News Corporationin Fox Interactive Media ja Googlen ilmoittivat seitsemäs elokuuta, että ne ovat päässeet sopimukseen, jonka mukaan Google toimii yksinoikeudella News Corpin web-sivustojen hakukoneena ja hakusanapohjaisen mainosten myyjänä ja välittäjänä. Google käyttää tähän hyvin toimivaa AdSense-ohjelmaa, jolla yritys kerää nyt suurimmat voittonsa. Sopimuksen mukaan Google maksaa jo vuoden alussa osan vähimmäishinnasta sekä loput vuoteen 2010 mennessä edellyttäen, että News Corp saavuttaa sovitut kävijämäärät ja toteuttaa muut sitoumuksensa. Jo nyt MySpace.comin sivuilla käy 42 miljoonaa vierailijaa kuukaudessa, mikä on eniten maailmassa.

Herättää kysymyksen, miksi News Corp ei itse myy mainoksiaan sivuilleen. Toki se myykin bannereita, mutta hakukonemainoksissa Google ehti nousta omaan luokkaansa. Sen tekniikan taso on niin korkea ja palvelimien määrä eri puolilla maailmaa on niin suuri, että isoilla markkinoilla riskit nousevat liian suuriksi, jos yrittää haastaa Googlea. Myös sen saama valtava suosio käyttäjien keskuudessa on omassa mittaluokassaan.

Google toimii vastaavasti myös pienempien sivustojen kanssa. Se maksaa niille välityspalkkiota, kun sivustot sijoittavat nähtäville Googlen Adsense-mainoksia. Korvaukset ovat kuitenkin roposia. Lisäksi välittävä sivusto ei saa mitään, jos mainostulot jäävät alle sadan dollarin kuukaudessa, ja siihen tarvitaan jo melkoisesti mainoksien klikkaajia kuukausittain. Näin tuhannet websivustot pyörittävät Googlen mainoksia pelkkää hyvää hyvyyttään.

Googlen kilpailija Yahoo ponnistelee vastaavassa busineksessä samalla mallilla. Yahoo on saanut kumppanikseen muutamia isoja firmoja kuten MSN:n ja CNN:n. Voidaan odottaa siis kunnon kilpailua tässäkin lajissa, jossa tosin muita vakavasti otettavia osallistujia ei toistaiseksi olekaan.

News Corp ilmoittaa jatkavansa kovia panostuksiaan digitaaliseen internet-pohjaiseen mediaan. Tämä on varmasti viisasta, jos aikoo selvitä uudessa maailmassa. Pohjoismaissa sen sijaan Google etenee huonosti, mistä Pohjoismaiden päällikkö Johan Kinnander valittaakin. Hänen mielestään Pohjola on epäkypsä eli jälkeenjäänyt.

Voi kuitenkin olla niinkin, että pohjoisessa ollaan viisaampia ja varovaisempia. Ehkä on parempi kehittää omat toimivat mallit, koska Google maksaa huonosti ja kerää itse kerman päältä. Nyt olisikin oiva tilaisuus suomalaisille iskeä avoimeen markkinaan ja tehdä hyvät toimivat web-ratkaisut hakukonemainontaan. Google ei paljon piittaa pienistä kielialueista ja marginaalisista rahoista.