Ilta-Sanomien ex-päätoimittaja Antti-Pekka Pietilä väittää, että pääministeri Matti Vanhasen ja kulttuuriministeri Tanja Saarelan avustajat olisivat painostaneet häntä ja pyrkineet saamaan hänet erotetuksi. Pietilä erosi syyskuussa, koska lehden myyntitavoitteet eivät toteutuneet.

Pietilän esittämät väitteet ovat erittäin rajuja, koska painostus olisi röyhkeää poliittista puuttumista vapaan lehdistön asemaan. Ei ole uskottavaa, että ikivanha ja pörssinoteerattu mediatalo, Sanoma Oy, taipuisi tavallisten politrukkien painostuksen edessä. Tästä ei ole mitään näyttöä takavuosiltakaan, jolloin sentään elettiin kylmän sodan varjossa. Pikemminkin on syytä uskoa, että Pietilä todella epäonnistui päätoimittajan työssään, kun hänen aikanaan lehden kehitys kääntyi heikompaan suuntaan. Lisäkuormana hänellä oli surkea seikkailu Sanoman kustantaman Taloussanomien päätoimittajana, jolloin hän ei saanut nostettua lehteä edes lähelle kannattavuutta.

Nyt Pietilä koettaa vierittää syyn taitamattomasta lehtikirjoittelustaan ja työstään puoluemiesten niskaan. Hän toimi IS:n kannalta epäviisaasti, kun hän päätoimittajana hyökkäsi viime toukokuun kirjoituksissaan kansansuosikki Tanja Saarelaa vastaan tavalla, jossa hän lähinnä osoitti omaa henkilökohtaista vastenmielisyyttään Saarelaa kohtaan.

Pietilä kirjoitti IS:n kolumnissaan, että kulttuuriministerillä ei ole edes kirjahyllyä kotonaan. Oopperassakin hän on käynyt kuulemma vasta Sauli Niinistön seurassa. Pietilä nautiskeli vahingoniloisena kun Tanja Saarela sairastui kirjoittamalla juttunsa otsikkoon ”Julkisuudella ratsastaja putosi”. Näin loogisesti siis kirjoitti mies, jonka päätyönä oli johtaa lehteä, joka elää julkkisten juoruista. Ei ole kumma, että Pietilä sai lähteä talosta, vaikka virallisesti asia ilmaistaankin kauniimmin.

Tapaus A-P Pietilä ei pääty vielä pitkään aikaan. Hän on ilmoittanut kirjoittavansa kirjoja, joissa varmaankin tulee esiin uusia ”paljastuksia”. Jossain vaiheessa joutunee tulilinjalle hänen entinen työnantajansa Sanoma-konserni, joka siis Pietilän julkistaman käsityksen mukaan on alistunut sananvapauden alttarilla puoluenikkareiden nöyryyttämänä.