Pitkään on ihmetelty, miten suomalainen Nokia saa pidettyä matkapuhelimiensa markkinaosuuden vuodesta toiseen niin korkealla. Yhtiö taitaa edelleenkin hallita markkinaa reilun kolmanneksen osuudella. Muut tulevat kaukana perässä.

Nokia keikkuu yhä maailman johtavien brändien kärkiryhmässä. Se ei olisi siellä pelkän osakekurssin takia, koska kyllä maailmassa löytyy monta kertaa tuottoisimpia osakkeita kuin Nokia.

Nokia on selkeästi ainoa matkapuhelimien valmistaja, joka tekee hyvää tulosta matkapuhelimillaan. Rahaa tulee, vaikka yksikköhinnat ropisevat alas. Myöskään jatkuvasti myyntiin lanseerattavat trendikkäät mallit eivät jaksa tuoda plussaa. Voitot kuulemma kerätään halvoista perusmalleista.

Paljon on myös puhuttu, että Nokian menestyminen johtuu hyvästä tuotekehityksestä tai automaattisesta kokoonpanosta. Näilläkin on varmaan merkityksensä. Tuore Advertising Agen raportti kuitenkin paljastaa, miksi Nokian puhelimet menevät kaupaksi. Vastaus on yksinkertainen: Nokia mainostaa puhelimiaan ja rajusti.

Nokia mainosti maailmanlaajuisesti viime vuonna jopa puolella miljardilla US-dollarilla tuotteitaan. Se on noin puolet koko Suomen mediakakun määrästä.

Sen sijaan että Nokia olisi markkinoiden kiristyttyä supistanut mainosbudjettiaan, se kasvatti sitä 40 prosentilla edellisvuodesta.
Se pystyy hyvän kassansa ansiosta käyttämään kilpailijoitaan enemmän rahaa näkyvyyteen ja mainostamiseen, mikä lisää näköjään myyntiä. Eipä ole juuri sellaista maailman johtavaa mediaa, jossa Nokian nimi ei olisi esillä. Iskulause on edelleen sama: Connecting People.

Nokia on kouluesimerkki jokaiselle yritykselle, mitä pitää tehdä: mainostakaa ja olkaa esillä. Silloin tuotteita osataan ostaa ja kauppa käy. Kun mainokset ovat näkyviä, myös jälleenmyyjät uskovat tavarantoimittajaan, ja nostavat sen tuotteita kaupan hyllyillä muita paremmin tarjolle.

Pieni firma tietenkin joutuu miettimään, mistä repiä mainosrahat. Harva on Nokian saappaissa. Silloin pitää käyttää luovuutta. Kyllä mainostamista ja tunnetuksi tekemistä voi harjoittaa edullisestikin, mutta se ei ole aina välttämättä kaikkein helpointa työtä. Kannattaa se kyllä joka tapauksessa. Ei se Nokiakaan reilut kymmenen vuotta sitten voitoissa pyöriskellyt, ankarissa veloissa kylläkin.