Uuden netti-tv-kanavan ensimmäisenä teemana on Toimittajakoulutus 80 vuotta. Ensimmäinen ohjelmakokonaisuus sisältää keskusteluita, haastatteluita ja inserttejä median, tiedotusopin ja toimittajakoulutuksen nykypäivästä ja historiasta. YTV lähtee liikkeelle pienimuotoisesti, mutta täydentyy matkan varrella.

Yliopisto-TV:n ohjelmat päivittyvät ja täydentyvät viikoittain siten, että aiemmin julkaistutkin ovat nähtävillä. Ohjelmia voi katsella haluamanaan aikana. Uuden television ohjelmat käsittelevät yliopisto- ja tiedemaailmaa, mutta myös muuta ympäröivää todellisuutta. Tyypillisiä ovat taustoittavat tv-insertit, studiohaastattelut ja -keskustelut. Kanavalla voi nähdä myös luentoja. Kokoavana ohjelmatyyppinä tulee olemaan joka toinen viikko ilmestyvä makasiini.

Yliopisto-TV kytkeytyy tiedotusopin laitoksen televisiotyön opetukseen ja sen toimituksen muodostavat tiedotusopin laitoksen tv-työn opiskelijat. Tiedotusopin kaikki tv-kurssilaiset tekevät juttuja kanavalle eli opiskelijatöille tulee siten oma julkaisukanava.

Yliopisto-TV:n keskuksena on tiedotusopin laitoksen harjoitustoimituksen uusi tv-studio. Toimittajaopiskelijoilla on hyvät mahdollisuudet oppia toimittamisen ohella ohjausta, miksausta, studiotyöskentelyä, kuvausta ja editointia. Uuden median ylläpidosta vastaavat tiedotusopin laitos, Opetusteknologiakeskus ja Tietokonekeskus. Yhteistyössä ovat mukana myös Tiedotusyksikkö ja Täydennyskoulutuskeskus.

Yliopisto-TV 6.10. alkaen

-Tämä ei ole virallinen yliopistotelevisio, ei myöskään opiskelijatelevisio. Tämä liikkuu siinä välissä, sanoo tv-työn lehtori Seppo Kangaspunta, joka toimii Yliopistotelevision koordinaattorina.

Suurten valtakunnallisten tv-kanavien lisäksi Suomessa toimii noin 50 pientä paikalliskanavaa. Tampereen Yliopistotelevision kaltaisia nettitelevisioita on vain muutama. Näitä kanavia ei voi katsella televisiovastaanottimista, ainoastaan laajakaistayhteydellä varustetuilta tietokonepäätteiltä. Jatkuvan ohjelmavirran sijasta ne tarjoavat www-sivuillaan linkkejä ohjelmiin, joita voi katsella milloin haluaa.

“Tiedemaailman syrjässä kiinni”

-Tästä tulee Yliopistotelevisio, joka on tiedemaailman syrjässä kiinni, mutta on siinä muunlaistakin juttua. Se kytkeytyy opetukseen olennaisesti, Kangaspunta linjaa.

Tiedotusopin maisteritason opiskelijoiden televisiotyön kakkoskurssi muodostaa Yliopistotelevision toimituksen. Tänä syksynä aloittanut kurssi jaetaan tuotantoryhmiin, jotka tekevät ohjelmasisältöjä. Myös televisiotyön ykköskurssin
opiskelijat pääsevät tekemään tv-juttuja.

Oman foorumin perustamista vauhditti se, että yksi julkaisijoista, Tv- Tampere, lopetti äskettäin itsenäisen toimintansa.