SanomaWSOY tiedotti, että yhtiö on ostanut Metron Suomen liiketoiminnot. Näin se antoi ymmärtää, että Metro siirtyy täysin Sanoman omistukseen. Suomen media nielaisi Sanoman tiedotteen uskoen, että on totta, mitä yhtiö kertoo. Mikään media ei tiennyt julkistaa, että kaupassa sovittiin liiketoiminnan oston ohella myös tavaramerkin vuokrauksesta. Sijoittajien ja lukijoiden tulee ehdottomasti saada tieto, onko kyse tavaramerkin vuokraamisesta vai koko bisneksen hankkimisesta. Voi olla jatkossa niin, että tavaramerkki-sopimus purkautuu ja Metro siirtyy pois Sanomalta, mikä voi vaikuttaa yhtiön osakkeen arvoon. Tiedon pimittäminen on siten olennainen seikka sijoittajille.

Ruotsalaisen pörssiyhtiön Metro International S.A:n toimitusjohtaja Pelle Törnberg julkistaa sen sijaan avoimesti oman yhtiönsä tiedotteessa, että Suomi on Metro Internationalin markkinassa pieni ja franchising-sopimus Sanoman kanssa auttaa yhtiötä pitämään kansainvälisen ulottuvuutensa, mikä on tärkeä houkuttelemaan kansainvälisiä mainostajia Metron pan-eurooppalaisella jakelumarkkinalla.

Näin Pelle Törnberg yhtiönsä tiedotteessa:

“Finland is one of Metro International’s markets of lesser scale and a franchise agreement with Sanoma allows Metro International to maintain its existing global reach which is important to our international advertisers who are attracted to Metro International’s unique pan-European distribution platform. The franchise agreement also enables Sanoma to develop the Finnish free daily newspaper market under the global Metro brand – to the benefit of both parties. In addition, the transaction allows Metro International to reallocate resources to other markets.”

Vastaava lausunto on kuitenkin siivottu Sanoman tiedotteessa harhaanjohtavaksi, ja franchising-sopimus on täysin sensuroitu pois.

Näin SanomaWSOY kertoo vastaavan asian:

“Sopimus Sanoman kanssa auttaa Metroa pitämään yllä kansainvälistä tavoitettavuutta ja ilmoittajillemme tärkeää Euroopan laajuista jakeluverkkoa. Samalla se auttaa Sanomaa kehittämään suomalaista kaupunkilehtikenttää kansainvälisen Metron brändin alla. Tämä järjestely hyödyttää molempia osapuolia. Kaupan myötä Metro voi suunnata voimavarojaan toisille markkinoille, Metro Internationalin toimitusjohtaja Pelle Törnberg sanoo.

Sanoma ei myöskään kerro tiedotteessaan, onko se ostanut Metro Finland Oy:n osakkeet vai ei. Ainoastaan ruotsalainen Resumé-lehti kirjoittaa, että Sanoma on ostanut myös osakkeet. Tämäkin tieto olisi pitänyt julkaista avoimesti sijoittajille, koska tieto vaikuttaa pörssiosakkeen arvonkehitykseen.
————————-
SanomaWSOY:n tiedote kokonaisuudessaan:

Joukkoliikennelehti Metro Sanomalle [11.8.2006 10:05]

SanomaWSOY-konserniin kuuluva Sanoma Osakeyhtiö on ostanut Suomen Metro-lehden liiketoiminnot Metro International S.A:lta. Metro siirtyy Sanoman omistukseen 1.9.2006.

Oy Metro-lehti Ab:n kustantamaa Metroa jaetaan 18 kaupungissa eteläisen Suomen alueella. Valtaosa lehden 346 000 lukijasta (TNS Atlas 1–3/2006) on pääkaupunkiseudulla. Metro on lukijamäärältään Suomen viidenneksi suurin uutislehti Helsingin Sanomien, Ilta-Sanomien, Iltalehden ja Aamulehden jälkeen. Suomen Oy Metro-lehti Ab:n liikevaihto vuonna 2005 oli 5,8 milj. euroa ja yhtiön palveluksessa on 39 työntekijää.

– Metron ja Uutislehti 100:n kaltaiset lehdet kasvavat vahvasti. Ne sopivat erinomaisesti nuorille lukijoille ja nuorten kohderyhmästä kiinnostuneille media-asiakkaillemme. Kauppa vahvistaa edelleen Sanoman asemaa kaupunkilehtien kustantajana ydinalueellamme Uudellamaalla, Sanoma Osakeyhtiön toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen toteaa.

Sanomassa Metro-lehdestä tulee osa Sanoma Kaupunkilehdet –liiketoimintayksikköä.

– Metro täydentää lehtivalikoimaamme erinomaisesti. Uutislehti 100 ja Metro jatkavat ilmestymistään rinnakkain siten, että lehdet profiloituvat hieman eri kohderyhmiin ja jakelualueisiin. Näin voimme optimoida lehtien peiton ja sisällön kohderyhmien tarpeiden mukaan ja tarjota ilmoittajille vaihtoehtoisesti laajempaa tai kohdistetumpaa kanavaa. Lisäksi pääsemme Metron brändin ja kansainvälisen ketjun myötä osallistumaan aktiiviseen joukkoliikennelehtien kehitykseen, Sanoma Kaupunkilehdet Oy:n toimitusjohtaja Niko Ruokosuo kertoo.

– Sopimus Sanoman kanssa auttaa Metroa pitämään yllä kansainvälistä tavoitettavuutta ja ilmoittajillemme tärkeää Euroopan laajuista jakeluverkkoa. Samalla se auttaa Sanomaa kehittämään suomalaista kaupunkilehtikenttää kansainvälisen Metron brändin alla. Tämä järjestely hyödyttää molempia osapuolia. Kaupan myötä Metro voi suunnata voimavarojaan toisille markkinoille, Metro Internationalin toimitusjohtaja Pelle Törnberg sanoo.