuramaan kaiken kattavan, joten mihin STT:tä enää siinä tapauksessa tarvitaan. En usko, että tämän alkunäytöksen jälkeen YLE palaa enää STT:n asiakkaaksi.

Uutislähteille eli tiedottajille ja viestintätoimistoille STT:n supistuminen ja YLE:n oman toiminnan kehittäminen merkitsee lisää ponnistuksia. Enää ei riitä missään tapauksessa, että lähettää STT:lle tiedoksi jonkin asian, koska STT ei ole enää maan puolivirallinen uutistoimisto instituutiona. Muutos on merkittävä suomalaisessa tiedotusmaailmassa.

YLEn toiminnassa näkee kuitenkin vielä pientä varovaisuutta, että ei astuta aiheiden varastamisen tielle. Esimerkiksi Kauhavan kuolemantapauksen uutisoinnissa YLE laittoi uutisensa loppuun kaiken varalta peräkaneetin, että tämä uutinen oli ensimmäisenä julkistettu Ilkka-lehden verkkosivuilla.