Al-Jazeera aloittaa englanninkieliset tv-lähetykset tällä viikolla

Osama bin Ladenin ja al-Qaidan nauhoituksista tunnetuksi tullut tv-yhtiö aloittaa englanninkieliset lähetykset keskiviikkona, kirjoittaa oululainen sanomalehti Kaleva tänään. Lähetykset näkyvät Suomessakin lautasantennin kautta. Tähän saakka Al-Jazeera on pyörittänyt vain omaa mainosfilmiään 24 tuntia vuorokaudessa.

Qatarin emiirin rahoittama kanava uskoo englanninkielisten uutis- ja ajankohtaisohjelmiensa saavan ennen pitkää viitisen miljoonaa katsojaa länsimaissa.

Kalevan Lontoon kirjeenvaihtaja Anna Mård kirjoittaa, että tähän saakka yhtiöllä on ollut vain arabiankielisiä kanavia, joiden uutisnäkökulma ei ole länsimaissa saanut juurikaan ymmärtämystä. Esimerkiksi Yhdysvaltain entinen puolustusministeri Donald Rumsfeld pitää yhtiön ohjelmia propagandana.

Al-Jazeera lupaa kuitenkin, että sen englanninkielinen uutis- ja ajankohtaistoiminta on neutraalia ja tasapuolista.

Vaikka al-Jazeera lupaa tasapuolisia uutisia, niin sen painopiste säilynee Lähi-idän kysymyksissä.

“Kun kilpailijamme seurasivat Saddamin oikeudenkäyntiä, he hakivat asiantuntijakommentit Lontoosta ja Washingtonista. Me tulemme käyttämään arabeja, jotka myös asuvat Lähi-idässä”, toteaa englanninkielisen kanavan toimitusjohtaja Nigel Parsons sanomalehti Timesissa Kalevan mukaan.

Parsons itse on britti, mutta hänen johtamansa joukko on hyvin kansainvälinen. Kanavalla on nyt 250 toimittajaa, jotka ovat kotoisin 47 eri maasta. Yhtiön lähetykset tulevat Lontoosta, Dohasta, Washingtonista ja Kuala Lumpurista.