Dokumenttikilta ry huolissaan Yleisradion yt-neuvottelujen viestimästä kehityksestä

Dokumenttikilta ry, joka toimii valtakunnallisena foorumina kaikille dokumenttielokuva-alalla toimiville ammattilaisille, opiskelijoille, tuottajille ja kriitikoille, on huolissaan Yleisradiossa käynnissä olevista yt-neuvotteluista.

Neuvottelut koskevat 49 toimittajaa ja tuottajaa YLE:n Asiaohjelmissa. YLE:n ilmoittama vähennystarve on 10 henkilöä. Puolet nyt neuvottelujen kohteena olevista henkilöistä ovat tv-dokumenttien tekijöitä.

Dokumenttikilta ry on ennen kaikkea huolissaan yt-neuvottelujen viestimästä kehityksestä suomalaisen dokumenttielokuvan kannalta. YLE:n oma dokumenttielokuvatuotanto on vähentynyt jo pitkään eläkkeelle siirtymisten vuoksi. Käynnissä olevat yt-neuvottelut toteutuessaan kiihdyttävät entisestään YLE:n oman tuotannon vähenemistä. Jos runsaasta 20:stä in-house-dokumenttien tekijöistä vähennetään 10 tai vaikka vähemmänkin, niin kyseessä on vakava suonenisku koko suomalaiselle dokumenttielokuvatuotannolle, Dokumenttikilta toteaa.

Dokumenttikilta ry:n mielestä YLE:n in-house-dokumenteilla on tärkeä itseisarvo. Dokumenttielokuvan rikkaalla kentällä omilla in-house-dokumenteilla on merkittävä rooli monipuolisen yhteiskunnallisen keskustelun ylläpitäjänä, kilta toteaa.

YLE:ssä on myös arvokasta journalistisen dokumenttielokuvan osaamista. Sen vaaliminen ja kehittäminen on Dokumenttikillan mielestä yksi YLE:n tehtävistä kansallisena julkisen palvelun laitoksena, Dokumenttikilta korostaa.